Vyplatí se kombinovat hypotéku?

Vyplatí se kombinovat hypotéku?
Ke splacení hypotéčního úvěru můžete využít též životní pojistku. Tato kombinace však v sobě zahrnuje rizika, v jejichž důsledku můžete nakonec zaplatit podstatně více než při splácení běžným způsobem.

Vezmete-li běžný hypotéční úvěr, musíte jej splácet pravidelnými platbami sestávajícími z úroků a jistiny. Navíc si musíte pořídit i pojistku proti neschopnosti splácet. Bez ní vám žádná banka hypotéku nedá. Při propojení hypotéky s životní pojistkou platíte pouze úroky (které si samozřejmě odečítáte z daní), splátky jistiny platíte pojišťovně na kapitálovou životní pojistku. Po uplynutí doby, na kterou je pojistka sjednána, se z ní splatí hypotéka. Nevýhodou tohoto postupu je konstantní výše placených úroků (jistinu spoříme na pojistku, a proto neklesá základ pro výpočet úroků), kvůli čemuž bude v průběhu hypotéky zaplaceno více na úrocích.

Výhoda může být nevýhodou

Často prezentovanou výhodou je možnost získat peníze navíc. Platí to ale jen v případě, že pojišťovna bude zhodnocovat rezervy životního pojištění lépe, než bylo naplánováno. V opačném případě, když pojišťovna dosáhne nízkého zhodnocení vašich peněz, se může stát, že vás tato kombinace vyjde draho. Většina výpočtů používá míry zhodnocení rezerv okolo osmi procent. Ovšem pojišťovny garantují pojistně-technickou úrokovou míru (sazbu, o kterou musí každý rok zhodnotit vaše naspořené peníze) většinou mezi třemi až pěti procenty. Vzhledem ke konzervativnímu způsobu investování pojišťoven nelze dlouhodobě očekávat výnosy, které by tuto míru o hodně přesahovaly.

Srovnání běžné hypotéky a její kombinace si můžeme udělat na následujícím příkladu (výsledky jsou v tabulce).
Třicetiletý muž si sjedná hypotéku na dvacet let. V první situaci spoří na kapitálovou životní pojistku a z hypotéky platí pouze úroky. V druhé si uzavře pouze rizikovou životní pojistku (pro případ smrti či trvalé invalidity). Výše úvěru je milion korun a jeho úroková sazba je 7,9% p.a. (varianta s kapitálovou pojistkou) a 8,4% p.a. (riziková pojistka). Roční pojistné na kapitálové pojistce je 4492 korun (3992 spořící část, 500 riziková část). Výnosy pojišťovny jsou uvažovány ve výši 4,5 procenta ročně. V obou variantách může uplatnit daňové odpočty ze zaplacených úroků z úvěru. Zaplacené pojistné si ale odečíst nemůže, protože při skončení pojistky mu bude padesát let (aby bylo možno uplatnit odpočet, muselo by mu při skončení pojištění být alespoň šedesát let).

Jak je patrno z tabulky, při použití zmíněné kombinace zaplatí náš hypotetický klient každý měsíc přes dva tisíce korun navíc. Pokud by mohl tyto peníze investovat při čtyřech procentech ročně, znamená to celkově ztrátu více než 400 tisíc korun (v budoucí hodnotě - přepočteno na hodnotu v okamžiku konce hypotéky). Kdyby však pojišťovna investovala lépe než za kalkulovaná 4,5 procenta, snížila by se tato částka o 17 tisíc korun (při 6 procentech) nebo až o 270 tisíc (při osmi procentech).

Srovnání kombinace hypotéky s životní pojistkou
  Hypotéka s KŽP* Hypotéka s RŽP* Rozdíl**
Úroky 6583 7000 -417
Jistina 0 1615 -1615
Odpočty -1317 -1400 83
ŽP-riziko 500 500 0
ŽP-kapitál 3992 0 3992
Měsíční platba 9758 7715 2043
* KŽP - kapitálové životní pojištění, má rizikovou a spořící složku, po jeho skončení obdržíte naspořené peníze zhodnocené o výnosy z technických rezerv
RŽP - rizikové životní pojištění, má pouze rizikovou složku a na konci není nárok na žádné vyrovnání
** rozdíl měsíčních plateb
Výpočty Sophia Finance

Tento produkt již v současnosti nabízí ve spolupráci s pojišťovnami několik hypotečních bank. Důvod je jednoduchý - zisk ze dvou kombinovaných produktů je vyšší než z jednoho. Jeho nepříjemnou stránkou je nejistota týkající se výnosů z pojistky. Vzhledem k dlouhodobosti produktu by bylo mnohem vhodnější, kdyby bylo možno tuto kombinaci vytvářet s investičním životním pojištěním, kde je spořící část pojistného investována do podílových fondů. Protože však pojišťovny nemohou garantovat výslednou hodnotu pojistky (vzhledem k riziku investic do cenných papírů), nejsou hypotéční banky takovou kombinaci ochotny akceptovat.

Vyplatí se vám kombinovat?

    Výhody:
  • vyšší nároky na daňové odpočty, zaplatíte vyšší úroky, lze uplatnit odpočet pojistného
  • možnost získat dodatečný výnos v případě příznivého hospodaření pojišťovny

    Nevýhody:
  • platíte vyšší úroky (základ pro jejich výpočet totiž neklesá)
  • nemůžete si zvolit, jak budou investovány vaše peníze (hypoteční banka nemůže akceptovat investiční životní pojistky)
  • v případě špatného hospodaření pojišťovny můžete zaplatit podstatně více

Jako vhodnější kombinaci doporučuje Petr Syrový ze společnosti Sophia Finance, věnující se finančímu poradenství, splácení hypotéky spíše v kombinaci se stavebním spořením. Tam je většina vstupních údajů jistá a rizika jsou menší. Princip je podobný: při sjednání hypotéky uzavřete smlouvu o stavebním spoření a místo splácení jistiny posíláte své peníze do stavební spořitelny. Po skončení smlouvy použijete naspořené peníze ke splacení části hypotéky a podle aktuální situace na trhu můžete uzavřít další smlouvu, nebo splácet úvěr běžným způsobem.

Více informacích najdete v našich sekcích hypoték a životního pojištění.

Využili byste této kombinace i přes její rizika? Myslíte si, že mohou být obdobné kombinace dvou produktů výhodné? Podělte se o své názory zde.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2001 9:59, TGP

Pane Syrový, děkuji. Článek je dobře a přehledně napsaný a pomohl mi v orientaci v poměrně složitém problému. Těším se na další a přeji hezký víkend.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2002 12:42

Zajímalo by mne, jak lze kombinovat hypotéku se stavebním spořením. Měla jsem o tom určitou představu, kterou jsem si udělala na základě materiálů ČMHB, které se mi před časem dostaly do rukou. Zajímali jsme se o tento způsob splácení hypotéčního úvěru v několika bankách, ale nikde o něm příliš nevěděli, v Komerční bance sice podbná možnost existuje, ale splátky jsou neúměrně vysoké, tedy nevýhodné a v ČMHB nám řekli, že tento způsob splacení se už nepoužívá, protože klientovi v současné době nic nepřinese, že byl výhodný v době, kdy úroky pohybovaly na úrovni vyšší než 10 %.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services