Realitní trhy: těží z dobré nálady na trzích akciových

Realitní trhy: těží z dobré nálady na trzích akciových
Realitní trhy nadále táhnou. Výjimkou nebyl ani první měsíc roku 2007. V cenách na trzích se projevila velmi dobrá nálada na globálních akciových trzích, solidní zájem o reality přetrvává také u institucionálních investorů.

Rok 2006 přinesl investorům na realitních trzích další nadstandardní výnosy. Pokud jsme ve třetím čtvrtletí minulého roku poukazovali na skutečnost, že poslední cenový vývoj realitního trhu (období červen – říjen) naznačoval zvýšenou nervozitu, právě poptávka ze strany fondů ke konci roku vynesla kurzy těchto společností ještě výše. Technicky vykazují trhy zvýšenou volatilitu také v současné době.

Regionálně se mírně hůře vyvíjely trhy v Evropě. Evropský subindex prozatím v lednu přidal jen 0,9 %. Jeho výkonnost ale ospravedlňuje vývoj v roce 2006. Trhy, které minulý rok tolik nezískaly (i když slovo nezískaly není právě na místě) na druhou stranu přidaly od vánočních svátků více než 8,0 %.


Hlavní sledované indexy (v lokální měně)
26. 1. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Evropa (EPRA Index) 3887,87 2,93 % 0,85 % 49,36 %
USA (NAREIT Index) 10383,19 8,79 % 6,94 % 35,06 %
Japonsko (EPRA Japonsko) 4024,46 8,82 % 7,51 % 25,78 %
Eastern Europe (GPRACE20 Index) 139,03 8,07 % 6,91 % 30,05 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Probuzení japonského trhu má kořeny ve znovuobnovení hospodářského růstu ve Spojených státech. Tamní realitní trh od počátku roku 2007 získal na cenách již 6,9 %, těží tak z velmi pozitivního sentimentu na rizikovějších typech aktiv. Především se zastavil pokles na trhu rezidenčních nemovitostí. Trh tak nyní odhaduje, že zpomalení americké ekonomiky v druhé polovině roku 2006 (právě díky velkému poklesu cen rezidenčních realit) se v letošním roce výrazněji neprojeví.

Regionální vývoj v Evropě*
26. 1. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Belgie 2305,32 4,67 % 3,89 % 17,45 %
Francie 5009,55 4,34 % 0,46 % 67,40 %
Holandsko 3776,57 6,70 % 3,69 % 41,43 %
Velká Británie 3556,03 -0,31 % -2,36 % 50,89 %
Švédsko 5381,1 5,48 % 6,31 % 41,32 %
Německo 1824,63 4,62 % 4,17 % 53,52 %
* Subindexy evropského indexu EPRA

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zavedení statutu REIT má ve Velké Británii velký ohlas. Společnost se statutem REIT je daňově zvýhodněná, její předmět podnikání však podléhá určitým kontrolním mechanismům. Pro příklad: 75 % zisku musí taková společnost získat z pronájmů prostor, což omezuje jiné segmenty podnikání (development), ze zisku je povinna vyplácet 90 % v dividendách. Přeměnu v nový druh společnosti již provedly 4 společnosti (například Land Securities nebo British Land, tedy dvě největší britské realitní společnosti), dalších 5 již konverzi oznámilo. Pokles na trhu v lednu (od počátku roku -2,4 %) proto nevidíme dramaticky, negativní vývoj je spíše ovlivněn velmi nečekaným navýšením základních úrokových sazeb ze strany Bank of England v prosinci. V dlouhodobém horizontu jsou ale sazby stále na spíše nižších úrovních, investice v Británii je tedy stále atraktivní.

Jak investovat do realitních společností?

Do realitních společností lze vedle realitních fondů investovat prostřednictvím některých indexových certifikátů nebo ETF (Exchange Traded Funds), popřípadě přímo do jednotlivých realitních titulů. O tom, že investice do nemovitostních fondů, tzv. REITs (real estate investment trust), mohou již být zajímavým řešením i pro širším české vrstvy investorů, jsme psali v článcích Přicházejí nemovitostní fondy pro každého? a Nemovitostní fondy pro všechny aneb co umožní novela.

Stagnace na francouzském trhu (+0,5 % od počátku roku) je díky minulému růstu (francouzský trh spolu se španělským performoval v roce 2006 v Evropě nejlépe) také pochopitelná.

Relativní vývoj realitního a akciového trhu v Evropě (od srpna 2006)

Zdroj: Bloomberg, AKAM

K rizikům budoucího vývoje vedle vyšší volatility (kolísavosti) cen realitních společností na trhu a větší vazby na vývoj akciového trhu (korelaci) přidejme také prémie, se kterými se dnes jednotlivé společnosti obchodují. Každá společnost disponuje určitým čistým obchodním jměním (Net Asset Value – NAV), které se díky jejím projektům do budoucna zvyšuje. Prémií potom myslíme poměr ceny, za kterou se akcie společnosti obchodují na trhu právě k NAV. Realitní společnosti se dnes v Evropě obchodují se 40% prémií, tedy 40 % nad svou hodnotu. Při bližším pohledu zjistíme, že kontinentální Evropa je více "předražená" než společnosti ve Velké Británii, kde se prémie pohybuje na polovině. Nižší prémie (tedy levnější společnosti) je v současnosti patrná také na cenách ve východní Evropě.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Jaký vývoj na světových realitních trzích očekáváte letos vy? Investujete do realitních společností?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: zrychlující ekonomika USA trhům nesvědčí

31. 1. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: zrychlující ekonomika USA trhům nesvědčí

Již několik týdnů píšeme o poklesech dluhopisových trhů. Výjimkou nebyl ani minulý týden. Trhy opět ovlivnila lepší data přicházející ze Spojených států. V Evropě narůstají obavy z... celý článek

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

4. 1. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

Další značný zájem a související růst zaznamenaly v průběhu prosince realitní trhy v Evropě i Japonsku. Investorům napomáhá značný zájem zajištěných fondů i stabilní výhled globálního... celý článek

Realitní trhy: opět ukázaly záda

8. 12. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: opět ukázaly záda

Realitní trhy v listopadu opět rostly. Zatímco na akciovém trhu panuje vzhledem k zřejmému zpomalení ve Spojených státech velká nervozita, realitní trhy jdou stále směle vpřed. I když... celý článek

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

20. 10. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

Při pohledu na vývoj cen akcií realitních společností se ani nechce věřit, že na počátku letošního léta zaznamenaly propad. Evropský trh se obchoduje již o více než 31 % výše než začátkem... celý článek

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

27. 9. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

Jak se během srpna a září vyvíjely realitní trhy? Proč realitní společnosti investující ve východoevropském regionu do budoucna nejspíš překonají společnosti investující v západní Evropě?... celý článek

Partners Financial Services