Investování, nebo sázení?

Investování, nebo sázení?
Banky nově lákají tzv. prémiovými vklady, které za určitých podmínek nabízejí zhodnocení např. 4,9 % p.a. Je to hodně, nebo málo a co se skrývá za těmito podmínkami? Má smysl do těchto produktů ukládat peníze, když můžete využít zábavnější způsob, například kombinaci termínovaného vkladu a kasina? Nesmysl? Naopak! Princip je totiž stejný.

Prémiové vklady chtějí vkladatelům zajistit minimální výnos (např. 0,3 % p.a.). Tento výnos je jistý a lze se na něj spolehnout. Jenže na výnos 0,3 % p.a. nikoho nezlákáme, proto musíme nabídnout vyšší výnos. Co třeba 4,6 %? To už by mohlo na klienta zapůsobit a mohlo by ho to přitáhnout do banky. Jenže takto vysoký výnos nemůžeme garantovat. Můžeme ho nabídnout pouze za splnění určitých podmínek. Touto podmínkou nejčastěji bývá stabilita měnového kurzu v daném pásmu - např. kurz koruny vůči dolaru nebo koruny vůči euru. Pokud se kurz z daného pásma nevychýlí, dostaneme výnos vyšší; pokud bude mimo pásmo, dostaneme pouze výnos garantovaný.

Jak tato produkty fungují?

Banka uloží většinu peněz do depozita, které zajistí minimální výnos. Investujete-li na 6 měsíců 100 000 Kč, banka použije 98 894 Kč a uloží je na tříměsíční depozitum s výnosem 2,54 % (2,54 % je hodnota 6měsíčního PRIBORu). Tím má zajištěno, že za půl roku dostane klient 100 150 Kč, tedy vlastní vklad zhodnocený o 0,3 % p.a. Zbývající peníze, 1 106 Kč, investuje na finančním trhu do derivátů. Je-li investice úspěšná (pokud se trefí do pásma), dostane klient vyplaceno vyšší zhodnocení – např. 4,9 % p.a. Pokud se netrefí, dostane vyplaceno pouze garantované zhodnocení.

Je libo vsadit na něco jiného?

Podobný princip si můžeme zkonstruovat sami. Když budeme toužit po tom, abychom si uložili 100 000 Kč na 6 měsíců s malým garantovaným výnosem a přitom si nechali šanci na vyšší výnos, můžeme postupovat podle následujícího návodu:

  • Vyberte si termínovaný vklad na půl roku, například s výnosem 1 % p.a.
  • Uložte 99 550 Kč na tento termínovaný vklad a za půl roku dostanete 100 050 Kč, tedy vrácenu investovanou částku plus malé zhodnocení (nezohledňujeme zaplacenou daň).
  • Zbývajících 450 Kč můžete "investovat" podle vlastního uvážení. Například:
    • Vsadit v ruletě na lichou. Když to vyjde, dostaneme dalších 450 Kč a celkový výnos investice bude: 50 Kč z garance + 450 Kč které jsme vsadili + 450 Kč které jsme vyhráli. Celkový výnos je 950 Kč za půl roku. Tedy zhruba 2 % p.a.
    • Vsadit v ruletě na jeden ze 3 sloupců. Když to vyjde, vyhrajete 2 x 450 Kč, celkem tedy bude výnos činit 1 400 Kč. Tedy cca 2,8 % p.a.
    • Vsadit na to, že londýnská Chelsea vyhraje Ligu mistrů. Zde je kurz asi 1:7. Pokud vsadíme 450 Kč a pokud to vyjde, budeme mít 3 600 Kč "extra výnosu". Celkový výnos je 3 650 Kč, tedy cca 7,3 % p.a.

U prémiového vkladu spoléháme na doporučení analytiků, že koruna je příliš silná a že by měla oslabit. Ale oslabení by nemělo být nijak dramatické, proto by se snad měla trefit do daného pásma a prémiový vklad by měl dosáhnout nadvýnosu. Stejně tak se můžeme spoléhat na doporučení sportovních komentátorů, že Chelsea má v této sezoně vynikající tým, že vede Anglickou Premier League o 11 bodů a nemá konkurenci. Proto je velice pravděpodobné, že by mohla vyhrát i Ligu mistrů. (Doporučení se dá ještě umocnit výkony brankáře Petra Čecha…)

Fantazii se meze nekladou, "hybridů" je spousta

Je možné také třeba koupit za 100 000 Kč fond peněžního trhu, který téměř s jistotou dosáhne během 6 měsíců výnosů. Pak můžeme pár podílových listů prodat, tak, aby nám zůstalo počátečních 100 000 Kč s tyto výnosy můžeme zkusit vsadit podle svého gusta – losy, loterie, kursové sázky, kasino…
Nebo můžeme nakoupit hypoteční zástavní list a nechat si vyplácet kupony (ideální to je v květnu). Vyplacený kupon můžeme vzít a šup do sázkové kanceláře a vsadit na to, že Česká republika vyhraje mistrovství světa v ledním hokeji. Když to vyjde, budeme mít vysoké výnosy, když ne, budeme čekat na příští rok. I kdybychom neuspěli ani jednou, bude nám za 5 let vyplacena jistina. (Investici si můžeme pojmenovat třeba "hypoteční zástavní listy hokejových šampiónů".)

Ptáte se, co má společného kurz koruny vůči dolaru s kursovým sázením? Spíš byste se měli ptát, co má společného tipování kurzu koruny a dolaru s investováním.
Devizové trhy jsou volatilní, proto je možné vydělat na měnových derivátech. S klesající pravděpodobností výdělku roste výše tohoto výdělku. Když banka nabídne velice úzké pásmo, výsledný kurz se do něho pravděpodobně netrefí, ale banka bude moci nabídnout vyšší výnos. (Podobně jako u kursových sázek.)
Devizové trhy nejsou klasickou investiční třídou aktiv jako jsou akcie nebo dluhopisy. Když vezmeme dlouhou časovou řadu akciového indexu nebo indexu dluhopisů, zaznamenáme růstový trend. To neplatí pro měnové kurzy.

Finanční deriváty byly vynalezeny ze dnou důvodů:

1. proto, aby se mohlo omezit riziko,
2. proto, aby se mohlo spekulovat.
Klient, který vkládá peníze do prémiového vkladu rozhodně nepotřebuje omezovat měnové riziko. Je otázkou, jestli chce spekulovat. Takovýto klient hledá jistotu (garanci výnosu). Nezdá se tedy logické, že by byl zároveň spekulantem. Navíc devizovým trhům pravděpodobně nerozumí a spoléhá se jenom na doporučení analytiků.

Jestli klienta láká adrenalin sázek, může zkusit i širší portfolio sázení než je jenom devizový trh. Jestli klient hledá vyšší výnos než jenom mizivý výnos na termínovaném vkladu, nechť zkusí jiný typ investice, například kategorii otevřených podílových fondů. Za zvážení by mohly stát fondy dluhopisové nebo fondy, které mají maličko akcií (třeba 10 %). Sázím, že v těchto fondech bude pravděpodobně vyšší výnos než v prémiových vkladech...

Co si o popsaném systému myslíte? Vyzkoušíte sázení, nebo jste konzervativní investor? Lákají vás prémiové vklady?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2005 15:39, Tonda z Kundic

Jaká je pravděpodobnost výhry v ruletě?

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 1. 2005 15:05, MoB

Noo, jak už psal pan Toledo, je moc dobré vědět, co se skrývá za reklamními hesly... mně to třeba baví, dozvídat se, co a jak. No a když teď vím, jak to funguje (což by mi v bance tak hezky určitě nevysvětlili), tak už taky vím, že tento typ vkladu asi nebude nic pro mě...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Východ versus Západ v bankovní Evropě

2. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Východ versus Západ v bankovní Evropě

Střední a Východní Evropa hodlá dohnat životní úroveň západní části v horizontu několika desítek příštích let. Jak se jí to daří v oblasti používání bankovních produktů? Hvězdou je... celý článek

Kurzové spekulace pro každého?

30. 11. 2004 | Dušan Hradil

Kurzové spekulace pro každého?

Na našem trhu můžete narazit na nový typ termínovaného vkladu. Jeho garantovaný výnos je zanedbatelný, ovšem prémie téměř 5 % z něj činí zajímavou investici. Celá věc má ale háček -... celý článek

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až... celý článek

Partners Financial Services