Sbohem, eBanko!?

Sbohem, eBanko!?
Již čtyři roky existuje Expandia banka (nyní eBanka) a jen o málo kratší dobu jsem jejím spokojeným klientem. Po obdržení posledního výpisu z účtu jsem ale klient naštvaný, rozhodnutý odejít se svými penězi jinam.

Před čtvrt rokem jsem v článku "Po letech červených čísel černá nula" psal, že ziskovost eBanky (profil, názory) musí oproti výsledku roku 2001 stoupnout přibližně čtyřicetinásobně, aby byla Česká pojišťovna jako majitel spokojená. Čekal jsem zavádění nových zajímavých služeb s vysokou přidanou hodnotou, za které si banka nechá po právu zaplatit. Po obdržení výpisu z účtu za duben, první měsíc s "inovovanou" poplatkovou strukturou, se mi bohužel zdá, že zvýšení ziskovosti plně zaplatíme za současné služby my, stávající klienti.

Co se vlastně v sazebníku eBanky stalo? Těžko popisovat, protože je nyní tak komplikovaný, že je velmi obtížné se v něm vyznat. Faktem ale je, že při měsíčním zúčtování vyskočily poplatky mnohých služeb na dvou i vícenásobek.

Pryč od balíčků

Zřejmě z důvodu, aby byly poplatky pro klienty stravitelnější, rozkouskovala banka sazebník na mnoho na sobě závislých položek. Je to krok zpět od komplexních a srozumitelných balíčků běžných účtů s doprovodnými službami, ke kterým klient připlácel jen poplatky za transakce. Právě s balíčky (pamětníci vzpomenou na cenové programy Alfa, Beta a Gama), přišla Expandia banka v roce 1998 jako první. Ironií osudu je, že v době, kdy se "balíčkování" stalo standardem nabízeným snad všemi tuzemskými finančními domy, eBanka jej nahrazuje džunglí jednotlivých sazebníkových položek.

Sazebník - umění sčítat

A jaké skvosty na vás, kteří jste svůj účet v posledním měsíci podrobněji nestudovali, čekají? Místo 55 korun za základní balíček služeb přímého bankovnictví a vedení účtu až v pěti měnách platíte nyní 19 korun za vedení korunového účtu a jedenáct korun za každou další měnu. Za služby přímého bankovnictví platíte v nejnižším programu dalších 45 korun měsíčně. V programu Základ (profil, názory) tak nyní, při používání korunového a současně eurového účtu, platíte 75 korun.

Vedení účtu ale není položkou se zdaleka největším růstem ceny. Celkové náklady na účet rozhodně nejvíce ovlivňuje poplatek za příchozí a odchozí položky. Ten je nyní v obou případech stanoven na 6,10 koruny. Ani tato částka však není konečná, u každé transakce mimo eBanku je k ní třeba připočítat ještě dvě koruny za clearing ČNB. Pokud máte tak jako já smůlu, že vám na účet chodí peníze výhradně z jiných bank a mimo eBanku směřují i platby, necháte bance při osmi odchozích a dvou příchozích transakcích 81 korun měsíčně.

A další poplatky

Třiceti korunami je zpoplatněna každá změna frekvence zasílání výpisů, 23,90 koruny zaplatíte také za každé vygenerování výpisu a jeho zaslání klasickou poštou (vygenerování výpisu 3,90 Kč místo 2 Kč). Jednorázových 245 korun stojí přidělení kontokorentu (osobní úvěrová linka), jeho obhospodařování vás přijde na 30 korun měsíčně. Pokud nemáte nablízku žádný z jedenadvaceti bankomatů eBanky, zaplatíte za každý výběr z nejrozšířenějších sítí (Česká spořitelna, HVB, Euronet a ŽB) 29,90 Kč, u zbývajících bankomatových sítí (například Komerční banka, GE Capital a ČSOB) o pětikorunu méně. Nechat bance na všemožných poplatcích i více než 250 korun měsíčně už není žádný problém.

Alfa, Beta, Gama

Doposud jsem popisoval poplatky, kterými jsou zatíženi klienti, kteří si účet zřídili v posledním roce a půl – a těch je většina. Nás "mazáky" se starými programy Alfa, Beta a Gama, které banka uzavírala do září 2000, postihlo zdražení jednotlivých položek méně razantně než novější klienty. Zasílání výpisů, příchozí položky, vedení kontokorentu, všechny tyto služby máme výrazně levnější než novější klienti.

eBanka si na nás ale smlsla jiným způsobem – doposud poskytovala na staré programy slevu z vedení účtu 160 korun všem, kteří měli průměrný měsíční zůstatek účtu přes třicet tisíc korun. V praxi – mezi klienty často využívané – to znamenalo, že program Alfa vedla zcela zdarma, dražší vyšly na 60, respektive 120 korun měsíčně. Tuto výhodu banka odstranila v tichosti bez jediného slova omluvy. I tolikrát kritizovaná Česká spořitelna o každé změně sazebníku informuje s měsíčním předstihem své klienty dopisem generálního ředitele přibaleným k účtu. Opravdu eBanka nemohla udělat něco podobného, když už službu nemohla, byť třeba s vyšším nutným průměrným zůstatkem, zachovat?

Kde účet můj?

Nekritizuji eBanku za rozhodnutí zdražit. Prodávat své služby na konkurenčním trhu jistě může každý podnikatel za kolik chce. Nelíbí se mi však podcenění komunikace tohoto kroku stávajícím klientům a manipulativní sazebník, ze kterého potenciální nový klient dopředu nepozná, na kolik ho vlastně vedení účtu přijde.

Před čtyřmi, ale i před dvěma roky byla současná eBanka jediným poskytovatelem služeb přímého bankovnictví. V současnosti už naštěstí není. Podobně kvalitní produkt nabízejí za méně peněz také další – namátkou GE Capital (profil, názory), Komerční banka (profil, názory), Živnostenská banka (profil, názory), Raiffeisen (profil, názory) nebo ČSOB (profil, názory). Za podobné peníze pak lze přímé bankovnictví získat u podstatně renomovanějších globálních bankovních hráčů – Citibank (profil, názory) nebo HVB Bank (profil, názory). Stačí se jen rozhodnout, se kterou z těchto bank spojit svou budoucnost pro další léta.

Ještě jsem se nerozhodl, kterou banku si vybrat. A vy? Co si myslíte o nových sazebnících eBanky? Zůstanete jejími klienty? Nebo jste jimi nikdy nebyli? Máte tip, čí služby zvolit? Podělte se s ostatními o své názory!

Své názory můžete připsat také do naší nové rubriky Lampárna, určené jen pro vaše stížnosti!


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 116 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2002 20:59

Děkuju za radu, příště dám radši na kamarádku stejně nemovitou jako já :-) U ČSOB už jsem a jsem docela ráda. Každopádně dík za radu s tou ŽB. L.A.

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2002 21:08, lucie.anezka

Reaguji na posledni větu - jak jsem mohla vědět, že pro mě může být tak strašně nevýhodná eBanka, když si běžný člověk pod elektr. bankovnictvím představí to, že nemusí stát frontu s každou blbostí nebo novým příkazem nebo zjišťováním zůstatku? Já mám nonstrop připojení doma a de facto jsem taky pořád na internetu, ale nenapadlo by mě neustále kontrolovat účet, zda se tam něco neděje, o čem nevím. Třeba na něj dvakrtá třikrát za měsíc vlezu, je to pohodlné, že nemusím nikam chodit ani volat - proto nekritizüji el. bankovnictví, ale eBanku. Snesla bych i těch byvalych 55Kc mesícne za účet - za to pohodlí to skoro stojí, ale ne za ty nervy s tim nepořádkem, který eBanka má ve své databázi - viz moje problémy s rušením účtu, žádostmi o bonus a ISIC. Na jednoho člověka to bylo až trochu moc nevychytaných much, nemyslíte?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (116 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

eBanka: Po letech červených čísel černá nula

15. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

eBanka: Po letech červených čísel černá nula

Po třech letech stamilionových ztrát dosáhla eBanka obratu v hospodaření. Loňský rok podle předběžných výsledků ukončila se ziskem 7,2 milionu korun po zdanění.

Kolik stojí vaše peníze

8. 1. 2002 | Dušan Hradil

Kolik stojí vaše peníze

Při výběru banky se vyplatí počítat, i na běžném účtu se totiž dá ušetřit. A pokud budete své peníze točit elektronicky, můžete uspořit ještě více.

Přímé bankovnictví ztrácí lesk

19. 12. 2001 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví ztrácí lesk

Přímé bankovnictví, které ještě před dvěma lety představovalo pro banku konkurenční výhodu, se dnes stává nutností. Každý peněžní ústav, který si chce udržet a dále rozvíjet svůj tržní... celý článek

Je ochrana karet eBanky skutečně lepší?

15. 11. 2001 | Lucie Šťastná

Je ochrana karet eBanky skutečně lepší?

V reakci na podvody s padělanými kartami vymysleli v eBance dva způsoby, jak se proti zneužití své karty bránit. Bohužel jsou však spojeny s nemalými dodatečnými náklady či s výrazným... celý článek

Nejsem tak bohatý, abych měl účet v eBance?

24. 9. 2001 | Michal Hazi

Nejsem tak bohatý, abych měl účet v eBance?

Dotovat studentská konta je součástí obchodní politiky většiny tuzemských bank. Do mainstreamu se s počátkem akademického roku zařadila i eBanka. Snaží se novým levným produktem oživit... celý článek

Partners Financial Services