Zprostředkovatelé pojištění pozor, přichází Zákon!

Zprostředkovatelé pojištění pozor, přichází Zákon!
Jsem rád, že se konečně zvýší bariéry vstupu do odvětví zprostředkování pojištění. Dvakrát týdně po práci se to kvalitně opravdu dělat nedá, myslí si místopředseda představenstva Komory pojišťovacích makléřů.

Hodiny neúprosně tikají, za méně než tři měsíce se staneme členem Evropské Unie a otevře se pro nás jednotný pojistný trh. Podle zásad svobodného poskytování služeb bude každý zprostředkovatel pojištění registrovaný ve své domovské zemi oprávněn poskytovat své služby po celém území EU. A protože se jedná o finanční službu, při které má její poskytovatel značnou odbornou převahu nad zákazníkem, má být zákazník v duchu principů ochrany spotřebitele chráněn. A v celé EU stejně. To je zhruba princip Směrnice o zprostředkování pojištění 2002/92/EC (Insurance Mediation Directive, IMD).

Harmonizace českých právních předpisů s právem EU je hlavním důvodem nedávno přijatého Zákona o zprostředkovatelích pojištění a nezávislých likvidátorech pojistných událostí, který před několika dny podepsal prezident Václav Klaus (ačkoli nechápe, proč by tak malá skupina lidí měla mít svůj zákon...).

Základní principy Zákona, který bude v nejbližších letech ovlivňovat život všech zprostředkovatelů pojištění u nás, již byly popsány v článku Klientům pojišťoven zvoní na lepší časy. Mnoho dalších článků se jistě ještě objeví. Nebudu tedy citovat paragrafy ze zákona, ale zaměřím se na pohled z úhlu profesionálního pojišťovacího zprostředkovatele, který dělá svoji práci rád a snaží se poskytovat klientům kvalitní služby. Jako pojišťovací makléř pracuji 11 let a i když se nyní zabývám především pojištěním průmyslových rizik, myslím, že řada pravidel je platná pro celou profesi.

Nabízí se řada důležitých otázek

Zákon bude účinný sice až od 1. 1. 2005, ale zprostředkovatelé pojištění, pokud chtějí tuto činnost dělat seriozně i v budoucnu, by se o něj měli zajímat již nyní. A především si položit několik otázek:
Co chci přinášet svým klientům – objektivní radu a možnost volby, nebo sílu jedné značky? Pro jaké klienty chci pracovat - pro občany, nebo podniky? A jakými druhy pojištění se chci zabývat? Jaké mám vzdělání? Vyhovuji požadavkům? Co všechno se budu muset naučit, abych prošel sítem zákona? Kolik mě to podnikání bude stát? Jaký si připravím podnikatelský plán? Proč bych měl uspět - v čem jsem dobrý (lepší než ostatní)? Zvládnu sám všechny náklady a požadavky na administrativu? V jaké právní pozici budu podnikat – sám za sebe, či jménem jiného? Mám raději pracovat pod někým? Jak ale vybrat kvalitní firmu, se kterou se spojím? Zajistí mi dostatečný růst a kvalitní podporu? A co je lepší, být agent, nebo makléř?

Jak vidíte, otázek se nabízí hodně. Odpovědět si musí (bohužel) každý sám, neexistuje univerzální návod k úspěchu. V zásadě je to podnikání jako každé jiné. Někdo je skvělý, někdo průměr, jiný toho musí nechat, protože mu to nejde. Řada lidí, kteří zde přispívají do diskusí pod články, se zprostředkováním pojištění více či méně úspěšně živí a věřím tomu, že se snaží poskytovat svým klientům kvalitní služby. Jen to teď budou mít trochu těžší.

Pojisti pár kamarádů a zmiz nám z očí

Osobně doufám, že nový zákon významně omezí MLM systémy, které se díky nutnosti registrace i podřízených zprostředkovatelů, skládání zkoušek a zařazování do pojistné smlouvy profesní odpovědnosti stanou poměrně těžkopádnými. Znáte ten systém: tady máš dvě hodiny školení jak vyplnit smlouvu, pojisti rodinu a pár kamarádů, přiveď dalšího a zmiz nám z očí. Možná ti pak pošleme několik tisíc provize. Občas se i někdo chytí a vydrží u toho. Bohužel právě tento způsob prodeje životních pojistek má na svědomí ty zástupy nespokojených klientů s nevhodně navrženým kapitálovým životním pojištěním.

Zprostředkování pojištění je profesní služba, podobně jako ekonomické poradenství, vedení účetnictví či daňové poradenství atd. Jen my však máme tak tvrdý zákon. Žádná jiná profese (ani advokáti, lékaři nebo architekti) nemá (!) předepsanou minimální výšku povinného pojištění profesní odpovědnosti. A zprostředkovatelé pojištění musí mít 1 milion eur (1,5 milionu eur na rok)! Nechci nad tím plakat, ale minimálně je to dost nespravedlivé.

Současný stav? Džungle.

Je ale dobře, že jsou konečně zavedeny požadavky na odbornou způsobilost. Jsem si vědom, že samotná škola či odborná zkouška nebo kurz z nikoho dobrého agenta či makléře neudělá, ale je to mnohem lepší než současný stav, který lze charakterizovat slovem "džungle". Doufejme jen, že vyhláška ministerstva financí, která bude zkoušky podrobně upravovat, nám nepřipraví nepříjemné překvapení.

Co dodat na závěr? ANO, jsem rád, že se konečně zvýší bariéry vstupu do odvětví zprostředkování pojištění. Bude nás to všechny stát hodně peněz a úsilí, ale má to svůj význam. Řada lidí bude muset skončit, dvakrát týdně po práci se to kvalitně opravdu dělat nedá. Na konci cesty snad bude větší prestiž této profese, kterou prostě nemůže v pondělí začít dělat každý, koho v pátek přesvědčí kamarád, že je to "úžasně jednoduchý a bezva byznys" !

Autor je místopředsedou představenstva Komory pojišťovacích makléřů.

Také si myslíte, že současný stav lze nazvat džunglí? Pomůže nový zákon? Dá se podle vás kvalitně vykonávat zprostředkování pojištění dvakrát týdně po práci? Jaké zkušenosti máte vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-106
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2004 17:11, Fredy

Kapitálové životní pojištění svobodné matce? To je snad trestní čin, nebo se mýlím?

Vážený pane, pokud jste pojišťovák samotář, tak z Vás bude Don Quijote de la Mancha. Jen místo boje s větrnými mlýny, budete soupeřit s finančními žraloky. A to nejsou je pojišťovny, ale i velké mlm společnosti. Ten boj máte předem prohraný. A to můžete mít deset certifikátů. Jeden přispěvatel na všechny možné servery píše zajímavý citát "Rozum a chtíč nemohou být trvale v opozici". A v tomto oboru to platí dvojnásob. Pojišťovny sice mohou navenek působit, jako zastánci skutečného, poctivého a spravedlivého finančního poradenství, ale takto by toho moc neprodaly. Vždy pro ně budou výhodnější různé velké, ale i malé mlm sítě, které budou "bouchat" kapitálovky na počkání. A že se většina takových pojistek nedožije ani dvouletého výročí jim nevadí. Kdo myslíte, že na to vydělává? Však to znáte, odbytné první dva roky nula, nula nic. Průměrná životnost KŽP je kolem 5 let. Chápete to? To má být jeden z peznijních pilířů.

Pokud berete svoji profesi opravdu poctivě a máte čisté svědomí a nebojíte se podívat kterémukoliv klientu do očí, tak se o svůj chléb nebojte. Trh, dobré jméno a „samovolné“ doporučení spokojených klientů vydá víc, než pozlacené certifikáty.

PS: nebylo by lepší pro tu svobodnou matku nějaké slušné rizikové životní pojištění a další volné peníze spořit, či investovat jiným způsobem?

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2004 13:23, pojistný matematik na penzi

Super, super a ještě jednou super!!!! To už nepotřebuje další komentář. A tomu bezejmenovci nade mnou radím jedno. Zamyslete se nad tím, co asi potřebuje svobodná matka? Je živitelkou svých dětí, tak že maximálně nějaké rizikové a úrazové pojištění. Pokud jsou děti malé, tak patrně neoplývá volnými prostředky. Když už ji nějaké zbudou, tak je potřebuje maximálně někam uložit tak, aby je mohla mít kdykoliv k dispozici. Nebo-li něco velice likvidního. Kdo tento životní stav nezná, tak nemůže radit. Kapitálové životní pojištění je pro tento typ lidí zbytečně drahé, hůře likvidní a hlavně nic neřešící. Vždyť si to spočítejte?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejisté pojištění

28. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Nejisté pojištění

Pojišťovny lákají klienty na různé spořící životní pojistky - kromě pojištění jim nabízí také garantovaný výnos a podíly na zisku z "vložených" peněz. Procenta celkového zhodnocení... celý článek

Zákony, zákony, hejbejte se!

19. 11. 2003 | Pavel Daniel

Zákony, zákony, hejbejte se!

Pojišťovnictví a fungování pojišťovacích makléřů čekají změny. Nově přijatý zákon o pojišťovací smlouvě přinese podle zástupců domácích pojišťoven lidem větší možnosti, vyšší ochranu... celý článek

Evropský pojistný extrém? Česká republika.

25. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropský pojistný extrém? Česká republika.

Rok 2002 vešel do dějin jako rok historických záplav. Zatímco pojišťovny v Rakousku a Německu uhradily na povodňové škody něco málo přes 10 % přijatého pojistného z majetkových pojištění,... celý článek

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

19. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

Víte, že pojistné riziko vandalismu se nevztahuje na rozbití okna? Víte, že poškodíte-li přední sklo svého auta a promáčknete i střechu, z plnění z pojistky čelního skla nic nedostanete?... celý článek

Klientům pojišťoven zvoní na lepší časy

17. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Klientům pojišťoven zvoní na lepší časy

Podvedl vás někdy pojišťovací agent? Pak pro vás máme dobrou zprávu, v parlamentu se totiž v nejbližších dnech chystá projednávání zákona, který by měl zprostředkovatelům přistřihnout... celý článek

Partners Financial Services