Příspěvek na mobilitu a zvláštní pomůcku poroste

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 26. 10. 2022 12:10 aktualizováno 1. 12. 2022 14:00
Příspěvek na mobilitu a zvláštní pomůcku poroste

Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na mobilitu poroste z 550 na 900 korun měsíčně, zvýší se příspěvky na zvedací plošiny a 2900 korun budou dostávat lidé závislí na domácí plicní ventilaci a podobných přístrojích. Změny jsou účinné od prvního prosince.

Vládní novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prošla ve třetím čtení Poslaneckou sněmovnou, schválil ji i Senát a podepsal prezident, poslední listopadový den vyšla ve sbírce zákonů. Příspěvky na mobilitu se vyplácejí zpětně. Vyšší příspěvek půjde čerpat už za listopad, ministerstvo původně plánovalo od října.

Příspěvek na mobilitu, který měsíčně pobírá víc než čtvrt milionu lidí, vzroste na 900 korun. Opozice navrhovala podstatně radikálnější zvýšení, že by ale prošly její pozměňovací návrhy, se nečekalo. Naposledy se příspěvek na mobilitu zvyšoval před čtyřmi roky z 400 na 550 korun.

U poslanců uspěl pozměňovací návrh, který zavádí docela novou kategorii příspěvku na mobilitu s novou výší příspěvku. Je určený lidem, kteří k životu potřebují domácí oxygenoterapii, jinými slovy jsou denně odkázaní na plicní ventilaci nebo jiné dýchací přístroje. Při vysoké spotřebě elektřiny, kterou nelze omezit, se uživatelé těchto pomůcek po zdražování energií často ocitli v nouzi, kterou museli řešit opakovanými žádostmi o pomoc v hmotné nouzi.

Výše tohoto typu příspěvku na mobilitu je ve schváleném zákoně stanovená na 2900 korun měsíčně. Počítá se s tím, že by měl být vyplácen do konce roku 2024. Nárok na příspěvek potvrdí zdravotní pojišťovna.

Jak si o příspěvek na mobilitu říct

Žádost
Zdroj: Shutterstock

Dávka se vyplácí zpětně. To znamená, že na účtu ji můžete čekat do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, za který náleží – tedy do konce prosince za listopad nebo do konce ledna za prosinec. Příspěvek je možné si nechat vyplácet i jednou za tři kalendářní měsíce.

Pokud máte datovou schránku, uznávaný elektronický podpis nebo identitu občana, můžete o příspěvek na mobilitu požádat online na webu MPSV, jinak můžete podat vyplněný formulář na pobočce úřadu práce.

Další změnou, kterou novelizace přináší, je úprava části pravidel pro příspěvek na zdravotní pomůcku. Konkrétně jde o příspěvek na zvedací plošinu, jejichž cena v posledních letech hodně rostla. Příspěvek na plošinu má být vyšší až o sto tisíc korun, může tedy nově dosáhnout až půl milionu.

Kromě dávek pro postižené se do novely dostala i úprava pravidel pro otcovské volno a pohřebné. Nárok na otcovskou budou mít podle novely i otcové v případech, kdy se dítě narodí mrtvé nebo zemře v šestinedělí. Tím se pravidla pro otcovskou přiblíží pravidlům pro mateřskou dovolenou. Zaměstnavatel bude muset otce na otcovskou uvolnit, jinak by mu hrozila pokuta až půl milionu korun. Na mrtvě nenarozené dítě bude možné nově také získat pohřebné.

Sledujeme

Sledujeme
Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku, příspěvek na péči. Dávky pro zdravotně postižené se mají letos měnit. Sledujeme, jak se to vyvíjí. A ptáme se, jak to doopravdy funguje.

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services