Kolik peněz mají brát poslanci?

Kolik peněz mají brát poslanci?
Když loni parlament schválil zákon o snížení platů ústavních činitelů a soudců o 5 %, měli asi poslanci a senátoři pocit, že jdou při šetření příkladem. Někteří ale netušili, že hlasovali i pro zdanění svých náhrad. Nyní to chtějí „napravit“. Jak se mají určovat platy ústavních činitelů a kolik mají činit?

Kdo alespoň občas nesleduje dění v Poslanecké sněmovně připraví se o nejednu taškařici. Nejmenovaný poslanec například požadoval v době, kdy se české ekonomice dařilo, aby se poslanecké platy zvedly, protože k růstu naší ekonomiky přece přispěla dobrá práce parlamentu!

„Cože? Tohle jsme schválili?“

Těžko dnes soudit, jestli by si poslanci, kdyby tenkrát návrh prošel, také platy snižovali v době recese. Pravda však je, že koncem loňského roku poslanci a senátoři nadnášeni étosem všeobecného šetření hlasovali pro snížení platů ústavních činitelů, tedy i svých, o pět procent. Mnozí z nich si však neuvědomili, že schvalují nejen snížení platů, ale také zdanění svých náhrad. Místo pěti procent tak přišli až o pětinu peněz, jež dostávají.

Mnohým z nich se to nelíbí, někteří prý bědují, že jim skoro nezbývá na dojíždění do Prahy. Je samozřejmě otázka, zda v případě takových hospodářů není jejich absence v lavicích parlamentu spíš požehnáním. Ostatně to, jak se někteří z nich po pohledu na výplatní pásku za leden divili, co si to vlastně loni odhlasovali, dává za pravdu těm, kteří říkají, že za práci, již vykonávají, jsou naši zástupci placeni vlastně až moc dobře.

Český přílepek

Minulý čtvrtek jsme se ptali, co si počít se švarcsystémem.

Mezi názory, leckdy emotivně vyhraněnými, nás v diskuzi zaujal střízlivý názor publikovaný 19. května v 15.47, jeho autorem je pan Ondřej Stejskal, kterému gratulujeme a posíláme mu knížku.

Proč je pro nás důležitý e-mail?

Nemusí to být e-mail, bereme i jiné kontakty. Autory nejlepšího příspěvku odměňujeme hodnotným dárkem. Jen těžko ho však můžeme předat, pokud nevíme komu a kam.  O svoje osobní údaje se u nás nemusíte bát.

Někteří politici ovšem otevřeně, bez velkého strachu z veřejného mínění hovoří o tom, že je načase poslanecké platy znovu navýšit. Včerejší Mladá fronta Dnes spekulovala, že s tím spěchají tolik, že by snad změnu zavedli v Česku oblíbeným partyzánským způsobem: totiž že by se návrh na zvýšení mezd poslanců i senátorů přilepil k novele zákona o platech státních zástupců.

„Český přílepek“ se stal ve světě zákonodárství zhruba takovým pojmem, jako kdysi bývala „česká ulička“ ve fotbale. Na rozdíl od ní to však není věc, kterou bychom se mohli chlubit. Vědom si toho byl i  Ústavní soud, který svého času vyjádřil nad přílepkovou praxí svou nelibost.

Jinou variantou je připravit nový zákon, který by se zabýval platy všech ústavních činitelů. Kolik by ale měli brát a podle jakých kritérií?

Jak se počítají platy politiků

Po zmiňovaném pětiprocentním snížení se pohybují platy premiéra a šéfů obou komor parlamentu kolem 150 tisíc korun, ministři berou necelých 107 tisíc, poslanci a senátoři bez funkcí pak asi 56 tisíc korun měsíčně. K tomu pobírají náhrady, které se od letošního roku nově daní a jsou zatíženy i  zdravotním sociálním pojištěním.

Výpočet platu ústavních činitelů vychází z trojnásobku průměrného platu v nepodnikatelské sféře z předminulého roku. Dosažený základ se pak násobí různými koeficienty podle odpracovaných let a pracovního zařazení.

Zaúkolujte svého poslance

Jak by si výpočet naši zákonodárci představovali nově, zatím není známo. Zákonodárnou iniciativu, tedy právo navrhovat zákony, má ovšem každý poslanec, včetně toho vašeho. Měli byste pro něj nějaké návrhy?

Měly by se platy politiků zvyšovat, či naopak snižovat? Má být základem pro jejich výpočet průměrný plat, nebo jiný ukazatel? Mělo by se zohlednit, jak pro nás opravdu pracují? Jak – podle odpracovaného počtu hodin a docházky? Podle počtu navržených zákonů? Nebo snad ještě lépe podle počtu škrtnutých zákonů?

Jak nastavit platy poslanců, senátorů a ministrů?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin ve pondělí 30. května získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

31. 10. 2021 20:28 | Svatbar

Souhlasím s Vámi...??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2021 20:27 | Svatbar

Přesně tak, moje řeč !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2021 20:19 | Svatbar

Já bych si tedy plat nezvysovala, bylo by mi stydno před obyčejnými lidmi! Oni mají být vzorem! Jak mohou pak rozhodovat o výši našeho platu,když absolutně nevědí,jak se žije s tak smesným platem co máme my... Mě je 55let. Z toho důvodu,že mám vážne zdr.problemy,se mnou zaměstnavatel neprodloužil prac.smlouvu, musela jsem jít na ÚP.Byla jsem nyní krátce za sebou na dvou operacích a čeká mě další vážná.Musela jsem jít na nemocenskou, jelikož by mi pry museli nutit jinak práci. Nyní jsem zjistila po téměř měsíci na nemocenské, že nemám nárok na žádnou nemocenskou.l,jelikož mi UP...neplatí sociální...Takže měsíc bez žádného příjmu.Na pojištění nemám peníze.Musela jsem si peníze půjčit.Z čeho to vrátím vůbec nevím. Vzhledem k tomu, že jsem nedostala dar dobrého vzdělání, měla jsem celý život nejnižší plat. Žijí v malém městě,kde jsem mnoho let pracovala brigadně, jelikož mě nikde na HPP nevzali ...tudiš budu mít zcela minimální důchod... Sporim 15l.na penzijní připojištění 500,-kč.na více nemám.az půjdu do důchodu,budu mít ,200tisíc.ty mi vydrží něco přez rok, nájem, jídlo, léky...atd. důchod počítám 5-6000kc.s tím nepoplatim ani nájem...budu muset stále pracovat, ač nevím...jak zdravotně dopadnu...musela bych vydělat alespoň 10tisic čistého...abych měla na měsíc alespoň 15tisic. Nájem...základní jídlo, na nic víc nezbude...Je tohle spravedlive? Tohle mě opravdu s... Ty Vaše keci také... Vy by jste byl jako oni! Já a věřím, že mnoho lidí ne !!! To nikdy!!! Jako tyhle hyeny !!! Musela bych se za s ne stydět a to nikdy !!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 14:09 | ivan

musí přijít změna,platy průměrné a strany nic od státu, zadlužení
je obrovské a nikdo ho neřeší
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2012 9:51

Vy jste ale povedený občan. Co je to "podnikání v abnormální výši"? Provoz občerstvení na Sněžce?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2012 5:35 | podvedený občan

POSLANCI NÁS POUZE PODVÁDÍ. JEJICH PLAT BY MĚL BÝT NULOVÝ-ŽÁDNÝ. MĚLO BY JÍT O ČESTNOU FUNKCI - PRÁCI PRO OBČANY. POLUD CHCETE HOVOŘIT O NĚJAKÉM PLATU, MĚLO BY SE JEDNAT O PRŮMĚRNOU MZDU A NIC VÍC. KÁŽÍ VODU A PIJÍ VÍNO. POSLANECKÝ MANDÁT JE PODNIKÁNÍ V ABNORMÁLNÍ VÝŠI .......
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2012 23:08 | lenka

Tak nevim,ale mam pocit,že i minimálí mzda je pro ně moc.A když stoho žijí jiní tak proč ne oni.A marodit mužou zadarmo,vždyt si už nakradli dost
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 4. 2012 13:27 | michal

zacnu asi takhle,kolik by mely brat poslanci presne to napisu,nic. mely by vsichni dojedno delat verejne prospesne prace a zametat chodniky od vikalu jak podelaly cesky stat tak at si to laskave posobe uklizi,nejsme zadni otroci,zadluzily stat tak jak nikdo jiny,to co delaji kazdy rok nedelaji ani hijeni,dokonce i ti se staraji o sve potomstvo.vzit nane bic a hnat je do lomu z kamenim to by jim prospelo,jsou to jen a jen ostudy pro ceskou republiku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 11. 2011 10:43 | KRACIK L

Platy by meli mit dle zasluhi coš znamena prumerni plat bočana ceska a ani ten nezaslouži a za každy zakon ktery odhlasuiji a zmrvy by meli byt potrestani al to by byl parlament prazdni protože dělaj zakoni aby jim vihovovali je to špina co vyroste z našich deti kdys to vidi
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2011 10:43 | LEO

Panove a dami vite kolik je vtipu na poslance a vladu--žadny vše je pravda nikoviv vtyp sou to vši českeho pracujiciho lidu ale mame co zasloužime kdys nejdem volit nebo volime ODS a jim podobnim
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2011 19:17 | Martin

Dobry den já bych jim dal plat jaky máme mi obyčejny lidi 12000kč alespon by neměli čas přemyšlet jaký toaletní papir je proně nejlepši.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 6. 2011 21:51 | JANA

DALA BYCH JIM 15TIS.,ABY UKÁZALI JAK VYJÍT A UŽIVIT DĚTI-NAŠI BUDOUCTNOST.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2011 1:13 | Andrea

Platy politiků - 1, základem pro jejich výpočet by se měl brát průměrný plat v ČR
2, mělo by se zohlednit jak opravdu pracují pro občany(voliče)
3, podle docházky(omluva je nemoc,nehoda,úmrtí)
4, odměny za počet navržených a schválených zákonů(bez paskvilů)
5, za špatné zákony(zmetky) by měli politici nést zodpovědnost
a měli by být postiženi snížením platu
6, zamezit nastavenému tak velkému(obrovskému)nepoměru platů politiků a ředitelů vůči pracujícím lidem
7, REFERENDUM PRO OBČANY ČR
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2011 21:18 | Luboš

V ČR jsou poslanci obyčejní zločinci, kteří by okradli i žebráka o poslední korunu ! Už je rok po volbách a ve vládě se jen hádají o koryta za naše daně, které většina lidí musela těžce vydřít.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2011 14:38 | eďa

Takže otázka zněla, kolik že mají brát poslanci. Tvrdím, že nic, že by to měla být čestná funkce, né jen plný žlab, jako teď, páč pak jsou do jednoho zcela mimo realitu obyčejných smrtelníků. Navíc do politiky má jít jen ten, kdo už něco dokázal - má zázemí a kredit, tedy že nepotřebuje krást.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 37 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

12. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 62 komentářů

Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale... celý článek

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Stavební spoření: omezit znovu a lépe?

28. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Stavební spoření: omezit znovu a lépe?

Ústavní soud zrušil zákony, které vedly ke snížení státní podpory stavebního spoření. Vyhověl stížnosti sociální demokracie, podle níž není možné, aby tyto změny – přijaté navíc ve... celý článek

Má smysl rušit stravenky?

7. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 34 komentářů

Má smysl rušit stravenky?

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska, aby bylo zrušeno daňové zvýhodnění stravenek a aby ho nahradila třítisícová sleva na dani pro každého zaměstnance, má hodně oponentů. Ozývají... celý článek

Partners Financial Services