Realitní trhy: těží z dobré nálady na trzích akciových

Realitní trhy nadále táhnou. Výjimkou nebyl ani první měsíc roku 2007. V cenách na trzích se projevila velmi dobrá nálada na globálních akciových trzích, solidní zájem o reality přetrvává také u institucionálních investorů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

5. 2. 2007 15:35 | fondový skeptik s reálnou zkušeností

Ceny nemovitostí a nemovitostní fondy spolu mají jen málo společného. Nemovitostní fondy jsou společnosti řízené zaměstananci. Jsou to molochy neschopné pružně reagovat na trh, neefektivní a neprůhledné. Výnosy z nemovitostí moc nenesou, pokud fond náhodou vydělá, rozkrade se to. To co tam však bez vyjímky funguje, je lakovačka výsledků hospodaření. Stačí mrknout na růst cen akcií ORCO a porovnat s majetkem a reálným hospodařením. I laik by brzy zjistil, že tam něco nehraje. Stejné je to všude. Do fondu míří předražené nemovitosti, jejich údržba i správa je neefektivně drahá. Nastoupí hra s čísly, novináři to zbaští, možná se přidá i pár "analytiků" a prodává se vesele dál a dráž. Když je nejhůře, přecení se majeteka oslaví se, jak fond zbohatl.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2007 1:18 | jindra

Nemyslím,že se nutně jedná o bublinu.Slušná poptávka je způsobena především dostupností úvěrů.Zřejmě je stále převis poptávky nad nabídkou,jinak by ceny mohly růst jen stěží.Zvýšeného DPH se po prohlášeních naší vlády a vstřícném postoji Evropské komise obává málokdo.Deregulace v poměru k ostatním nákladům na bydlení se neprojeví nijak dramaticky.Např. avizovaný mnohaprocentní pokles tržních nájmů se zatím neprojevil.Přijetí eura je technická záležitost a nebude mít na ceny nemovitostí vliv.Z oblasti očekávání připadá v úvahu stále nižší cena nemovitostí v porovnání se zeměmi staré patnáctky,která se bude se začleňováním mezi vyspělé země srovnávat.Takže myslím,že se jedná o přirozený vývoj.Růst cen se možná zpomalí ale prasknutí bubliny neočekávám.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2007 21:13 | Jan Bílek

Dovolím si zde přidat názor na ceny realit u nás. Poslední dobou se hodně diskutuje o nafouknuté bublině u cen nemovitostí a že je to nezdravé, poněvadž ceny rezidenčních nemovitostí rostou mnohem více než příjmy lidí a počet obyvatel. Tak zcela bez diskuze, že tomu tak je, ale proč nejsou nikde pojmenovány pravé důvody tohoto stavu. Z praxe a názorů lidí (kupujících i prodávajících) vidím 3 hlavní faktory tohoto nezdravého růstu cen nemovitostí a této bubliny, která bezpochyby "brzo" splaskne. Nutno podotknout, že všechny tři faktory vytvářejí sami kupující svojí velkou poptávkou v posledních obdobích způsobenou - První faktor, obava (hysterie): z pozdějšího růstu cen nemovitostí v souvislosti s růstem DPH u staveb. Druhá obava (hysterie): deregulace nájemného, kdy velká část nájemníků z těchto bytů doposud spokojených se stavem se začíná aktivně "poohlížet" po vlastní koupi. A třetí obava (hysterie): u spousty potenciálních kupujících obava ze stavu cen nemovitostí po přijetí Eura, kdy nevědí (nejsou fundovaně informováni) zda ceny nebudou nadále růst. Očividně je toto období nejvhodnější pro prodávající (nemovitostí i akcií s "realitami").
-21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Havel

advokát

Miroslav Jakubec

podnikatel, Servis Climax

Jaroslav Havel
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Miroslav Jakubec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services