Rodiče jako rukojmí. Vláda odmítá zvýšit příspěvek před daněmi

Vláda původně o žádné podmínce nemluvila. S nutností zvýšit nejdřív daně přišla až na podzim. V jiných případech na ní přitom netrvá.
Rodiče jako rukojmí. Vláda odmítá zvýšit příspěvek před daněmi

O zvýšení rodičovského příspěvku nerozhodli poslanci ani dnes. Nevešli se do vymezené hodiny a půl, kterou se na závěrečné hlasování podařilo prosadit opozici. Zbytek pátečního programu zabere debata o vládním daňovém balíčku, protože koalice ANO a ČSSD opakovaně odmítá schválit nejdřív rodičovský příspěvek.

Většinu času určeného na schválení novely zákona o státní sociální podpoře „spotřebovala“ ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která znovu obhajovala svůj návrh a detailně vysvětlovala, proč nepodpoří poslanecké pozměňovací návrhy.

Opoziční poslanci ji následně napadli z obstrukcí. Na zvýšení příspěvku se totiž shodnou prakticky všechny strany a na rozdíl od daňového balíčku by šlo o relativně jednoduché hlasování s menším počtem pozměňovacích návrhů. Vládní koalice a komunisté pro změnu vyčítají opozici, že blokuje schválení vyšších daní.

Zvýšení příspěvku vláda sice podpořila už v květnu, ale musí ho ještě potvrdit sněmovna. O dalších podmínkách – tedy zvýšení spotřebních daní, výher z loterií, zdanění pojišťoven nebo vyššímu poplatku za zápis do katastru nemovitostí – původně vláda nemluvila. Až na podzim přišla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím, že nejdříve je nutné zvýšit daně. U jiných nových výdajů ze státního rozpočtu, třeba slev na jízdné, takovou podmínku neprosazuje. Schillerová navíc nedávno sama uvedla, že „naše země si to může dovolit, protože dobře vybíráme daně“.

Vládní koalice s podporou komunistů prosadila, aby ve středu 6. listopadu dopoledne proběhlo rovnou závěrečné hlasování jak o daních, tak o rodičovském příspěvku – tedy už bez diskuze. I kdyby se to podařilo, opozice by pak zřejmě takový postup napadla u Ústavního soudu a v ohrožení budou oba schválené zákony.

Vládní koalice nicméně věří, že by soud rozhodl stejně jako v případě schvalování EET v roce 2016. Zákon tehdy nezrušil, protože opozice měla předtím dost prostoru k věcné debatě i prezentaci svých názorů. Také při současném jednání o daňovém balíčku přišli poslanci Zbyněk Stanjura (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09) se zjevnou obstrukcí, Kalousek například hodiny četl unijní směrnici.

Se zvýšením daní i rodičovského příspěvku počítá už schválený státní rozpočet na příští rok. Schillerová i Maláčová ujišťují, že rodiny o slíbené navýšení od 1. ledna 2020 nepřijdou, případně jim je stát proplatí i zpětně.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 11. 2019 9:49

Je to proste - na 36. schuzi blokuje opozice dane, po kterych nasleduje rodicak... Na 37. schuzi blokuje VLADA rodicak, v patek odmitla v teto schuzi pokracovat po 12 hodina.
Jinymi slovy - dochazi presne k tomu, co popisuje clanek - vlada vydira opozici - nebudou-li dane, nebude rodicak a pak to hodime na vas.

A tady mate hlasovani o tom, aby se o rodicaku jednalo i po 12. hodine.
https://tinyurl.com/y342cvr6

Ohledne Kalouska a jeho cteni smernice Solvency II. Asi je potreba si ji precist, kdyz ta smernice ucuje MINIMALNI rezervy, ktere ale Schillerova hodla povazovat z hlediska dani za maximalni...

Zakon definuje minimalni hloubku dezenu u pneumatik. Schillerova se chova jako policajt, ktery by vam chtel dat pokutu za to, ze mate dezen HLUBSI, nez prikazuje zakon.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 11. 2019 12:08, Richard Fuld

Pane Hovorko a pane Kučero. Tady si asi někdo nezjistil směr působení příčin a následků. Nejprve začali opoziční poslanci obstruovat přijetí daňového balíčku, pak teprve vláda začala hájit, že chce před zvýšením výdajů rozpočtu ve formě příspěvku matkám nejprve odhlasovat daňový balíček, který by přinesl potřebné příjmy do rozpočtu. Vaše manipulativní pojetí celé záležitosti je odpudivé.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services