eBanka: I bez prémií jsme konkurenceschopní

Tomáš Skřivánek | 16. 1. 2003
eBanka: I bez prémií jsme konkurenceschopní
Do nedávna banky studenty "uplácely". Vedení účtu a transakce zdarma, k tomu každoroční bonus a u České spořitelny dokonce ještě 10 000 při ukončení studia červeným diplomem. Nyní se začíná situace měnit.
Studentská konta nemusí být zadarmo, studenti oceňují i jiné kvality než cenu, tvrdí ředitel interní komunikace eBanky Pavel Makovský. Tato banka jako jediná vsadila v boji o mladé uživatele na jiné parametry, s jakým ohlasem?

Kolik účtů studentských účtů vedla banka ke konco roku 2002?
eBanka zahájila prodej na podzim roku 2001 a celkem ke konci roku eBanka vedla přes 5800 Studentských programů, včetně cca 400 účtů, které u eBanky mají studenti, kteří zároveň podnikají. Nárůst za loňský rok byl více než 64 %, tedy více než 3700 účtů.

Osvědčilo se dávat přímé finanční prémie studentům? Vyplatí se to bance?
Finanční prémie byla jednorázovým podpůrným obchodním nástrojem v počátku prodeje Studentského programu eBanky. Celkem jsme na tuto podporu prodeje použili v roce 2001 a 2002 cca 1 mil. Kč. Vyplácení prémie banka ukončila v březnu roce 2002. Tato akce přinesla eBance přes 1700 studentských účtů. Podle dosavadní velmi krátkodobé zkušenosti většina studentů v bance zůstává i po ukončení studia na vysoké škole.

Jak velký podíl má tato skupina klientů na celkovém počtu klientů eBanky?
Podíl studentů na portfoliu banky je kolem 7 %.

Jak moc v boji o studenty zaostávají tuzemské banky za zahraničním?
Zahraniční banky začaly s poskytováním studentských programů a projektů dříve než začaly banky na našem trhu. Především se jedná o oblast poskytování úvěrů na studium, ve kterém mají zahraniční banky větší historii i zkušenosti. Například Barclays Bank v Anglii nabízí speciální úvěrový program pro studenty, kde si student nejdříve velmi jednoduše spočítá kolik potřebuje na výdaje spojené se studiem (např. poplatky za různé kurzy, zkoušky, učebnice, nájemné, pojištění, případně oblečení a stravu apod.) a příjmy ze studia (např. stipendia, vládní studentské půjčky, brigády apod.) a poté je mu ze strany Barclays Bank nabídnuta možnost a forma financování. Jsem přesvědčen, že v ostatních parametrech jsou nabídky více než konkurenceschopné. Barclays Bank poskytuje studentům výhodné ceny mobilních telefonů, což je výhoda, kterou eBanka již v rámci studentského programu také poskytuje.

Jakou změnu v této nabídce letos chystáte?
Pro letošní rok nepočítáme s nějakou zásadní úpravou studentského programu eBanky.

Podrobné informace o junior a studentských kontech naleznete v našich stejnojmenných sekcích!

Co si o tom, co nabízejí studentům banky myslíte vy? Budou postupně banky ustupovat od přímých dotací studentských kont? Nebo bez nich nemohou být tato konta úspěšná? Napište svůj názor, zajímá nás a ostatní čtenáře!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Účet 'skoro' zadarmo

12. 9. 2002 | Petr Vykoukal

Účet 'skoro' zadarmo

Nově představená služba eBanky integrující bankovní služby do freemailu Seznamu má některé "šokující" parametry - vedení účtu je zdarma, výpis je za tři devadesát. Bližší pohled do... celý článek

Roman Mentlík: úkoly jsem splnil, odcházím dříve

3. 9. 2002 | Tomáš Skřivánek

Roman Mentlík: úkoly jsem splnil, odcházím dříve

Nečekaný odchod Romana Mentlíka z nejvyšších funkcí v eBance vyvolal vlnu spekulací. Shrnout by je šlo nejspíše do otázky "Byl vyhozen nebo odchází sám?" Rozhovor z minulého týdne proto... celý článek

Bankovní účet jako doplněk freemailu

26. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Bankovní účet jako doplněk freemailu

eBanka a Seznam.cz se dohodli na propojení svých služeb. Bankovní produkty se tak stanou další položkou v menu freemailové služby Seznam.cz.

eBanka: finanční supermarket na internetu

31. 7. 2002 | Petr Vykoukal

eBanka: finanční supermarket na internetu

eBanka byla první, kdo u nás nabídl možnost obsluhovat své peníze přes internet. Její několikaletý náskok před konkurencí je i dnes cítit nejen v propracovanosti samotné aplikace, ale... celý článek

Sbohem, eBanko!?

13. 5. 2002 | Tomáš Skřivánek

Sbohem, eBanko!?

Již čtyři roky existuje Expandia banka (nyní eBanka) a jen o málo kratší dobu jsem jejím spokojeným klientem. Po obdržení posledního výpisu z účtu jsem ale klient naštvaný, rozhodnutý... celý článek

Partners Financial Services