Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?
Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní kolega, sociální reformátor Jaromír Drábek. Pojďme si na jeho veletoče posvítit.

Je to drama téměř antické. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek po tuhém boji protlačil nepopulární sociální reformu. Hřmot nespokojeného lidu, běsnících odborářů i „kategorických odpůrců“ z opozičních lavic pomalu utichal. Všichni už byli smířeni s tím, že Drábkovo „velké finále“ je nevyhnutelné a reforma v lednu vstoupí v platnost. V tom si ale hlavní hrdina (ministr) sám podřízne větev pod nohama. Ukáže se jako diletant, který nedokáže horko těžko protlačenou reformu realizovat. A rázem je na pořadu dne Drábkovo finále v ministerském křesle.

A čím že si Drábek náhlou vlnu nevole vysloužil? Zemí (a úřady práce především) se šíří panika. Vlastně se ale neděje nic tak dramatického. Jen zkrátka nefunguje NIC.

Úřady práce mají od ledna na starost vyplácení všech nepojistných sociálních dávek. Jednotné výplatní místo mělo příjemcům sociálních dávek výrazně ulevit – jak si pochvaluje figurantka Eva v jednom z „kreativních“ spotů, jež si ministerstvo k propagaci reformy zaplatilo.

V praxi to ovšem taková idylka jako na videu není.

„Dílčí potíže“ zavařily stovkám úředníků i příjemců dávek

Ministr Drábek má v této rubrice v krátké době repete. Zle jsme si na něj zasedli, před dvěma týdny jsme si ho brali na paškál kvůli sociální kartě. Necháváte si rodičovskou posílat na účet? Brzy si ji tam budete muset přesměrovat z jiného účtu, který budete povinně mít u České spořitelny. A nebojte, nebudete v tom sami. Bude vás takových na milion. A stát na tom nějakým zázrakem ušetří. 

► Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně 

Minulý týden jsme dali ministru práce a sociálních věcí volno. Zastoupil ho ministr školství Dobeš. I na toho jsme si zle zasedli. Nejen kvůli (ne)čerpání evropských dotací, o kterém sám Dobeš říká „výzvou je i dotažení evropských peněz. Od chvíle, co jsem nastoupil, je to pro mě Titanic. A já věřím, že ho zvládnu a že ho vyčerpám.“ Ptali jsme se, jestli si nemyslíte, že je na čase kapitána Dobeše trochu... odklonit z velitelského můstku.

► Dobeš na odstřel 

Knížku za nej- příspěvek do debaty tentokrát nikomu neposíláme. Na výroky ministra školství totiž nikdo nemáte: „Negativní na Titaniku bylo, že se jmenoval Titanic, a nevědělo se, že půjde ke dnu.“ 

Celý systém vyplácení dávek se totiž sesypal – a daleko k témuž nemají ani úředníci, kteří do práce museli i o sobotách. Stovky lidí do konce ledna své sociální dávky nedostaly. Desítky jiných je zas zkasírovaly dvakrát, nebo dokonce třikrát. Za všechno může nový počítačový systém. Generální ředitelství úřadu práce vyzvalo své informatiky, aby problémy upřesnili. Nečekalo ale asi, že upřesnění bude také zveřejněno. „Obecně se dá říci, že jestli pan tiskový mluvčí Reichl vyzýval k tomu, abychom popsali, co nefunguje, bylo by pro nás podstatně snazší napsat, co funguje,“ píše se v něm. S ostrou kritikou přirozeně ještě před informatiky a bez vyzvání pohotově vystartovali odboráři a opozice.

Udělejme si tedy malé mezishrnutí. Kolabující systém, přepracovaní úředníci, nevrlí příjemci dávek ve frontách, šikující se odboráři a opozice versus osamělý bojovník Drábek. S tvrzením, že jde jen o dílčí potíže, příliš nepochodil. A tak sám vyrazil do boje  „Chci vědět, proč někde výplatu dávek stihli a jinde ne!“ prohlásil přísně a v kontextu situace dosti provokativně ministr. Naznačil tak vlastně, že na vině je neschopnost úředníků. Jen tím přilil oleje do ohně. Smršť špatných zpráv pro ministra však měla pokračovat.

Výběr dodavatelů zůstává záhadou

Mladá fronta Dnes upozornila, že citlivá data příjemců dávek jsou nedostatečně zabezpečená. Data v testovací verzi systému údajně chrání jen primitivní heslo v podobě banální číselné řady. Přijde na něj prý i dítě z mateřské školky. Do databáze se navíc dostanete z jakéhokoli počítače. A ostrá verze na tom podle MF Dnes není o moc líp. 

Propojeno: Ministr Drábek a Vítkovice IT Solutions

Další společnost ze skupiny Vítkovice Machinery Group – Vítkovice, a. s., – koupila firmu iDTAX, ve které měl dříve podíl Jaromír Drábek, i firmu Cone Advise, kterou pro změnu vlastní Drábkův náměstek Vladimír Šiška. V iDTAX byl Drábkovým a Šiškovým společníkem také Radim Juchelka, který je nyní ředitelem společnosti Vítkovice IT Solutions. Okolnost čistě náhodná? 

Rozruch nastal i kolem firem, které mají celý nefunkční systém na svědomí. Není totiž jasné, na základě čeho byly vybírány. Ministr sice tvrdil, že proběhlo řádné výběrové řízení, ale neexistují o něm žádné záznamy. Kompletní seznam dodavatelů Drábek nejprve tajil. Ministerstvo nechce zveřejnit ani celé smlouvy o dodávkách systému – mohlo by to údajně ohrozit jeho bezpečnost.

Hlavním dodavatelem zakázky za 184 milionů byla firma Fujitsu. Mezi subdodavateli však figurují zajímavá jména. Velkou část subdodávek obstarala firma Skill, kterou vlastní otec dezertérky z VV Kristýny Kočí, Antonín Kočí. Dalším subdodavatelem je firma Vítkovice IT Solutions. Má anonymní strukturu, takže se neví, kdo ji vlastní, ale zato se ví, že na ni má vazby ministr Drábek i jeho náměstek Vladimír Šiška.

Drábek spekulace o personálních vazbách popírá. Jsme tedy svědky další nevysvětlitelné náhody? To ať si každý přebere sám. Jasné ale je, že další z ministerských sesliček se zatřásla. Co na to ministr? Jako nehrožený kat stíná hlavy podřízených, aby uchránil tu vlastní. 

Co si o tom myslíte vy? Máte zkušenosti se situací na úřadech práce? Jedná se jen o dílčí potíže, jak tvrdí ministr Drábek? Jde o mediální spiknutí? Nebo přišel čas, aby se z vlády klaněl?

Zlá média si našla oběť

-34
+
-

Kam se hrabe na Dobeše

+51
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 14. února získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 60 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

14. 2. 2012 6:42 | MK

tak to byl nyni dobry mistake...psalo se o manazerskych schopnostech, ne manzelskych :-) ty by se snad na toto forum pod tento clanek ani psat nedaly :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2012 0:41

Co je nám do jeho manželských schopností! To ať si posuzuje pí Drábková, jak to má Jaromír s trenýrkama!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2012 13:41 | René Kolář

O Drábkově charakteru a manažerských schopnostech se bezpochyby nedá napsat nic pozitivního ani neutrálního. Ovšem musím se bavit tím, jak Drábek se svými kumpány zatápí státnímu rozpočtu. Očesat stát o prachy pod heslem úspor, to je fakt mazanost. Ono se "neví", komu ta tajemná firma s akciemi na doručitele patří, ale soudný člověk to ví velmi dobře, jen to nemůže napsat,nemaje důkazy. Drábek je asi reinkarnací toho týpka, co kdysi prodal Karlštejn. Nejhorší je, že je bohužel poslancem parlamentu a má tedy imunitu. policie tedy mnoho nevyšetří, i kdyby byla vůle případ vyšetřit.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2012 10:39 | Krakonoš

Není to tak dávno, co nás ODS strašila před EU, před zdražováním, před zvyšováním daní a zejména před Paroubkem. Kolikrát jsem slyšel zejména od podnikatelů, jak Paroubek škodí lidem. Současná vláda jim zvyšuje daně mnohem rázněji, přesto každý drží ústa, volí a platí. Po této vládě zůstane všem občanům jen prázdná síťovka.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2012 9:23

Svatá pravda ,bohužel tento názor nezdílý neomylná pravice.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2012 22:38 | Honza

Drábek je z TOP09, není z VV.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2012 18:58 | benzin

Ministri VV nemaji zadnou nadeji na pokracovani v politice. Po te co je odsunou z parlamentu, nemaji prilis sanci na nejake krajska, nebo obecni politicke mista. A z toho to cele prameni. Jak Drabek tak Dobes, ale i Barta a John drive museli jednat rychle. Pokud je tu projekt, ktery normlane trva pet lety (od napadu az k realizaci), tak je vysoke riziko ze vytezek z neho bude inkasovat az pristi vlada. A pristi vlada bude nejpsis CSSD nebo ODS. Takze vy prihrajete svym kamaradum a nez se mic dokutali az k nim, prevezme mic hrac CSSD, nebo ODS a kopne ho svym kamosum. To je duvod proc vsechny VeVerky tak sili a delaji naprosto nepripravene zmeny, proste kdyz chteji inkasovat, musi to udelat v prubehu dalsich maximalne dvou let, vice casu jim nezbyva.



To je panove nevyhoda, toho kdyz nevolite dynosaury, ti uzirali z vasich penez postupne, tak, aby zustali dlouho zivi. V konecem dusledku asi zmizne stejne mnozstvi penez, akorat na o neco kvalitnejsi projekty.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2012 18:42 | Krakonoš

Největší problém je v Drábkovi, protože je stejně jako např. Nečas totálně neschopný, zadarmo drahý a ještě problematice nerozumí. V první řadě by se měl stát snažit, aby sociálně potřebných bylo co nejméně. Tedy aby se rozhýbala ekonomika a vznikala nová pracovní místa. Pokud bude práce, tak se může každý o sebe postarat sám, navíc se více vybere na daních. Místo toho se zvyšují daně, ale ze zvýšených daní ještě nevybrali ani korunu navíc. Co mě nejvíc štve, že se nic neušetří. Podnikatelům klesá odbyt, snižuje se zaměstnanost, ale Drábek se stále tváří, že je všechno v nejlepším pořádku.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2012 10:54 | Jirka

Sedět by si měli páni vševědové.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2012 10:51 | Dan

Ze zkušenosti vím, že si to nesedne !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2012 10:35

Počkej ono si to sedne.To slyšíme už přes dvacet let ,že to bude dobré a zatím na co politici šahnou je v pr...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2012 10:03

Výjimečně to na pouhou propagandu nevypadá. Za takovouhle migraci by dostal přes půlky i v nadnárodní korporaci. O normálním podniku, kde ještě byrokrati nepřevážili nad pracujícími, nemluvě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2012 9:31 | JF

hola hola...ze strednich Cech hlasime stejne problemy...system nefunguje...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2012 8:40 | MK

to znaprosty souhlas...ale nemuzeme srovnavat nadnarodni firmu, kde ma clvoek prisun platu jistej, ac se dari ci ne, pokud neni krize..v nadnarodni firme delam a vim jak to chodi...prescasu mam nespocet, ze by zakonik prace brecel...ale kdo by chtel delat ve statni sfere a poslouchat nasrany lidi, ze vsechno je k hovnu, kdyz za to nemuze...ja delam v nadnarodni firme, ale sami si musime vydelat na sebe...nesplnime-li plan, ztenci se stav..stalo se tak v roce 2009, kdy se to protribilo...ale prijde mi naprosta hloupost, 20 let osvedceny a funkcni system vyradit a nahradit ho hamotinou neodzkousenou..to je manazersky naprosto nepodchycene...vsechno ma sve pro a proti..ale kazdy krok musi mit promysleny krok nasledny..zde ta promyslenost chybela..clovek si nastesti muze jen rikat, ze praci ma a slusnou a tohle se ho netyka...

a nejnovejsi zpravy z uradu prace jsou

dnes se mely posilat vyplaty a v systemu u vsech lidi je 0 Kc ac vcera vse bylo radne zadano a prekontrolovano...co na to rikate ???

neni to kvalita...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2012 6:45 | chk

pockejte par mesicu, ono si to sedne a bude po jedne medialni kauze. obycejny clovek a cssd si najde kauzu jinou, aktualnejsi.

ouradove zrejme nejsou zvykly pracovat prescas, natoz o vikendu. vec nevidana. ale v soukromem sektoru to funguje zcela bezne, nikdo se nedivi, nikdo o tom nepise. kdyz velka nadnarodni instituce predelava softwarovy system, ve kterem funguje, nikde se o tom nedocteme. ale problemy ma naprosto stejne. spousta veci se doladuje v chodu, zamestnanci zuri, ale to je tak vse.

tip autorce: sice to nebude ctenarsky mozna nezajimave, ale smysl to mit bude. zkuste v lete napsat pokracovani clanku na stejne tema, a uvidime kdo mel pravdu. jestli ja, nebo obycejny zurici clovek cekajici ve fronte na sve pravidelne mesicni vypalne:)
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 60 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?

2. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?

Ministr školství Josef Dobeš je muž na odstřel. Důrazné varování Evropské komise, která odmítla financovat žalostné projekty ministerstva školství z evropských fondů, by mohlo být poslední... celý článek

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

26. 1. 2012 | Gabriel Pleska | 64 komentářů

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů... celý článek

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

12. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Církevní restituce a svatořečení Víta Bárty. Co si o tom myslíte?

Věci populistické (totiž veřejné) kapitulovaly v boji proti církevním restitucím. Svolily, aby se církvím vrátilo, co jim komunisté ukradli. Podle našich exkluzivních informací vyměnil... celý článek

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené

22. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené

Plánovaná sociální reforma ministerstva práce a sociálních věcí se zřejmě citelně dotkne zdravotně postižených. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR se na dnešní poledne rozhodla... celý článek

Partners Financial Services