Na začátku byl Spolek přátel. Jak vzniklo stavební spoření

Petr Kielar | rubrika: Když se řekne | 22. 7. 2021 | 2 komentáře
První krok ke vzniku stavebního spoření přišel před sto lety. Víte, kdo byl Georg Kropp a co se tehdy stalo v německé obci Wüstenrot?
Na začátku byl Spolek přátel. Jak vzniklo stavební spoření

Zdroj: Shutterstock

Před sto lety, 22. července 1921 vznikl v Německu Spolek přátel (Gemeinschaft der Freunde). Tento počin byl prvním krokem na cestě ke stavebnímu spoření. A to přesto, že existence spolku trvala jen několik měsíců. Pokud vám jeho název nic neříká, není na tom nic divného. Ale zkušenější zbystří při zjištění obce, kde spolek sídlil. Bylo to totiž v německém Wüstenrotu.

Za historicky první stavební spořitelnu je považovaná Building Society, založená roku 1775 v anglickém Birminghamu. Také v USA najdeme zmínky o stavebních spořitelnách. Tato sdružení se však svým charakterem podobala spíše družstevním záložnám. Stavební spořitelny jako finanční instituce se specifickým způsobem řízení aktiv a pasiv vznikly v Německu mezi světovými válkami.

U jejich kolébky stál Georg Kropp, německý lékárník, publicista a laický kazatel metodistické církve. Věnoval se sociálním otázkám a za zmínku stojí i jeho angažovanost v boji proti alkoholismu. Od roku 1900 byl členem Německého svazu proti nadměrnému užívání alkoholických nápojů. Alkoholismus považoval za jednu z příčin bídy nejchudších vrstev.

V roce 1919 si koupil dům ve Wüstenrotu a brzy poté vydal publikaci Z chudoby do blahobytu. Toto dílo předznamenalo jeho další osud. Rozebírá v něm příčiny bídy a sociálních problémů a hledá jejich řešení. Jako jeden z problémů vidí nedostupnost bydlení a navrhuje zlepšit situaci vytvářením spolků přátel, kteří by si vzájemně pomáhali. Tato společenství by stavěla domy a zajišťovala v nich bydlení svým členům. A právě takový spolek založil Georg Kropp v roce 1921.

První Spolek přátel

Hlavním počinem Gerga Kroppa však bylo založení spolku, který měl zajistit širokým vrstvám obyvatel přijatelné bydlení. 10. května 1921 svolal přátele, které nadchl pro svou myšlenku k projednání návrhu stanov.

A již na následujícím jednání, které se uskutečnilo 22. července 1921, byl založen spolek nazvaný Spolek přátel (Gemeinschaft der Freunde), jehož přirozeným předsedou se stal Georg Kropp. Mezi zakládajícími členy byli Kroppovi přátelé z abstinenčního hnutí, mezi nimi i Mathilda Planck, učitelka a první žena zvolená do zemského sněmu Würtemberska (připomeňme, že v Německu bylo aktivní i pasivní volební právo od roku 1918).

Podle stanov bylo cílem Spolku přátel usilovat o zajištění dostupného bydlení. Sdružení bylo založeno na idejích formulovaných Kroppem v knize Z chudoby do blahobytu, ovšem způsoby, jak dosáhnout kýženého „bydlení pro všechny“, byly značně mlhavé. Ani Kropp, ani další členové nedisponovali kapitálem, který by mohli pro dosažení svých cílů použít. Chtěli v blízkosti velkých měst stavět bydlení pro pracující a potřebné zdroje plánovali získávat dvěma cestami. Prvním zdrojem byly dluhopisy, druhým pak příspěvky jednotlivých zájemců o bydlení.

I přes často idealistický a amatérský přístup zakladatelů se během krátké doby přihlásilo 96 zájemců, byly prodány dluhopisy v objemu 900 000 marek a na hotovosti se vybralo 100 000 marek. Nutno však přiznat, že celý projekt nebyl příliš důkladně promyšlený a není jisté, zda měl naději na úspěch.

Spolek přátel ukončila hyperinflace, která zdevastovala německou ekonomiku. V lednu 1921 se americký dolar prodával za 64,9 marky, červenci již za 76,7 marky. Rok poté, v červenci 1922 stál dolar již 493,2 marky a v listopadu 1923 se cena dolaru vyšplhala na 4,2 bilionu marek (4 200 000 000 000). Dvoukilový chléb stál 420 miliard marek.

Kropp si velmi rychle uvědomil, že v takovém prostředí nemá jeho projekt šanci na úspěch a udělal jedinou možnou věc: Spolek přátel ukončil v květnu 1922 svou činnost a vybrané peníze vrátil (často za značných osobních obětí) jednotlivým vkladatelům.

V pokračování článku na webu Stavebky.cz si ještě přečtete:

  • jak to Kropp nevzdal a napodruhé uspěl,
  • jak přišel bouřlivý rozvoj a první regulace oboru,
  • o problémech s přidělováním úvěrů,
  • jak vznikly daňové výhody a státní podpora,
  • o příchodu stavebního spoření do Česka.

Přímo na pokračování vás zavede tenhle odkaz, nebo si článek na Stavebky.cz přečtěte celý od začátku.

Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services