Ošetřovné stoupne a prodlouží se. Schváleno

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 10. 2020 | 74 komentářů
Změny v ošetřovném potvrdili i senátoři. Doba čerpání se prodlouží, denní částka stoupne a dosáhne na něj víc lidí.
Ošetřovné stoupne a prodlouží se. Schváleno

Zdroj: Shutterstock

Prodloužení ošetřovného pro zaměstnance schválili po poslancích i senátoři. Při zavřené škole nebo školce kvůli koronavirovým omezením na něj budou mít rodiče nárok po celou dobu, kdy zůstanou s dětmi doma. Výjimečně se tedy neuplatní standardní limit maximálně devíti kalendářních dnů (šestnácti u samoživitelů). 

Nad rámec původního vládního návrhu podpořili poslanci a senátoři i zvýšení ošetřovného z 60 na 70 procent takzvaného denního vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno hrubá mzda (s omezeními pro vyšší příjmy). Zvýšení na 80 procent tentokrát – na rozdíl od jara – neprošlo.

Současně každý dosáhne alespoň na minimální částku 400 korun za den. Oproti standardním pravidlům si tak polepší rodiče s hrubou mzdou do 22 500 korun. Ti normálně dostávají ošetřovné nižší než 400 korun za den. 

Zvýšení věkové hranice, které navrhovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a také někteří opoziční poslanci, však neprošlo. A to ani ve variantě do 11 let, do 13 let nebo bez určení věku pro všechny žáky na prvním stupni.  

Kromě níže uvedených výjimek tak dál bude platit standardní omezení ošetřovného na děti mladší 10 let. Rozhodující je den žádosti. U desetiletého už tedy rodiče nemají nárok, pokud ošetřování nezačalo před jeho 10. narozeninami.

Nárok na ošetřovné budou mít v době mimořádných opatření i osoby pracující na takzvané dohody, tedy dohodu o provedení práce (DPP) nebo o pracovní činnosti (DPČ). Podmínkou je, že za ně zaměstnavatel platí nemocenské pojištění (případně aspoň ve třech kalendářních měsících bezprostředně předcházejících kalendářnímu měsíci, v němž vznikla potřeba péče). V praxi tedy jde o DPP s měsíční odměnou nad 10 tisíc korun a DPČ s odměnou aspoň tři tisíce.

Odpadne také omezení pro vystřídání rodičů nebo jiných osob. Zatímco podle standardních pravidel se mohou vystřídat jenom jednou, nově to bude možné i opakovaně.

Vedle péče o děti mladší 10 let získají rodiče nárok na ošetřovné výjimečně také při péči:

  • o děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině,
  • o nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (už od prvního stupně) bez omezení věku,
  • o osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení.

Zaměstnanci už nebudou muset žádat o potvrzení ze školy. Na rozdíl od jara má stačit čestné prohlášení rodiče, že musí o dítě pečovat z důvodu uzavření školy na základě mimořádného opatření.

Přestože zákon vyjde ve Sbírce až na začátku listopadu, bude se zpětně týkat i ošetřovného, které vzniklo před přijetím zákona. Přinejmenším u všech zaměstnanců, kteří čerpali ošetřovné po plošném zavření škol v říjnu.

Těm, kteří budou čerpat ošetřovné v době přijetí zákona (nebo s tím začnou kdykoliv poté), se devíti- nebo šestnáctidenní strop přestane počítat. Stejně jako těm, kterým už takzvaná podpůrčí doba podle standardních pravidel uplynula, ale totožný případ ošetřování (stejné dítě kvůli nepřetržitě zavřené škole) dál trvá. 

Rodiče, kteří v září mohli využít maximálně devět dnů ošetřovného (samoživitelé šestnáct dnů), pak se vrátili do zaměstnání a dítě se nakonec vrátilo do školy, však už žádný „doplatek“ za září nedostanou. 

Angelos
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Kdo se vám postará o andlíky?

Senátoři se rozhodli neprodlužovat schvalování zákona, přestože chtěli zmírnit některá omezení. Podobně jako předtím třeba pirátští poslanci vyzvali vládu především k posunu věkové hranice tak, aby zahrnovala přinejmenším i desetileté děti (do 11. narozenin). „Důležitá je jejich podpora při distanční výuce,“ zdůraznil senátor Jiří Drahoš. 

Senátoři také upozornili na chybu týkající se dohodářů. Ti podle schváleného zákona dosáhnou na ošetřovné jenom v případě plošného nařízení škol, ne při nařízení karantény. Podle ministerstva práce jde o nechtěnou chybu, kterou úředníci napraví v rámci „zmírnění tvrdosti“. O rychlou opravu se zřejmě pokusí poslanci. Podle Maláčové nicméně na jaře požádalo o ošetřovné jenom 600 dohodářů.

Na obdobu ošetřovného výjimečně dosáhnou také živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné. Speciální dotaci ve výši 400 korun denně chystá ministerstvo průmyslu a obchodu. Částka tak bude nižší než na jaře: i v době, kdy zaměstnanci dostávali 60 % základu, tehdy dosahovala 424 korun. Příjem žádostí spustí na začátku listopadu. Tentokrát ho nepůjde čerpat společně s takzvaným kompenzačním bonusem.

Chcete to podrobněji?

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 74 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2020 17:31, Míša

Jsem samoživitelka a mám desetiletého syna a nelíbí se mi rozhodnutí, že nemám nárok na ošetřovne. Kdejaka socka rýžuje že státní kasy a my chudáci pracuji nemáme nárok ani v krizi. Ti papalaši nahoře by se měli stydět. Desetileté dítě nemůže být samo!!!

+259
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 10. 2020 17:05, Petr

To je teda málo těch 70%. Když si vezmete že to budou vypočítávat průměr za 1 kalendářní rok. Ale spousta lidí bylo na jaře taky doma,nejdřív 60% a pak 80%.A to taky stálo za velké H....O. Takže se to bude vypočítávat i z těch 60-80% Úžastné

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (74 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ošetřovné při zavřené škole. Aktuální přehled a kalkulačka

22. 10. 2020 | Petr Kučera | 64 komentářů

Ošetřovné při zavřené škole. Aktuální přehled a kalkulačka

Delší, pro trochu víc lidí a nakonec i vyšší. Změny v ošetřovném, když zůstanete s dítětem doma kvůli zavřené škole, schválili poslanci. Projděte si odpovědi na časté otázky.

Nové zákazy a výjimky: Zavřou obchody, omezí se pohyb

21. 10. 2020 | Jiří Hovorka, Petr Kučera | 11 komentářů

Nové zákazy a výjimky: Zavřou obchody, omezí se pohyb

Od čtvrtečních šesti hodin ráno začnou platit další omezení. Tady je jejich přehled.

Sociální dávky: Dokládání příjmu je jednodušší

19. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 5 komentářů

Sociální dávky: Dokládání příjmu je jednodušší

Lidé pobírající přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči nebudou muset pro nárok na výplatu ve čtvrtém čtvrtletí dokládat příjmy a náklady na bydlení za letošní... celý článek

Jste na dně? Jak teď žádat o mimořádnou pomoc

19. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

Jste na dně? Jak teď žádat o mimořádnou pomoc

Žádost o jednorázovou pomoc na úhradu životních nákladů se zjednodušila. Navíc nově přispěje i na splátku hypotéky. Úplně snadné to ale není.

Ošetřovné pro OSVČ bude. Ale nižší než na jaře

16. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Ošetřovné pro OSVČ bude. Ale nižší než na jaře

Ošetřovné za dobu zavřených škol dostanou i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Návrh ministerstva průmyslu a obchodu dnes schválila vláda.

Partners Financial Services