Pomoc s drahými energiemi má zelenou. Co přinese úsporný tarif

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 14. 7. 2022 | 34 komentářů
Poslanci schválili novelu, která zavádí úsporný energetický tarif. Jak domácnostem uleví od prudkého zdražení elektřiny a plynu? Kdo na něj dosáhne a kdy? Týká se i tepla? Máme průvodce v otázkách a odpovědích.
Pomoc s drahými energiemi má zelenou. Co přinese úsporný tarif

Zdroj: Shutterstock

Kdo a jak dosáhne na pomoc se zdražením energií?

Pomoc je plošná a bude se týkat těch, kdo mají smlouvy o odběru energií.

O úsporný tarif (ani o odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů) nebude třeba nikde žádat, projeví se automaticky ve výši záloh nebo v konečném vyúčtování. „Nikdo nebude muset o nic žádat, nikdo nebude muset nikam chodit,“ slibuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Jak vysoká bude státní pomoc s drahými energiemi?

V novele zákona, kterou schválili poslanci, je uvedena podpora maximálně 30 tisíc korun na jedno odběrné místo za kalendářní rok. Ministr Síkela ale dnes řekl, že na jednu domácnost počítá s příspěvkem do 16 tisíc korun – jde o celkovou sumu v kombinaci s odpuštěním poplatku na podporu obnovitelných zdrojů, o kterém vláda rozhodla už dříve. V návrhu zákona je tedy stanovena maximální možná částka na jedno odběrné místo, v praxi se vláda chystá vyplácet méně.

Schválená novela zatím neřeší podrobnosti, zavádí jen obecnější rámec a nový právní institut: příspěvek na úsporný tarif. Jeho konkrétní výši pro jednotlivé kategorie zákazníků stanoví vláda svým nařízením. později. Podle Síkely má být jasno na přelomu července a srpna.

„Předpokládáme, že kategorie zákazníků odebírajících elektřinu budou v nařízení vlády stanoveny podle distribuční sazby a kategorie zákazníků odebírající plyn budou stanoveny podle plánované roční spotřeby plynu,“ napsalo ministerstvo průmyslu a obchodu v návrhu novely. Jednat se bude o fixní částku, která pokryje jen určitou část spotřeby.

Od kdy úsporný tarif začne fungovat?

Vláda s ním počítá na příští topnou sezonu, tedy od začátku října do začátku dubna. Úsporný tarif plánuje jako jednorázovou pomoc, nicméně schválený zákon jí umožňuje ho vyhlašovat kdykoli. 

Odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů vláda schválila na období od začátku října 2022 do konce roku 2023.

Modelové příklady podle ministerstva průmyslu a obchodu:

Zdroj: ministerstvo průmyslu a obchodu

Jde o modelové příklady, které se ještě mohou změnit podle definitivního rozhodnutí vlády.

Jak stát energie přes úsporný tarif zadotuje?

Stát zašle operátorovi trhu (společnosti OTE) ze státního rozpočtu peníze na úhradu příspěvku na úsporný tarif, operátor trhu pošle příspěvek obchodníkům s elektřinou či plynem a obchodníci ho uplatní ve výši zálohy či ve faktuře ve prospěch zákazníka.

Nižší zálohy, nebo až vyúčtování?

U zákazníků, kteří platí přes SIPO nebo prostřednictvím inkasa, budou dodavatelé energií uplatňovat příspěvek v nejbližší zálohové platbě. Pokud zákazník platí trvalým příkazem, uplatní se příspěvek v nejbližším vyúčtování. Lidé s trvalým příkazem to mohou změnit, pokud si sami upraví příkaz o výši poskytnuté slevy a zálohu sníží.

Týká se úsporný tarif i tepla?

Původní návrh myslel jen na elektřinu a plyn, za což vláda sklidila kritiku, když vyjmula například lidi, kteří mají teplo z centrálních zdrojů (tepláren). Nakonec uznala, že nedává smysl dotovat vytápění plynem, zatímco centrálním teplem nebo lokálními kotelnami nikoli.

Na kotelny v domech tak mají dostat příspěvky přímo bytová družstva nebo společenství vlastníků. Ta budou pro získání příspěvku muset předat provozovateli distribuční soustavy informaci o počtu bytů využívaných k bydlení. Ministerstvo průmyslu uvádí, že příspěvek bude započítán uživatelům bytů jako mimořádná záloha na služby do jejich vyúčtování tak, jako by tuto částku sami zaplatili.

U tepláren ale pomoc nemusí být tak přímočará. Vláda chce přispět 10 miliardami korun na jejich modernizaci, za což by teplárny odběratelům nezvedaly ceny – alespoň ne o plný nárůst cen na trzích. Jelikož jde ale o veřejnou podporu podnikatelských subjektů, musí takové schéma schválit Evropská komise. Pokud by to nevyšlo, nastane druhá varianta, a sice úsporný tarif i na dálkové teplo. Také tady zatím detaily chybí.

Proč úsporný tarif?

Mimořádně vysoké ceny energií ohrožují podle ministerstva práce a obchodu fungování většiny domácností v Česku. Řešení současné energetické krize přes sociální dávky, jako je například příspěvek na bydlení, není podle ministerstva v tuto chvíli dostatečné. Vláda proto navrhuje mechanismus, který státu umožní prostřednictvím energetického zákona konečnou cenu elektřiny nebo zemního plynu zákazníkům snížit.

Co když jsem v nájmu?

Rozhodující je, na koho je uzavřena smlouva o dodávkách energií. Dodavatelé budou dotace zohledňovat přímo v zálohách nebo ve vyúčtování. Pokud tedy bydlíte v nájmu a zálohy na energie platí vlastník nemovitosti, budete se muset na slevě případně dohodnout s ním.

Kdo úsporný tarif nedostane?

Na rozdíl od odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje se úsporný tarif nebude vztahovat na firmy. Netýká se ani chat a chalup, které využívají takzvaný víkendový tarif. Nepomůže ani s dobíjením elektromobilů.

Na kolik peněz to vyjde státní rozpočet?

Ministr Síkela počítá, že na dotaci cen elektřiny a plynu přes úsporný tarif stát pošle 27 miliard korun, dalších 10 miliard má jít na modernizaci tepláren a 3,6 miliardy na podporu tepla z kotelen v domech. Odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů má státní rozpočet vyjít na 23 miliard korun.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2022 18:08, Co jste to zvolili

Po 4 měsících vysílání signálů nikdo přesně neví kolik dostane. :DDDD

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2022 18:36, Voliči děkujeme

Něco odsouhlasili a ani neznají podrobnosti návrhu. Co na to říct?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services