Ošetřovné stoupne i zpětně. Spočítejte si, kolik dostanete

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 5. 12. 2021 | 4 komentáře
Poslanci obnovili takzvané krizové ošetřovné. Oproti běžným podmínkám bude vyšší a dosáhne na něj víc lidí.
Ošetřovné stoupne i zpětně. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Jak se zvýší ošetřovné při zavřené škole a karanténě dítěte?

Ošetřovné se v souvislosti s koronavirem výjimečně zvýší z 60 na 80 procent takzvaného denního vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno hrubá mzda (s omezeními pro vyšší příjmy).

Současně každý zaměstnanec dosáhne alespoň na minimální částku 400 korun za den. Oproti standardním pravidlům si tak polepší rodiče s výrazně podprůměrnou mzdou, kterým by jinak – i přes zvýšení na 80 % – vycházelo ošetřovné nižší než 400 korun za den.

V „běžných“ případech nemoci, zranění nebo jiného ošetřování, které nesouvisejí s koronavirem, zůstává výše ošetřovného standardně na 60 %.

Kolik to dělá ve vašem případě? Tady je aktuální kalkulačka ošetřovného. Pod ní najdete odpovědi na další časté otázky.

Od kdy se ošetřovné zvýší?

Ke zvýšení dojde zpětně od 1. listopadu, toto datum je pevně stanovené v zákoně. Doplatek přijde automaticky za všechny listopadové a prosincové dny, kdy jste ošetřovné čerpali. Nevadí, že podle standardních podmínek už mezitím skončilo.

Takzvané krizové ošetřovné schválili poslanci ve středu 1. prosince. Senátoři ho projednají 15. prosince, komplikace se nečekají. Zákon tak začne platit po zveřejnění ve Sbírce zákonů až po polovině prosince. Bude se však zpětně týkat i ošetřovného, které vzniklo před přijetím zákona (od 1. listopadu).

Jak dlouho můžu čerpat ošetřovné při zavřené škole nebo karanténě?

Zaměstnanci budou mít nárok na ošetřovné při zavřené škole (nebo podobném zařízení) nebo karanténě po celou dobu, kdy zůstanou s dětmi doma. Výjimečně se tedy neuplatní standardní limit maximálně devíti kalendářních dnů (šestnácti u samoživitelů).

Na jak staré dítě lze čerpat ošetřovné?

Ošetřovné lze dostat v zásadě jenom při péči o děti mladší 10 let – tedy do 10. narozenin. Rozhodující je den žádosti. U desetiletého už tedy rodiče nemají nárok, pokud ošetřování nezačalo před jeho 10. narozeninami.

Bez ohledu na věk však dosáhnou na krizové ošetřovné i zaměstnanci pečující o nezaopatřené dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I, nebo o dítě se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem. Nemusí jít jen o děti. Zákon počítá i s péčí o handicapované osoby po případném uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb.

Dostanu ošetřovné i při práci na dohodu?

Ano. Nárok na ošetřovné budou mít v době mimořádných opatření i osoby pracující na takzvané dohody, tedy dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti.

Podmínkou je, že za ně zaměstnavatel platí v daném měsíci nemocenské pojištění (případně aspoň ve třech kalendářních měsících bezprostředně předcházejících kalendářnímu měsíci, v němž vznikla potřeba péče). V praxi tedy jde o DPP s měsíční odměnou nad 10 tisíc korun a DPČ s odměnou aspoň tři tisíce.

Jak se mohou rodiče na ošetřovném vystřídat?

Při péči o dítě kvůli zavřené škole nebo karanténě se rodiče (a další osoby, jak si napíšeme za chvíli) budou moct snadno vystřídat, a to i opakovaně. Vystřídání není možné v jednom kalendářním dnu, jinak tu nejsou žádné hranice.

Jde o výjimku ze standardních pravidel, podle nichž se rodiče mohou vystřídat jenom jednou za celou dobu čerpání ošetřovného.

Mají nárok na ošetřovné i babička, děda, teta nebo strýc?

Ano.

Standardní podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba, jíž jsou ošetřování nebo péče poskytovány, žije se zaměstnancem v domácnosti. Výjimečně to neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé podle občanského zákoníku a sourozence zaměstnance nebo ošetřování manžela (manželky) zaměstnance, registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance, rodičů manžela (manželky) nebo registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance.

Vyplácí se ošetřovné během prázdnin?

Ne. Zaměstnanci nemají nárok na výplatu krizového ošetřovného v období školních prázdnin a volných dnů vyhlášených ředitelem školy v průběhu školního roku.

Dostanou ošetřovné i živnostníci a další OSVČ?

Ano – v rámci takzvaného kompenzačního bonusu.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services