Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 22. 3. 2011 | 15 komentářů
Václav Krása: Sociální reforma může výrazně poškodit zdravotně postižené
Plánovaná sociální reforma ministerstva práce a sociálních věcí se zřejmě citelně dotkne zdravotně postižených. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR se na dnešní poledne rozhodla dokonce svolat protestní shromáždění. Server Penize.cz vám přináší rozhovor s jejím předsedou Václavem Krásou.

Návrh sociální reformy ministerstva práce a sociálních věcí vzbudil poměrně velké emoce. Výhrady jejích odpůrců i některé protiargumenty ministerstva shrnuje dnešní článek Ludmily Řezníčkové Zdravotně postižení jdou do boje.

Zvláště ostře proti plánovaným změnám vystoupila Národní rada osob se zdravotním postižením. V některých svých bodech je podle ní sociální reforma dokonce v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Server Penize.cz oslovil Václava Krásu, předsedu Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, aby se vyjádřil k problematické reformě i k chystanému protestnímu shromáždění, které se bude konat dnes ve 12 hodin na náměstí Pod Emauzy u budovy MPSV ČR.

Cílem není zlepšit postavení handicapovaných

Proč se podle vás ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo k takto razantním změnám?

Domnívám se, že základní problém spočívá v tom, že ministerstvo nepřipravilo nové zákony se záměrem zlepšit postavení osob se zdravotním postižením, ale s úmyslem pouze změnit organizaci poskytování pomoci osobám se zdravotním postižením. Motivací je tak především dosažení úspory ve finančních výdajích při řešení této problematiky.

Napovídalo v minulosti něco tomu, že se ministerstvo chystá k podobným krokům?

Ministerstvo deklarovalo již od října 2010, že chystá změny především v oblasti zákona o sociálních službách a že chce nahradit současnou vyhlášku č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, zákonnou úpravou. V lednu a únoru 2011 jsme se na ministerstvu účastnili některých konzultací. Již tehdy jsme odmítli nově navržený způsob posuzování zdravotního stavu vzhledem k příspěvku na péči. Nikdy jsme však neměli představu, o jak zásadní změny se skutečně jedná.

Koho by se měla reforma nejvíce dotknout?

Nejvíce bude zasažena oblast zaměstnávání zdravotně postižených, rodin s postiženými dětmi do tří let a rodin se staršími dětmi trpícími například onkologickými chorobami.

Konec motivace k zaměstnávání postižených

Anketa

Sociální reforma

Mohl byste uvést nějaké konkrétní příklady toho, jaký dopad by měla plánovaná reforma na tyto skupiny zdravotně postižených?

V oblasti zaměstnávání se navrhuje zrušit kategorii tzv. osob zdravotně znevýhodněných. Tyto osoby přinášejí zaměstnavatelům, pokud je zaměstnají, určitý finanční benefit. Jedná se o 40 tisíc osob. Pokud nebude tento benefit pro zaměstnavatele zachován, výrazně se sníží schopnost takových osob uplatnit se na trhu práce. Pokud jde o rodiny s postiženými dětmi do tří let, ministerstvo navrhuje zrušit dosavadní ustanovení zákona, které umožňuje přiznat příspěvek na péči dětem už od jednoho roku věku. Zdá se, že v této věci dojdeme ke kompromisu a ministerstvo pravděpodobně v této věci ustoupí. Větší problém je u dětí s onkologickými chorobami. Domníváme se, že navržený způsob posuzování míry závislosti na sociální péči neumožní, aby těmto dětem byl přiznán příspěvek na péči. Tato věc by výrazným způsobem ztížila schopnost rodin pečovat o takové děti.

Nově by zaměstnanci úřadu práce měli chodit kontrolovat příjemce dávek do jejich domácností, přestože dávka se udílí na základě lékařské zprávy a výpisu o příjmech dané osoby. Co si o tom myslíte?

V nově navržených zákonech se navrhuje, aby zaměstnanci úřadu práce mohli prakticky volně chodit do domácností osob, kterým bude poskytnuta v zásadě jakákoli dávka ze systému sociální pomoci osobám se zdravotním postižením. Doposud mohli do domácností jít pouze sociální pracovníci při šetření, zda rodinný příslušník poskytuje řádnou péči osobě blízké. Navržený způsob není standardní u jiných dávek.

Ministerstvo není s to pojmenovat jednotlivé problémy

Jaké další zásadní změny reforma chystá?

Reforma je zaměřena především na spravování peněz. Jedním z navržených opatření, se kterým nemůžeme zásadně souhlasit, je zrušení výplaty příspěvku na péči přímo klientům, kteří potom hradí služby, které jim jsou poskytovány. Navrhuje se složitý administrativní mechanismus v případě poskytování služeb fyzickými osobami. Například sousedy a podobně. Tento, byť jednorázový, poskytovatel sociální služby bude muset vystavovat fakturu, dát číslo účtu a osoba se zdravotním postižením by signalizovala úřadu práce, že má tomuto poskytovateli zaplatit. Je to nepřijatelný způsob administrativní zátěže.

Jako velmi významný problém spatřujeme navržené zrušení průkazek ZTP a ZTP/P. I když ministerstvo dnes uvádí, že je nehodlá rušit, pouze je nahradit plastovými kartičkami, obáváme se, že tak jednoduché to není. Ministerstvo práce a sociálních věcí usiluje o jedno hodnocení zdravotního stavu jak pro účely přiznávání průkazek ZTP a ZTP/P, tak i pro účely stanovení míry závislosti na sociální péči. Jsme přesvědčeni, že tento jednotný způsob hodnocení není možný. V uvedených případech se vždy hodnotí zcela něco jiného. Osoba, která je závislá na sociální péči a byl jí přiznán příspěvek na péči, ještě zdaleka nemusí splňovat podmínky pro přiznání průkazky ZTP či ZTP/P. To stejné lze říci i opačně. Z tohoto důvodu se obáváme, že ministerstvo není schopno definovat přesně jednotlivé problémy.

Vidíte nějakou šanci v tom, že Ústavní soud vrátil Nečasově vládě kvůli způsobu prosazování zákony o sociálních škrtech?

Nemyslím si, že rozhodnutí Ústavního soudu ve věci sociálních škrtů může nějakým způsobem ovlivnit přístup ministerstva práce a sociálních věcí a vlády k tzv. sociální reformě. Ústavní soud se zabýval formální stránkou věci, kdy zákon o „sociálních škrtech“ byl projednán v tzv. legislativní nouzi. Nyní dojde pravděpodobně k formálně řádnému projednávání zákonů, ale jejich obsah je velmi problematický.

Povězte nám něco o plánovaném protestním shromáždění, které dnes organizuje Národní rada osob se zdravotním postižením.

Protestní shromáždění osob se zdravotním postižením se uskuteční dnes, 22. března 2011, od 12 hodin na náměstí Pod Emauzy (prostor mezi MZ ČR a MPSV ČR). Na shromáždění by měla být vyhlášena petice proti navrženým zákonům a přijato prohlášení, které bude doručeno předsedovi vlády a ministru Jaromíru Drábkovi.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2011 1:19, MILOKA

Nevím,kdo ze zdravotně postižených zvolil p.Krásu do funkce předsedy a mluvčí všech zdr.postižených občanů.V minulosti nedávné byl poslancem a propagátorem pravicových stran,např,Unie svobody,která tlačila tehdejší strany vládní koalice k omezení sociálních výdajů a omezení prostředků pro zdr.postižené občany.Proto nechápu,že se nestydí dnes vystupovat za zájmy zdravotně postižených.Zvolte si jiného,méně zprofanovaného představitele zdr.postižených spoluobčanů.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 3. 2011 20:32, Kuzmič

Tedy já s handicapovanými cítím a jsem jim připraven kdykoli a téměř jakkoli pomoct.

Ale odmítám, že mají jakési PRÁVO či nárok na peníze druhých.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravotně handicapovaní jdou do boje

22. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zdravotně handicapovaní jdou do boje

Vláda přitvrzuje a připravuje další a další změny a úsporná opatření, která se dotýkají občanů – jednou těch a podruhé oněch. Nyní se zdá, že jsou na řadě lidé se zdravotním handicapem.... celý článek

Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

6. 3. 2011 | Petr Kučera | 11 komentářů

Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

Lidé, kteří žádají stát o příspěvek na živobytí, by měli nově vyplnit také čestné prohlášení. V něm mají uvést, že jim jejich celkové sociální a majetkové poměry neumožňují překonat... celý článek

Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun

3. 9. 2010 | Petr Kučera | 5 komentářů

Drábek přitvrdil, rodičovská klesne víc. Až o 46 tisíc korun

Škrty v rodičovském příspěvku mají být výraznější, než původně navrhoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Pozměněný návrh, který má online deník Aktuálně.cz... celý článek

Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení

30. 7. 2008 | Ludmila Řezníčková | 23 komentářů

Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení

Zdravotně postižení mají nárok na řadu dávek. Některé jsou jednorázové, jako třeba na nákup zdravotních pomůcek či na přestavbu bytu. Jiné lze pobírat i opakovaně, například příspěvek... celý článek

Partners Financial Services