TOP 8 tipů, jak ušetřit z výplaty. Opravdu to funguje

PR článek | rubrika: FINEXPO | 25. 9. 2023
Třetina Čechů nemá dostatečnou finanční rezervu. Každá desátá domácnost hospodaří bez ní. Odborníci doporučují mít rezervu aspoň tři měsíční platy. Jak ušetřit peníze a vytvořit si peněžní polštář?
TOP 8 tipů, jak ušetřit z výplaty. Opravdu to funguje

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Šetření peněz není prioritou českých domácností. Každý třetí Čech má stranou naspořeno méně, než jsou jeho průměrné měsíční výdaje na pokrytí životních nákladů. Pětina Čechů nemá žádnou nebo má jen nedostatečnou finanční rezervu pro případ mimořádných událostí a nepředvídaných výdajů.

Z údajů dále vyplývá, že něco málo přes sedmdesát procent Čechů si měsíčně odkládá „na horší časy“ částku nižší než osm tisíc korun. Češi nevynikají ani ve způsobech, jak ušetřit a vybudovat si finanční rezervu. Pouze třetina z nich pravidelně či jednorázově investuje, mnohem častěji drží Češi svá finanční aktiva v hotovosti nebo jako vklad na běžných nebo spořicích účtech.

Finanční poradci se přitom shodují, že optimální je finanční rezerva v hodnotě alespoň tří až šesti měsíčních platů. Finanční rezerva zvyšuje finanční bezpečnost tím, že poskytuje záchrannou síť proti neočekávaným finančním výdajům a mimořádným událostem – například v případě ztráty zaměstnání, těžké nemoci či úrazu apod.

Šetření na horší časy je otázkou priorit, nikoliv výše příjmů

Nabízí se otázka, jak ušetřit dostatek peněz – což je podle posledních dat něco, co Čechům stále nejde. Ještě složitější se může zdát odpověď na otázku, jak ušetřit z malé výplaty – ve skutečnosti je však možné i s malým platem optimalizovat své výdaje a zlepšit hospodaření s nízkým platem.

Přestože sestavování rozpočtu nemusí být nutně oblíbenou zábavou každého z nás, při nedostatku peněz je často nezbytné. Důvodem může být nedávná ztráta zaměstnání, nečekané výdaje nebo prostě jen touha ušetřit na budoucí cíl. Bez ohledu na důvod je v případě omezených zdrojů rozumné hledat způsoby, jak tu a tam snížit výdaje. Níže naleznete tipy, jak ušetřit, a to i s nízkým platem.

Realistické tipy, jak ušetřit peníze i s nízkými příjmy

Sestavení rozpočtu: Alarmující zprávou je, že přes 50 % českých domácností si nevede žádné záznamy o tom, kam jdou jejich peníze a za co utrácejí – přitom sestavení rozpočtu a jeho dodržování je zásadní ve snaze ušetřit. K tomu, abyste mohli začít výrazně šetřit, musíte si uvědomit, kam vaše peníze směřují. Dobře naplánovaný rozpočet ukazuje vaše příjmy v porovnání s výdaji a pomůže vám určit oblasti, kde můžete ušetřit.

Chytré nákupy: Řada výdajů domácností nelze úplně omezit – jedná se o fixní částky na bydlení, energie či nákupy potravin. Existuje mnoho způsobů, jak při každodenních výdajích na položky základní potřeby ušetřit. Například při nákupu potravin, léků nebo drogerie je možné využít slevové kupony – ty nabízí slevové stránky promo-codes.cz a další jim podobné platformy.

Před nákupem vždy porovnejte ceny, zejména u větších nákupů. Při nákupu potravin se držte seznamu a nikdy nenakupujte, když jste hladoví nebo unavení. Také si plánujte jídlo na týden nebo vařte ve velkém, abyste ušetřili. Omezte stravování mimo domov a naučte se vařit oblíbená jídla z restaurací doma. Zvažte nákup sezónních produktů nebo nákupy potravin v diskontních řetězcích, kde je zboží obvykle levnější.

Spoření a investování: V případě, že jste každý měsíc kvůli nízké výplatě schopni ušetřit jen několik stokorun, uspořené peníze by neměly ztrácet hodnotu vlivem inflace doma „pod matrací“. Ideálním řešením je zřízení spořicího účtu s průměrným ročním výnosem kolem 6 %, nebo investování volné hotovosti do diverzifikovaných aktiv – například do státních a firemních dluhopisů nebo podílových fondů. Zde existuje určité zlepšení oproti minulým letům – za poslední rok se o 70 tisíc zvýšil počet Čechů, kteří volnou hotovost pravidelně investují.

Spořicí účet je navíc možné – podobně jako jiné služby (například satelitní televizi nebo internet) – sjednat za zvýhodněných podmínek, zde se opět vyplatí sledovat nabídky bankovních poskytovatelů – využít lze například mBank promo kód https://promo-codes.cz/slevove-kody/mbank na bezplatné otevření spořicího účtu. Nebo využít promo kód UniCredit Bank: https://promo-codes.cz/slevove-kody/unicredit a neplatit poplatek za pravidelné investování skrz diverzifikované fondy banky.

Zrušení služeb, které nejsou nezbytné: Zatímco na některých službách lze ušetřit, jiné je možné úplně zrušit. Analyzujte, které předplatné služeb skutečně používáte, a vyřaďte ty nepotřebné. Například předplatné kabelové televize lze nahradit levnějšími streamovacími službami. Mnoho lidí platí za členství v posilovně, které využívají jen zřídka, proto zvažte jiné bezplatné nebo levné formy cvičení, jako je běh nebo cvičení doma či v parku.

Snížení účtů za energie: Můžete také ušetřit peníze za elektřinu nebo vodu. Vypínejte světla a odpojujte elektroniku, když ji nepoužíváte. Zvažte energeticky úsporné žárovky a spotřebiče, abyste snížili účty za energii. V mnoha oblastech můžete změnit dodavatele energie a získat levnější sazbu.

Ušetření na dopravě: Auto používejte jen v případě nutnosti a v ostatních situacích zvažte jiné možnosti, jako je spolujízda, jízda na kole nebo veřejná doprava do práce nebo na pochůzky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services