Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 10. 10. 2020 | 14 komentářů
Společenství vlastníků jednotek jsou v posledních týdnech terčem rozsáhlého podvodu. Základem je zfalšování voleb, krádež identity a nakonec pokus vybrat peníze z bankovního účtu.
Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

Zdroj: Shutterstock

Majitelé bytů to nejspíš znají: Společenství vlastníků jednotek si na svém shromáždění volí statutární orgán, který se pak stará o všechno důležité. Může jít buď o kolektivní orgán – takzvaný výbor společenství, nebo jednočlenný – pak mluvíme o předsedovi.

Předsedou se může stát i společnost s ručením omezeným. Pro řadu SVJ je to velkou výhodou: Když vlastníci nemají čas věnovat se náležitě správě domu, svěřují ji do rukou profesionální firmě.

A právě téhle možnosti se v posledních týdnech snaží zneužít podvodníci. Zfalšují hlasování ze shromáždění – buď rovnou prezenční listinu a zápis ze shromáždění, nebo uskutečněného formou per rollam, tedy oběžníkem. Předsedou nechají zvolit „svou“ společnost s ručením omezeným.

Následně vyrazí do banky, kde požádají o změnu dispozičních oprávnění, aby se dostali k penězům na účtech.

Bílí koně

Ohrožena jsou přitom i společenství, jejichž statutárním orgánem je podle stanov výbor. „V tomto týdnu se na nás nezávisle obrátila dvě taková SVJ. Podvodníci tedy změnili i stanovy,“ říká Jan Eisenreich, vedoucí právník advokátní kanceláře Ladislav Drha, která v reakci na tyto kauzy zprovoznila web alarmsvj.cz.

Ke změně stanov totiž není potřeba vyhotovovat notářský zápis. „Narážíme na lidské kapacity – v Česku nemáme tolik notářů, aby zvládli obsloužit 70 tisíc SVJ, které budou třeba naráz potřebovat změnit stanovy tak, jako tomu byl v roce 2014,“ dodává právník.

V čele společností s ručením omezeným, které se ve funkci falešných předsedů objevují, jsou zřejmě bílí koně. „My víme o třech takových subjektech – jedna z firem má sídlo v Praze, jedna v Ostravě a jedna ve Vlašimi,“ říká Eisenreich. Tento typ podvodu se podle něj objevil zejména v posledním měsíci. Jenom v hlavním městě je podle informací z Městského soudu v Praze zatím devadesát podezřelých případů.

Na tohle taky pozor

Zdroj: Shutterstock

Úroveň útoků na jednotlivé klienty bank roste. Více je do komunikace také zapojeno sociální inženýrství. Na co si teď dát pozor?

Nová vlna podvodů. Banky varují před vylepšenými triky

 


Poslanci mají v tomto týdnu začít projednávat novelu, která chce omezit nepoctivé zprostředkovatele při prodeji elektřiny a plynu.

Šmejdi přijdou o energii. Podvodníky zkrotí nová pravidla

Na situaci reagují i některé banky, přinejmenším preventivně. Například ČSOB sice zatím žádnou stížnost od SVJ ohledně manipulace s účtem nezaznamenala, hned po 23. září, kdy byly v Česku zaznamenány první případy, přijala opatření, která mají zamezit podezřelým změnám v podpisových vzorech SVJ. Jejich konkrétní podobu nechtěl mluvčí Patrik Madle zveřejnit, aby nedal návod podvodníkům.

Vybírejte si schránku

Proč je pro podvodníky jednodušší útočit na SVJ než třeba na obchodní společnosti? Společenství vlastníků často vedou „laici“, kteří nemají na správu tolik času a není to jejich hlavní činnost.

Zástupci SVJ by proto měli řádně přebírat poštu, nebo si zřídit datovou schránku a pravidelně ji kontrolovat. Vyplatí se také průběžně sledovat rejstřík.

„Ihned poté, co se o případném podvodu SVJ nebo bytové družstvo dozví, je potřeba kontaktovat banku, informovat ji o vzniklé situaci a požádat, aby neměnila dispozici s účty. Dále je třeba uvědomit rejstříkový soud a podat trestní oznámení,“ zdůrazňuje Eisenreich.

Jedno SVJ se o podvodu dozvědělo tak, že do schránky obdrželo výzvu rejstříkového soudu se žádostí o doplnění podkladů. „Ve druhém případě se to s bohužel dozvědělo až ve chvíli, kdy již byl nový statutár zapsán a do schránky přišlo rozhodnutí soudu o jeho zápisu. Naštěstí si to rozhodnutí vyzvedli ještě ve lhůtě pro odvolání – to jsme ani nepodávali. Zavolali jsme na rejstřík, podali zpětvzetí návrhu a k tomu trestní oznámení,“ říká Eisenreich. Podvodník už začal oslovovat banky s žádostí o změnu dispozic s účtem. Protože nevěděl, u které z nich má SVJ účet, oslovil jich rovnou víc.

Řežeme náklady!

Neplatíte za energie zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Když společenství nevybírá poštovní schránku, nebo ji nemá řádně označenou či třeba neurčilo osobu pro přebírání pošty, nemusí mít takové štěstí a odhalit podvod včas. Jakmile je nový statutár zapsán, lze uvažovat o podání obranného návrhu proti zápisu. „Jeho úspěšnost je však sporná a bude odviset od konkrétní situace každého případu,“ říká mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Poškozeným SVJ radí co nejrychleji vyhledat pomoc advokáta.

„Byl dán podnět státnímu zastupitelství ke vstupu do podezřelých rejstříkových řízení a současně státní zastupitelství předalo podnět orgánům Policie ČR, které podezření již začala aktivně vyšetřovat,“ dodává Puci.

V případě, kdy ještě nenabyl zápis do rejstříku právní moci, je možné podat zpětvzetí návrhu. „Pokud již dojde k pravomocnému zápisu, pak je třeba to řešit žádostí o obnovu řízení – rejstřík by pak měl v rámci obnoveného řízení vrátit zpět daného statutára a také staré stanovy,“ říká Eisenreich.

Za trestný čin podvodu hrozí dva až osm let vězení podle výše škody, kterou podvodníci způsobili nebo měli způsobit.

Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+235
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2020 8:33, Krása Jiří

No hlavně by se měli trestné činy pořádně trestat. Jakých zase 2 až osm roků. Automaticky minimálně deset a hotovo.

+108
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services