Účet 'skoro' zadarmo

Účet 'skoro' zadarmo
Nově představená služba eBanky integrující bankovní služby do freemailu Seznamu má některé "šokující" parametry - vedení účtu je zdarma, výpis je za tři devadesát. Bližší pohled do sazebníku ale ukazuje, že i některé jiné ceny jsou šokující, tentokrát svojí velikostí. Přesto existují možnosti, ke kterým můžete tento účet využít a přitom ani tolik nezaplatit.
Výběr ze sazebníku SeznamBanky
Vedení účtu (měsíčně) 3,901
Transakce odchozí 3,40 / 12 / 202
Transakce příchozí 3,40 / 8,103
Výběr z bankomatu 14,90 / 54,90 / 59,904
Poplatek za platební kartu (ročně) 150 / 2405
Vysvětlivky: 1samotné vedení účtu je zdarma, platí se jen za výpis v elektronické formě (3,90), jeho periodu si nastaví sám uživatel
2odchozí položka do eBanky / první transakce do cizí banky / každá další transakce do cizí banky
3příchozí položka z eBanky / cizí banky
4výběr z bankomatu vlastního / MUZO / ostatní (ŽB, HVB, Euronet, ČS)
5Virtuální karta k placení na internetu / VISA Electron.

Kombinace bankovního účtu a internetového portálu je v českých poměrech novinkou. Jeho cílem má být především oslovení uživatelů freemailu – mladých lidí. Účet ale může být zajímavý i pro starší, jako nástroj pro placení na internetu (viz níže). Aby se novinka ujala, měla by být nabízena za zajímavou cenu. Nulový poplatek ze vedení účtu takovým lákadlem určitě může být. Tuto možnost sice nabízí také řada konkurenčních bank, ty ale své poplatky schovávají za zasílání výpisů. V SeznamBance si ale můžete nastavit interval těchto výpisů a díky tomu, že se generují jen elektronicky, stojí pouhých 3,90. Řada jiných služeb ale tak lidové ceny nemá. Výběr ze spořitelního bankomatu za 59,90 asi nebude patřit k nejoblíbenějším (při této ceně banka stejně na transakci nevydělá, protože musí zaplatit přibližně stejně velký poplatek kartové asociaci za zúčtování transakce). Drahé jsou i platby do jiných bank, první stojí 12 korun a každá další dokonce dvacet, v rámci eBanky ale stojí jen 3,40. Co je ale levné, jsou karty (20 korun měsíčně za mezinárodní VISu Electron) a platby u obchodníků (zdarma).

Teenageři vítáni

Účet lze získat od 15 let (do věku 18 let je k tomu potřeba souhlas rodičů), banka nejde cestou žádného elitářství, jako je tomu například u studentských kont její konkurence a služba je tak dostupná všem. Jedinou podmínkou je emailový účet na Seznamu, což je ale otázkou několikaminutové registrace. O účet si můžete požádat prostřednictvím stránek SeznamBanky, kde vyplníte krátký formulář (vyberete si parametry, například jakou chcete kartu apod.) a odešlete jej. Do tří dnů byste měli být kontaktování pracovníkem banky a domluvíte si pobočku, kde si převezmete kartu a podepíšete smlouvy. Pokud žádné klientské centrum v blízkosti bydliště nemáte, budete si do něj stejně muset zajet, korespondenční otevření účtu eBanka nenabízí. Určitě by to ale nebyl problém, otevřené účtu poštou nabízí například ING při zřizování Oranžových kont.

Obavy, které jsme prezentovali v našem starším článku, který vznikl ještě před prezentací služby, se ukázaly jako liché. Banka je obešla tím, že celá aplikace běží na jejím serveru, kde jsou vysoké požadavky na zabezpečení a tak nehrozí žádná bezpečností rizika ani v případě, že by se hackeři dostali do freemailových schránek klientů. Služba nabízí dvě možnosti autentizace při vstupu – GSM Banking (SIM toolkitová aplikace, banka ji zaktivuje zdarma) a klasickou nešifrovanou SMS zprávu se vstupním kódem. Za autentizační kódy nic neplatíte. Údaje o klientovi banky a data uživatele freemailu jsou odděleny, tudíž při registraci do Seznamu můžete vyplnit "cokoliv" a pravdivé údaje si necháte pro banku. Seznam si vyplňování pravdivých údajů může "pohlídat" prostřednictvím bonusového programu, který bude odměňovat uživatele portálu za placení za zboží a služby. Také s používáním karty VISA Electron Seznam.cz budou spojeny slevy.

eBanka i Seznam při představování služby prezentovali svůj cíl získat trh mladých lidí. Není tedy divu, že nová služba byla jejími autory přirovnávána k předplacené kartě do mobilu. Tam také neplatíte měsíční paušál a platíte pouze využité služby. Pokud bychom očekávali jistou podobnost s mobily, pak by časem měly poplatky za využití různých služeb klesat. Hovorné předplacených karet totiž bývalo zpočátku velmi vysoké, dnes je znatelně nižší. V případě, že voláte hodně se vám předplacená karta nevyplatí, je prostě drahá. Podobně to je a bude i se SeznamBankou, pokud děláte hodně transakcí určitě se vám nevyplatí, máte-li ale jednu platbu měsíčně a všechno ostatní platíte kartou, pak to může být účet pro vás. Podobnost s předplacenými kartami je v ceníku SeznamBanky ještě jedna - levné transakce v rámci banky, drahé platby jinam. Existují i další shody s počátky Twist a Go karet. Tak jako první předplacenky neuměly odesílat SMSky, neumí SeznamBanka trvalé příkazy, respektive je umí, ale jen na bankou předdefinované účty.

Internetový platební nástroj

Je jasné, že SeznamBanka nemůže svými parametry oslovit jako plnohodnotný účet někoho, kdo už nějaký má a dělá s ním byť jen několik transakcí (plateb a výběrů z bankomatu) měsíčně. Pokud ale často nakupujete na internetu, může mít pořízení tohoto produktu pro vás smysl. K placení můžete používat v tuzemských internetových obchodech příkaz k úhradě (řada z nich používá eBanku a tak je transakce vyřízena během několika minut) a v zahraničních použijete platební kartu (virtuální karta EC/MC InternetCard). Pokud si na účet jen několikrát za rok pošlete peníze a budete pouze platit kartou a používat příkazy jen v rámci eBanky, budou se vaše roční náklady pohybovat okolo dvou set korun. Přitom díky sofistikovanému systému můžete internetovou kartu na dobu, kdy ji nebudete používat zamykat a odemykat ji jen před transakcí (poplatek za odemknutí je 2,90, zamknutí je zdarma). Ani v případě získání údajů o vaší kartě neoprávněnou osobou vám tak nehrozí "vybrání" účtu. Přitom internetové platby jsou pro české banky stále spíše "nechtěnou službou," protože s ní je spojena řada problémů (především reklamace pochybných transakcí nejsou jednoduché a navíc jsou pro klienta často zpoplatněny apod.). Tady máte přitom šanci, jak se tomu všemu za méně než cenu další platební karty vyhnout.

Bude o to zájem?

Ivo Lukačovič, šéf Seznamu na včerejší prezentaci řekl, že odhaduje potenciál tohoto produktu na sto tisíc i více uživatelů. Naplnění tohoto cíle ale bude záviset na několika okolnostech. První bude, jak mladým (kteří budou určitě nejčastějšími uživateli) sednou nabízené služby a především jak rychle je dokáže banka doplňovat o to, co tam sice není, ale bylo by přitažlivé pro mládež (například dobíjení mobilů, kontokorent a další). Dalším kritickým budem budou ceny. Vzhledem k tomu, že bankovní účet je používán podstatně méně než mobil, bude asi tento faktor hrát podstatně menší roli a pokud vznikne komunita, která se ztotožní se Seznamem, nebudou asi poplatky příliš důležité. Navíc i ti, kteří poplatky považují za hlavní rozhodovací kritérium si mohou najít způsoby využití účtu tak, aby pro ně bylo zajímavé a přitom levné. Nejdůležitější tak asi bude to, jak moc se Seznam a eBanka trefili do vkusu a zájmů internetových uživatelů. Pokud bude projekt úspěšný, pak je možné, že se budeme potkávat s bankou i na jiných webech. Pavel Hrubý, ředitel pro marketing a rozvoj eBanky vyloučil, že by mohli podobně spolupracovat s dalšími portály, ale řekl, že si umí představit například ClickBanku (s T-mobile) či ostatními mobilními operátory.

Pořídíte si SeznamBanku? Myslíte, že dosáhne velkého počtu uživatelů? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2002 13:11, krtek

protože je Seznam lepší než Centrum, to je jasný.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2002 11:06, petr

Mel jsem dojem, ze eBanka image "banky pro hlavne studenty a nadsence do IT" uz ma a tezko se ji zbavuje.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovní účet jako doplněk freemailu

26. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Bankovní účet jako doplněk freemailu

eBanka a Seznam.cz se dohodli na propojení svých služeb. Bankovní produkty se tak stanou další položkou v menu freemailové služby Seznam.cz.

Partners Financial Services