Jak se zvýší důchody? Senát chce víc peněz pro větší počet seniorů

Senátoři chtějí změnu vládní důchodové novely. Co konkrétně jim vadí a o kolik se penze zvýší? Poradí náš článek a také kalkulačka, na které si snadno spočítáte, kolik peněz navíc vám zavedení nových pravidel přinese.
Jak se zvýší důchody? Senát chce víc peněz pro větší počet seniorů

Vláda (tehdy ještě v demisi) připravila novelu zákona o důchodovém pojištění, která má díky navýšení základní výměry (jedné ze složek důchodů, o které si víc řekneme o pár řádků níž) přilepšit všem penzistům. Nadto návrh zákona počítá také se zvýšením starobního důchodu o tisíc korun pro každého, komu je víc jak pětaosmdesát let. Poslanci návrh odsouhlasili na konci června, senátoři ho ale vrátili s pozměňovacím návrhem Miloše Vystrčila, senátora za ODS. Ten chce okruh penzistů, kteří dostanou tisíc korun navíc, rozšířit.

Podpora seniorek

Zlepšit životní úroveň lidí, kteří si kvůli vysokému věku nemohou přivydělat a zároveň jim pomoci s pokrytím zvýšených výdajů na zdravotní péči nebo sociální služby. Důvody, proč chce vláda přilepšit právě penzistům nad 85 let. Dosud se důchod – o dva tisíce korun – zvedal pouze lidem nad sto let.

Propojeno!

Komu síly stačí a nechce se spoléhat na to, zda se politici dohodnou, může si k důchodu přilepšit v zaměstnání. Poradíme, jaké jsou možnosti a pravidla, jak to bude s daněmi a odvody na pojistné a jak si lze díky přivýdělku zvýšit důchod.

Výdělek a přivýdělek k důchodu: Přehled pravidel

Senátoři ale považují navýšení důchodů pouze pro skupinu pětaosmdesátiletých a starších (v Česku jich je zhruba 200 tisíc) za nedostatečné. Tisícovku navíc chtějí pro každého, kdo pobírá penzi víc jak dvacet pět let. Opatření cílí především na ženy, které vychovaly jedno a více dětí a do penze proto odešly dřív než muži stejného věku. Protože se penze odvíjí od počtu odpracovaných let a výše průměrných výdělků, jejich starobní důchod je nyní nižší. „Jestliže vládní návrh argumentuje potřebou pomoci důchodcům, kteří již nejsou výdělečně činní a potřebují pokrýt rostoucí náklady na sociální a zdravotní péči, pak je třeba připomenout, že v podobné situaci jsou i senioři mladší 85 let. Zásadní část nákladů na život navíc tvoří nájemné a energie, jejichž výše je stejná pro všechny skupiny důchodců bez rozdílu věku,“ stojí v pozměňovacím návrhu.

Pokud návrh Senátu projde, může se zvýšení penze o tisíc korun týkat zhruba 140 tisíc žen ve věku kolem 78 let. Zatímco vládní novela počítá se zvýšením výdajů státního rozpočtu o 14,4 miliardy korun příští rok (ve střednědobém výhledu o 39 miliard korun) senátní návrh by ze státní kasy odčerpal ještě dvě miliardy korun ročně navíc. Dodatečné výdaje jsou ale podle Senátu srovnatelné s jinými ambiciózními plány vlády například slevou na jízdné pro studenty a seniory.

Průměrná výše starobního důchodu

Rok

Muži

Ženy

2017

13 076 Kč

10 758 Kč

2016

12 662 Kč

10 402 Kč

2015

12 551 Kč

10 302 Kč

2014

12 259 Kč

10 050 Kč

2013

12 150 Kč

9 955 Kč

Průměrný důchod vzroste o 900 korun

Vedle přilepšení pro nejstarší chce vláda zvyšovat také základní výměru důchodů. Základní výměra představuje jednu ze složek, ze které se při výpočtu penze vychází a je pro všechny důchodce stejná. Počítá se jako devět procent průměrné mzdy: pro letošek tedy dělá 2700 korun.

Od příštího roku (záleží, kdy novela projde) má ale základní výměra dosahovat deseti procent průměrné mzdy. V praxi se ovšem penze nezvýší o procento, pouze se přeskupí jejich složení: podíl základní výměry se zvýší, zároveň se ale sníží podíl procentní výměry. Procentní výměra je druhou ze složek pro výpočet penze. Odvíjí se od počtu let, které člověk strávil v zaměstnání a výše výdělků. Změnou chce vláda přispět ke zvýšení životní úrovně lidí s nízkými důchody, u kterých základní výměra představuje významnou část penze. Jinak řečeno: nová pravidla zmenší poměr mezi nejnižšími a nejvyššími důchody.

Pokud novinka projde, všem důchodcům vzroste penze zhruba o 300 korun. Dalších několik stovek navíc pak na začátku příštího roku přinese pravidelná valorizace – zvyšování důchodů o polovinu růstu reálných mezd a indexu spotřebitelských cen. Lidem s průměrným důchodem (ten u nás podle statistických údajů dělá zhruba 12 300 korun) by se díky tomu zvedla penze přibližně o 900 korun.

Jak se nová pravidla projeví na vaší peněžence, orientačně propočte naše kalkulačka.

Zákon je potřeba schválit co nejdřív

Zda poslanci kývnou na návrh vlády nebo podpoří změnu podle senátorů, se nejspíš rozhodne příští týden. Pokud mají nová pravidla platit už příští rok, legislativní proces musí doběhnout do konce co nejdřív. Vicepremiér Jan Hamáček proto požádal o co nejrychlejší svolání schůze Poslanecké sněmovny. „Zvláště pro mne jako sociálního demokrata je důležité, aby v tomto konkrétním případě senioři nepřišli o zvýšení svých starobních důchodů od nového roku jen díky pasivitě politiků.

Zajištění na stáří: poradna

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Zejména starší senioři nad 85 let, kteří mají nejnižší penze, avšak zároveň vyšší výdaje na péči, by odkladem účinnosti novely zákona trpěli nejvíce,“ stojí v dopise, který adresoval předsedovi sněmovny Radku Vondráčkovi.

Za hořící prioritu označila zvýšení penzí také nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Ministryně zároveň uvedla, že schůdnější je pro ni varianta, kdy tisíc korun navíc dostanou pouze lidé starší osmdesáti pěti let. „V této chvíli se přikláním k vládnímu návrhu, protože na České správě sociálního zabezpečení nemáme software, který by byl schopný spočítat těch 25 let od nástupu do důchodu. To by mohlo způsobit problémy,“ myslí si.

Zároveň ale upozornila, že ohrožení chudobou se skutečně nejvíc týká právě seniorek. „Máme pětinový rozdíl mezi ženami a muži už ve mzdách, máme dřívější odchod do důchodu a pětinový rozdíl je i v penzích. Ženy se zároveň dožívají v průměru o šest let déle, často jsou tedy v posledních letech života na všechno samy.“ Řešením je podle Maláčové odstranění platové nerovnosti žen a mužů – ta dělá u průměrné mzdy sedm tisíc korun. Díky tomu se v budoucnu podaří srovnat také rozdíl v penzích.

Tak šel čas. S důchody

Růst penzi se de facto zmrazil v roce 2012. Tehdejší vláda Petra Nečase prosadila valorizační vzorec, podle kterého se důchody zvyšovaly jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace. To v praxi znamenalo zvyšování penzí o desítky korun ročně.

V roce 2016 proto Sobotkův kabinet přiklepl všem důchodcům jednorázový příspěvek 1200 korun. Zároveň znovu zavedl pravidla pro valorizaci platná do roku 2012: růst penzí o třetinu reálných mezd a celou inflaci. Na začátku roku 2017 tak penze rostly v průměru o tři stovky.

Minulý rok se valorizační vzorec měnil znovu – namísto třetiny reálných mezd se začalo počítat s polovinou. Průměrná penze tak letos v lednu vzrostla o necelou pětistovku.

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

0 Kč

377 Kč

178 Kč

141 Kč

49 Kč

205 Kč

40 Kč

313 Kč

475 Kč

Zdroj: MPSV

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 8. 2018 21:30, deprese

Co takhle zrušit senát, to by se ušetřilo a přidat to důchodcům. :)

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2018 8:33, antonín

Dobrý den-koncem roku 2018 půjdu do předčasného důchodu-kdy musím zaměstnavateli oznámit tuto skutečnost-děkuji

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services