Kde vzít na opravu bytu

Kde vzít na opravu bytu
Náklady na nové bytové jádro či výměnu oken a dveří dnes často dosáhnou statisícových částek. Pokud je nemáte v hotovosti, pak nemusíte čekat, až je našetříte, ale můžete si je půjčit.

Protože chcete úvěr použít na stavební úpravy, pak je nejvhodnější použít produkty k tomu přímo určené – hypotéku či stavební spoření. Pro menší úpravy (do 300 tisíc) je vhodnější stavební spoření. To se ale vyplatí pouze v případě, že si u některé stavební spořitelny již nějakou dobu poctivě spoříte a už teď máte, nebo brzy budete mít nárok na úvěr. Ten je poskytován s nízkým úrokem (5-6%) a jeho splatnost bývá rozložena až na osm let, měsíční splátky tak i u dvěstětisícové půjčky (půjčujete si jen sto, zbývajících sto jste už naspořili) nepřesáhnou tisíc korun měsíčně. Samozřejmě jej můžete splatit rychleji. Nevýhodou stavebního spoření obecně je, že půjčit si můžete jen o něco více, než jste si u nich naspořili.

Pokud stavební spoření ještě nemáte, pak je možné si je založit a okamžitě si vzít tzv. překlenovací úvěr. Jeho nevýhodou však je, že musíte okamžitě složit okolo třiceti až čtyřiceti procent částky, kterou potřebujete a pak z celého úvěru (i z toho, co jste u nich uložili) platit úrok do doby, než získáte nárok na řádný úvěr. To většinou trvá dva roky. Pak už splácíte jen to co jste si půjčili. Díky současným nízkým úrokovým sazbám, ale může být vhodnější si v takové situaci vzít hypotéku. To platí i tehdy, nemáte-li k dispozici (nebo nechcete dát) oněch třicet až čtyřicet procent předem. Podmínkou banky pro poskytnutí hypotéky je zajištění nemovitostí. Pokud je byt, ve kterém chcete provádět úpravy váš vlastní (nesmí být družstevní) můžete jej použít jako zástavu. Kromě bytu můžete jako zajištění nabídnout i chatu či jinou nemovitost, jedinou podmínkou je, že výše půjčky může dosahovat maximálně 70 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Měsíční splátky 300 tisícového úvěru na deset let se budou (při úroku 7,5 procenta ročně) pohybovat okolo 3600 korun, půl milionu na stejně dlouho si půjčíte za necelých šest tisíc. Splatnost můžete prodloužit i na dvacet let a každoměsíční platby jsou pak menší.

Financovali jste rekonstrukci bytu půjčkou? Kterou jste si vybrali a u které banky? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Článek byl napsán pro květnové číslo časopisu The Prague Tribune.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéka, základní kámen banky

16. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Hypotéka, základní kámen banky

Z půjčky na bydlení, produktu, který ještě před několika lety pro většinu bank představoval "jen tak něco na okraj", je dnes nosný pilíř bankovních obchodů.

Můj dům, můj hrad

6. 5. 2002 | Jan Heřman | 1 komentář

Můj dům, můj hrad

Mít vlastní bydlení je pěkné, ale kde sehnat potřebné peníze. Jestli máte alespoň jednu desetinu ušetřenou a potřebujete peníze hned, doporučujeme hypotéku.

Dům by měl stavět chlap, ale vymyslet ho musí ženská.

19. 3. 2002 | Alena Urubková

Před nedávnem jsem sledovala diskuzi kolem starostí s bydlením. Nedá mi to a musím se také přidat. Chci domek, chci trávu pod nohama a čistý vzduch.

Krize jakéhokoli věku může souviset s bydlením.

11. 3. 2002 | Alena Urubková

Musím se nějak rozhodnout, musím něco udělat a potřebuju poradit. Když si přečtete, co právě teď řeším, třeba mi z vlastní zkušenosti poradíte.

Vyplatí se kombinovat hypotéku?

1. 3. 2001 | Petr Vykoukal

Vyplatí se kombinovat hypotéku?

Ke splacení hypotéčního úvěru můžete využít též životní pojistku. Tato kombinace však v sobě zahrnuje rizika, v jejichž důsledku můžete nakonec zaplatit podstatně více než při splácení... celý článek

Partners Financial Services