4 předsevzetí, která vám pomohou v roce 2018 ušetřit

PR článek | rubrika: PR Článek | 15. 1. 2018
Vstupujete do nového roku s nadějí, že letos si konečně uděláte pořádek ve financích? Že začnete opravdu šetřit a na konci roku se budete těšit z dostatečné finanční rezervy? Zajistíte sebe i rodinu a přestanete se bát budoucnosti. Abyste na konci roku byli zajištění, musíte na tom začít pracovat hned.
4 předsevzetí, která vám pomohou v roce 2018 ušetřit

1. Udělejte si pořádek ve výdajích

Ze všeho nejdůležitější je udělat si pořádek ve výdajích. Projděte všechny šuplíky, skříňky a pořadače v domácnosti a dejte si dohromady veškeré smlouvy, které máte, ať už se týkají úvěrů, pojištění, bankovních účtů, nájmu, energií, leasingu a všech dalších výdajů. Nejenže zjistíte, že polovina smluv už je neplatná a válí se vám doma zcela zbytečně, ale zároveň si osvěžíte paměť a zjistíte, za co všechno a kolik vůbec platíte.

  • Najdete-li mezi smlouvami i ty, které už neplatí, vyhoďte je.
  • Jestliže se mezi papíry objeví nezaplacené složenky, pokuty a jiné resty, řešte je ihned.
  • Pokud zjistíte, že byste u některých výdajů mohli ušetřit, udělejte to. Drahá hypotéka přijde vhod refinancovat, energie lze převést k levnější konkurenci, zbytečné pojištění zas zrušit.

2. Udělejte si pořádek v příjmech

Myslíte si, že o příjmech máte jasno a že není nutné si je psát na papír? Pak si vzpomeňte, co jste udělali s penězi, které jste dostali k Vánocům. Na jakýkoliv „příjem bokem“ se velmi často zapomíná a přitom i to jsou peníze, které mohou rodinnému rozpočtu výrazně pomoci třeba s tvorbou finanční rezervy. Mějte tak přehled:

  • o pravidelných příjmech,
  • o příjmech bokem,
  • o uspořených příjmech.

Říkáte si, co si představit pod pojmem „uspořené příjmy?“ Jedná se například o peníze ušetřené za cigarety a alkohol, o drobné, které každý den vysypete z peněženky, o výnosy z bankovních produktů, jako jsou spořicí účty a termínované vklady.

3. Vyzkoušejte aplikace na správu osobních financí

Je pro vás skladování smluv a účtenek v šanonech zastaralé? Stejně tak si vést přehledy o příjmech a výdajích na papíře? Pak vyzkoušejte některé z online aplikací. Pro správu dokumentů mohou například klienti Air Bank využít službu Šanon, díky které snadno spárují platbu s příslušným účtem. Pro správu osobních financí, pak lze vsadit zas na aplikace, jako jsou:

Tip

Nebojte se sami učit se o financích, vyhledávat si informace a porovnávat jednotlivé produkty.

4. Zajímejte se o pojištění, spoření a investice

Jako poslední předsevzetí do nového roku si dejte, že se budete zajímat o svoje finance, o možnosti pojištění, budete spořit a zkusíte proniknout do světa investic. Na pomoc si můžete přizvat finančního poradce – ale pozor! Bude-li vám místo pozdravu ihned nabízet životní pojištění, berte nohy na ramena a utíkejte. Než vám začne finanční poradce cokoliv radit a nabízet, musí znát vaše možnosti, představy, příjmy i výdaje.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services