Půjčka na nečekané výdaje? Víme, na které si dát pozor

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 24. 6. 2021 | 4 komentáře
Může být férová, nebo se taky pořádně prodražit. Nový žebříček ukazuje, u koho se nespálíte a komu se radši vyhnout.
Půjčka na nečekané výdaje? Víme, na které si dát pozor

Zdroj: Shutterstock

Na úvěrovém trhu stále působí velké množství firem, u kterých je lepší si nepůjčit. Ukazuje to aktuální Index odpovědného úvěrování sestavený neziskovou organizací Člověk v tísni.

Analýza srovnává podmínky, za jakých nabízí banky i nebankovní společnosti malé půjčky, které lidé nejčastěji využívají v momentě, kdy přijdou neodkladné výdaje a nemají na ně peníze ve svých rezervách. Konkrétně se jedná o kreditní karty, kontokorenty a internetové mikropůjčky.

Aktuální žebříček porovnává 44 společností. Půjčky zkoumá pomocí 15 různých parametrů, které zahrnují náklady (kolik lidé za úvěr zaplatí a co je bude stát případné zpoždění se splácením), transparentnost (rozsah a přehlednost poskytovaných informací) a klientskou vstřícnost (posouzení praxí věřitelů před a po poskytnutí půjčky).

„Je to podobné jako u hotelů či restaurací – čím víc hvězd, tím lepší služba, tedy odpovědnější poskytovatel. Ke společnostem, které nemají v našem žebříčku ani jednu hvězdu, či obdrželi pouze jednu, bychom pro půjčku jít nedoporučovali. U dvouhvězdičkových je třeba být velmi obezřetný, tři nebo čtyři hvězdy pak ukazují na solidní standard, tedy v zásadě odpovědné poskytovatele,“ vysvětluje David Borges, autor indexu a analytik Člověka v tísni.

Zdroj: Člověk v tísni

Rozdíly v cenách půjček jsou velké (konkrétní srovnání najdete v grafech pod textem). „Pokud si člověk vezme půjčku ve výši 10 000 Kč, kterou chce co nejdříve splatit, v bance obyčejně vrátí jen pár stokorun navíc. U některých půjček od nebankovních společností však může stejná půjčka stát za několik měsíců více než 15 tisíc korun. Rozdíl mezi cenami může tak být až stonásobný,“ zdůrazňuje Borges.

Autoři indexu zkoumali třeba také dostupnost smluvní dokumentace na webech jednotlivých společností - konkrétně vzorů smluv a obchodních podmínek. Podmínky mají na svých webech všechny zkoumané společnosti, vzory smluv u 12 ze 44 z nich k dispozici nejsou.

„Zarážející na tom je, že problém se zveřejněním smluv mají i renomované banky. Jedná se o letité téma, kterému upřímně řečeno, příliš nerozumíme. Banky totiž na jedné straně mluví o potřebě zvyšování finanční gramotnosti a na straně druhé nejsou schopny umístit na svoje webové stránky dokumenty, s nimiž se klienti mají před podpisem pečlivě seznámit,“ říká Borges. Konkrétně jde o ČSOB, Hello bank, Komerční banku, mBank, Monetu a Raiffeisenbank.

Analýza také zkoumala, jestli společnosti umožnují zájemcům o úvěr na svých internetových stránkách spočítat, kolik bude půjčka stát. „Funkční úvěrovou kalkulačku považujeme za naprostou samozřejmost. Většina společností tento nástroj má. Najdeme však i takové, které tuto službu nenabízejí, anebo ukazují nulové poplatky, které však platí jen pro první půjčku. Problémem je i občasná absence reprezentativních příkladů,“ vysvětluje Borges.

Index hodnotí banky a úvěrové společnosti i podle toho, jak posuzují bonitu klientů. „Máme pocit, že většina společností přistupuje k prověřování úvěruschopnosti zodpovědně. Na trhu jsou i společnosti, které podle našeho názoru zkoumají schopnost splácet jen povrchně. Zdaleka ne všichni prověřují své budoucí klienty v centrálním rejstříku exekucí. Při sestavování aktuálního žebříčku jsme narazili i na společnosti, které nevyužívají ani jeden z renomovaných registrů dlužníků,“ říká Borges.

Firmy chválí za většinou vstřícný přístup ke dlužníkům v době koronavirové epidemie. „Mnoho poskytovatelů nabídlo lidem v potížích možnost odkladu či snížení splátek. Ocenili jsme, že některé společnosti přidali na svoje webové stránky užitečné informace o tom, jak má člověk v takové situaci postupovat,“ říká Borges.

„Podmínkou však je, že lidé musí komunikovat. Pokud vědí, že budou mít se splácením úvěru problémy, měli by co nejdříve kontaktovat věřitele. Pokud nevědí, jak na to nebo se bojí, doporučuji využít naše bezplatné dluhové poradenství na telefonu 770 600 800,“ radí analytik.

Zdroj: Člověk v tísni
Zdroj: Člověk v tísni
Zdroj: Člověk v tísni

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Spořit je těžší než loni, říkají Češi. Každý šestý nemá žádnou rezervu

1. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Spořit je těžší než loni, říkají Češi. Každý šestý nemá žádnou rezervu

Polovina Čechů spoří méně nebo vůbec ve srovnání s loňským rokem. Ukázal to internetový průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit, který proběhl na přelomu května a června... celý článek

Půjčí vám 20 tisíc, za měsíc chtějí 29. Žebříček radí, na koho si dát pozor

22. 6. 2023 | Petr Kučera

Půjčí vám 20 tisíc, za měsíc chtějí 29. Žebříček radí, na koho si dát pozor

Jednorázově splatná půjčka je riziko, varuje Index odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni. Nové porovnání se tentokrát zaměřuje na úvěry sloužící ke krátkodobému... celý článek

Úrok není všechno. Jak poznat, která půjčka je nejvýhodnější

18. 5. 2023 | Jan Müller | 1 komentář

Úrok není všechno. Jak poznat, která půjčka je nejvýhodnější

Naštěstí pro vás je tady RPSN. K čemu je tahle zkratka na světě, co znamená a proč se vyplatí ji znát?

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

28. 4. 2023 | Jan Müller

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

Hypotéky, leasingy, spotřební úvěry, úvěry účelové i neúčelové... Půjčit vám může i kreditní karta. Projdeme si je všechny. Jedno mají všechny půjčky společné: prakticky za každou se... celý článek

Partners Financial Services