Fondy: pár novinek na scéně

Fondy: pár novinek na scéně
Stojaté vody českého fondového byznysu rozvíří pouze velký skandál, problémy s Komisí nebo nové atraktivní fondy. Minulý týden volba padla na třetí možnost.

Novinky ovšem nepředstavovala žádná česká investiční společnost, nýbrž ING Investment Management. Jde tedy o fondy zahraniční (konkrétně lucemburské), doplňující již poměrně širokou nabídku ING na českém trhu. Jen škoda, že nemůžeme napsat "širokou a úspěšnou", neboť již zhruba půl roku slibované statistiky objemu prodejů od Asociace pro kapitálový trh (AKAT) stále nejsou k dispozici. Není tak možno určit, jak se řada fondů prodává. Podle našich odhadů ovšem patří fondy ING mezi nejlépe prodávané, a to vzhledem k široké prodejní síti skupiny ING.

V čele zahraničních fondů z hlediska prodejů zřejmě stojí KBC/ČSOB, která statistiky prodejů každý týden dobrovolně zveřejňuje. Za minulý týden se 23 fondů KBC prodalo za téměř 201 milionů korun. Prodeje těchto fondů v podstatě kopírují celý český trh, neboť dlouhodobě se nejlépe prodává fond peněžního trhu KBC Multi Cash ČSOB CZK (minulý týden 151 milionů) a s odstupem jej následuje dluhopisový KBC Renta Czechrenta (32 milionů). Poměrně dobře se daří i fondům peněžního trhu s denominací v dolaru či v euru (minulý týden 9 a 10 milionů korun).

Ovšem zpět k novinkám z dílny ING. Minulý týden do nabídky investorům přibyly dva akciové fondy (ING Invest Global High Dividend Fund a ING Invest Emerging Markets Fund) a dluhopisový ING Renta Global High Yield Fund s portfoliem tvořeným dluhopisy s vysokým výnosem (a tedy i vyšším rizikem nesplacení). Emerging Markets Fund - jak již název napovídá - investuje do akcií podniků z rozvíjejících se trhů, tedy ze střední a východní Evropy, Asie. Latinské Ameriky, Afriky a Blízkého Východu.

Bezpochyby nejzajímavější je ale další akciový fond - Global High Dividend Fund. Jak již název napovídá, jde o fond, investující do akcií z celého světa, přinášejících vysoké dividendy. Investiční strategie je proto poměrně konzervativní (obecně řečeno, vysoké a pravidelné dividendy vyplácejí především velké nadnárodní koncerny) a jeho volatilita je poměrně nízká. Soustředění na dividendu s sebou nese také poměrně vysoké výnosy v období padajících trhů - v době všeobecného propadu posledního roku a půl dokázal tento fond podílníkům přinést sedm procent. Zájemce o pravidelné výnosy jistě potěší i poměrně nízký správcovský poplatek (1,2 %) a vstupní poplatek 3,5 % (platí pro ING Bank, u jiných distribučních kanálů ING může být poplatek vyšší).

Řeč čísel

A jak dopadly minulý týden české fondy? Z pohledu majetku mírným propadem o 45 milionů korun, vyvolaným nadprůměrným vybíráním peněz z korporátního ČSOB Výnosového (profil, názory). Odliv peněz zaznamenaly také akciové a smíšené fondy (shodně mínus 27 milionů korun), naproti tomu dluhopisové fondy získaly 182 milionů, a to díky Sporobondu (profil, názory), ŽB - obligačnímu (profil, názory), IKS Dluhopisovému (profil, názory) i 1.IN dluhopisovému (profil, názory).

Výkonnostně si v průměru nejlépe vedly fondy fondů, které za minulý týden vydělaly téměř dvě procenta, a fondy akciové se ziskem 1,1 procenta. Ztrátu vykázala pouze kategorie fondů peněžního trhu, a to kvůli propadu fondu Akro Obligace (profil, názory) o 1,4 procenta. Nejlépe si naopak vedl 1.IN akciový fond (profil, názory) se ziskem 2,6 procenta. Přes dvě procenta za týden podílníkům přinesla další pětice fondů: Eurotrend (profil, názory), IKS Fond fondů (profil, názory), ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit), Sporotrend (profil, názory) a Newton Euro (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Zaujaly vás nové fondy ING? Nakupujete zahraniční fondy nebo pouze české? Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2002 19:47, CSrypatschek

"Víš, za jedinou významnou událost minulýho týdne, i pro další budoucnost investora a spekulanta v tomhle bémiš prostoru, pokládám informaci o tom, že Nomura nafutrovala do IP Banky asi půl miliardy korun aby měla na soudy se státem, s ČSOB a třeba i s těmi profláknutými znalci,co IPB oceňovali, i když k tomu neměli podklady, vrrr, rrraf," doplnil po úlevném úkonu Max a pokračoval : "To mi trochu zvedlo náladu, protože od té doby, co ti posledně jmenovaní spolu s prodejnými novináři tady sehráli na nás drobase tu obrovskou kulišárnu, tak mě z toho všeho začalo nějak moc svrbět pod ocasem, a nepoužitých pařezů tady v lese je přece jen už pomálu. Teď je alespoň nějaká naděje, že se mi ty žlázky zaklidní a že se to vše průvanem protáhne, a taky moc mě zajímá, jak to dopadne třeba s těmi fondy PIAS, co mají IP Banku v portfoliu, ale už jsou ovládaný ČSOB a státem, ale drobní akcionáři a podílníci tam mají stále svůj podíl a chtějí svůj profit. Prostě bude to a je pěkný střet zájmů. Jazýčkem na vahách bude postoj trochu té tajemné finanční skupiny České pojišťovny, co má v případu také své želízko v ohni a ukáže se, až se bude lámat chleba, jak je silná v kramflecích, vrrr, rrraf."

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2002 20:07, CSrypatschek

"A ten svět kolem ?" optal se řečnicky Max a zároveň si odpověděl : "Tam má nějakou cenu investovat, jak to vidím, akorát v případě, že se konečně začnou likvidovat ty židovský osady na okupovaných arabských územích, to bude známka začátku dobrých a narovnaných sousedských vztahů v oblasti, tak jak to má správně od přírody být. V současnosti to je ale všechno vztahově deformovaný, zvlášť, když do oblasti proudí stále americký peníze amerických daňových poplatníků a asi od ostatních dalších, a vlastně ten letitý nenormální stav tam jen udržují. Výsledkem je pokračující nestabilita po celém světě a především v mé a tvé peněžence. Uvědomil jsem si to, když jsem se před týdnem v TV díval v netopýru na toho spisovatele, také prý Palestince, Arnošta Lustiga. Bylo to velmi poučné a vyplynulo mi to tak z toho velmi názorně."

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

Partners Financial Services