Můj dům, můj hrad

Můj dům, můj hrad
Mít vlastní bydlení je pěkné, ale kde sehnat potřebné peníze. Jestli máte alespoň jednu desetinu ušetřenou a potřebujete peníze hned, doporučujeme hypotéku.

Peníze, kde se schováváte?

Volba formy financování nákupu nemovitosti závisí na době, za jakou chcete peníze mít k dispozici. Klesající úrokové sazby zvýhodňují úvěrové financování, proto možnost nastřádání potřebné částky spořením vyvolá spíše úsměv. Například při průměrném čistém měsíčním příjmu rodiny se dvěma dětmi ve výši 22 000 Kč a životních nákladech 16 000 Kč, by se na jeden milion korun muselo spořit (při úrokové sazbě 3 procenta) téměř dvanáct let. A to bez jakýchkoli ostatních výdajů. Při výpočtu doby spoření můžete využít našich finančních kalkulátorů.

Pokud ještě vydržíte nějakou dobu v cizím, nabízí se stavební spoření. Potřebnou částku v tomto případě můžete získat v podstatně kratší době. Je to způsobeno tím, že stavební spoření umožňuje díky státnímu příspěvku spořit za velmi výhodných podmínek a zároveň nabízí úvěr s roční úrokovou sazbou v rozmezí 4,9 – 6,9 procenta. Na jednu smlouvu můžete získat až milion korun, výhodné však je rozložit tuto částku na několik smluv, protože tím maximalizuje státní příspěvek. Úroky z úvěru ze stavebního spoření jsou daňově uznatelným nákladem.

Potřebuje- li peníze dříve než po dvou letech trvání stavebního spoření a nemáte-li tolik naspořeno, stavební spořitelny nabízejí překlenovací úvěry. Na účtu byste měli mít alespoň 20 procent potřebné částky. Úrokové sazby sice začínají na šesti procentech, ale při rychlém čerpání peněz se váš úvěr bude úročit maximální sazbou. Ta bude činit v nejlepším případě 7,9 procenta u Českomoravské stavební spořitelny (profil, názory). Překlenovací úvěry se tím u stavebního spoření stávají dražší než hypotéky. Rozdíl činí více než jedno procento. Více o stavebním spoření najdete v naší stejnojmenné sekci.

 Úročení překlenovacích úvěrů ze stavebního spoření (%)

 Liška

 Buřinka

 Modrá pyramida

 Wustennrot

 Raiffeisen

 Hypo

 6,3 - 7,9

 6,0 - 9,0

 6,9 - 9,7

 6,4 - 9,0

 5,9 - 9,9

 6,5 - 9,5

Chcete-li peníze hned, doporučujeme hypotéční úvěr. Určitou část, nejméně 10 procent u České spořitelny (profil, názory), musíte mít již k dispozici, zbytek peněz obdržíte v rámci úvěru. Úrokové sazby úvěrů se liší podle výše úvěru a bonity klienta, nejméně je 6,09 procenta u GE Capital bank (profil, názory). Splatnost se pohybuje od pěti do třiceti let. I v tomto případě jsou placené úroky z hypotéky daňově uznatelným nákladem a pokud bude z hypotéky uvedena nová bytová jednotka, máte nárok na státní dotaci ve výši jednoho procenta z úroků. Více se dočtete v naší hypoteční sekci.

 Minimální úrokové sazby z hypotéčních úvěrů (%)

 Česká Spořitelna  Českomoravská hypotéční banka  GE Capital  Komeční banka  Raiffeisenbank  Živnobanka

 6,3*

 6,2

 6,09

 6,49

 6,3

 6,1

*Od 6. 5. Česká spořitelna snižuje sazbu na 6,1 procenta

Volí hypotéku

Sehnat peníze na nákup vlastního bydlení tedy můžete několika různými způsoby. Co je však nejvýhodnější? Optimální skladba finanční prostředků závisí na výši potřebné částky, počtu lidí v domácnosti a jejich příjmech, výši úspor, současných možnostech bydlení nebo době, v jaké budete peníze potřebovat. Více napoví konkrétní případy.

Panu Ostrému je 25 let, je svobodný. Žije se svou přítelkyní, děti nemá. Jeho čistý měsíční příjem činí 13 000 korun, přítelkyně vydělává měsíčně 9 000 korun. Stranou mohou měsíčně odložit 7 000 korun. Chtějí si koupit byt v Plzni v hodnotě 600 000 korun. Jaké mají možnosti? Pokud ani jeden nemají uzavřenou smlouvu o stavebním spoření, vyplatí se žádat o hypotéční úvěr. V tomto případě musejí mít naspořeno alespoň deset procent z ceny bytu, tedy 60 000 korun. Zbylou částku si půjčí. Nejvhodnější jsou produkty, které nabízejí zvýhodněné podmínky pro mladé rodiny. Například program TOP BYDLENÍ České spořitelny (profil, názory) nebo hypotéka Progres nabízená Českomoravskou hypotéční bankou (profil, názory), u které je měsíční splátka v počátku nižší a v průběhu času postupně roste. Při pořízení hypotéčního úvěru u České spořitelny ve výši 540 000 a splatnosti 10 let (při současné úrokové sazbě) bude měsíční splátka činit 6 077 korun.

Pan Chlupatý s manželkou a dvěma dětmi si chtějí pořídit rodinný domek v okolí Prahy v ceně 2,5 milionu korun. Pan Chlupatý pobírá měsíčně 30 000 korun, jeho manželka 12 000. Celkem mají našetřeno 1,2 milionu. Měsíčně mohou uložit 15 000 korun. Stavební spoření v tomto případě může sloužit pouze jako doplněk k financování, protože k získání částky 1,3 milionu korun by museli naspořit nejméně 520 000 korun. V úvahu připadá hypotéční úvěr ve výši 1,3 milionu. Měsíční splátka při době splácení 10 let včetně státního příspěvku a daňové úspory bude činit nejméně u Komerční banky (profil, názory) a to 12 300 korun.

Plánujete řešit bytovou situaci? Začněte uzavřením smlouvy o stavebním spoření s některou ze šestice spořitelen prostřednictvím našeho serveru.

Myslíte si, že současná úroveň hypoték je dostupná běžným lidem? Myslíte si, že lze koupit byt pouze s využitím stavebního spoření? Jakou variantu byste vybrali vy? Podělte se s námi o své názory.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde

20. 11. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde

Vážená redakce, chci se s vámi podělit o zkušenost, jakou jsem udělal s hypotečním bankovnictvím. Neustále čteme v tisku články o tom, jak jsou hypotéky dostupné již i středním příjmovým... celý článek

Kde se ztratila spořitelní dotace?

13. 6. 2001 | Petr Vykoukal

Kde se ztratila spořitelní dotace?

Dotované hypotéky dotovány nejsou. Tak proč jsme na ně museli čekat tak dlouho? Při hlubším pohledu totiž zjistíme, že nabídka levnějších úvěrů na bydlení zákonitě musela přijít.

Spořitelní hypotéky nejsou bomba, jak se čekalo

25. 5. 2001 | Petr Vykoukal

Spořitelní hypotéky nejsou bomba, jak se čekalo

Minulý týden začala Česká spořitelna nabízet své dotované hypotéky. Podle slov konkurence byl celý trh posledních pět měsíců paralyzován v očekávání, jak bude slibovaný produkt vypadat.... celý článek

Vyplatí se kombinovat hypotéku?

1. 3. 2001 | Petr Vykoukal

Vyplatí se kombinovat hypotéku?

Ke splacení hypotéčního úvěru můžete využít též životní pojistku. Tato kombinace však v sobě zahrnuje rizika, v jejichž důsledku můžete nakonec zaplatit podstatně více než při splácení... celý článek

Partners Financial Services