Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 27. 3. 2024 | 1 komentář
Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Zdroj: BalkansCat/Shutterstock

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Transformace pošty se podle jejího šéfa Miroslava Štěpána ubírá správným směrem, proto došlo i k navýšení mezd. „S tímto nákladem již v letošním plánu vyrovnaného hospodaření počítáme. Prioritou je neustálé posilování kvality doručování, a proto dostanou nejvíce přidáno listovní doručovatelé,“ uvedl Štěpán.  

Pošta zaměstnává zhruba čtyři tisíce listovních doručovatelů. Ti se přesnou částku, o kolik se jim mzda od září navýší, dozvědí ve mzdovém předpisu do konce června. Náklady na zvýšení tarifních mezd vyjdou poštu na 320 milionů korun. 

V březnu zároveň zaměstnanci pošty dostali mimořádnou odměnu ve výši 4500 korun. Její vyplacení i zmíněné navýšení mezd je výsledkem jednání vedení České pošty se zástupci odborových organizací.  

„Zajistit každodenní fungování České pošty včetně náročného předvánočního období v době probíhající transformace klade nesmírné nároky na všechny zaměstnance naší firmy. Rád bych proto ocenil všechny, kteří se na implementaci krizových opatření podíleli a snažili se při tom minimalizovat dopad na naše klienty,“ řekl dále Štěpán. Celkové náklady na aktuální mimořádnou odměnu dosáhly 120 milionů korun.

Šéf pošty poznamenal, že úspěšná přeměna podniku je podmínkou udržitelnosti mzdového ohodnocení zaměstnanců tak, aby pro ně byla práce na poště stále atraktivní.  

Česká pošta zaměstnává zhruba 20 tisíc zaměstnanců. Aktuální průměrná mzda na České poště je 31 012 korun. Poslední navýšení tarifních mezd v průměrné výši pět procent proběhlo v roce 2023. 

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services