Jak dosáhnout na vyšší rodičovský příspěvek? Projděte si, co udělat

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 21. 5. 2019 | 81 komentářů
Vláda se definitivně shodla na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2020. Těšit se můžou i některé rodiny, které s jeho čerpáním začaly dřív. Jak na to?
Jak dosáhnout na vyšší rodičovský příspěvek? Projděte si, co udělat

Co se mění a od kdy?

Celková výše rodičovského příspěvku, kterou rodiny můžou vyčerpat do čtyř let věku dítěte, stoupne od 1. ledna 2020 ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun. Dohodu ve vládní koalici sice ještě musí potvrdit poslanci, ale půjde jenom o formalitu – zvýšení totiž podporují všechny strany.

Státní pokladnu to vyjde podle výpočtu ministerstva práce a sociálních věcí na dodatečných 8,6 miliardy korun. Dnes jde na rodičovský příspěvek zhruba 24 miliard korun ročně.  

Kdo na vyšší příspěvek dosáhne?

Bez výjimky ti, kterým se dítě narodí nejdříve 1. ledna 2020.

Na zvýšení příspěvku budou mít nárok i ty rodiny, které ho začaly brát už dřív a budou v jeho čerpání pokračovat i na začátku roku 2020.

Naopak smůlu mají rodiny, které 1. ledna 2020 sice budou mít dítě mladší čtyř let, ale rodičovský příspěvek už vyčerpaly.

Dostane každý automaticky 80 tisíc navíc?

Každý, kdo začne rodičovský příspěvek nově čerpat po začátku roku 2020, dostane 80 tisíc navíc automaticky – vždycky.

Jiná je situace u rodin, které 1. leden zastihne už během čerpání příspěvku. Ty budou muset počítat.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Dál pro ně totiž platí základní omezující pravidla – stejná pro každý rodičovský příspěvek. První pravidlo říká, že příspěvek lze čerpat maximálně do čtyř let věku dítěte. Druhé pak limituje měsíční výši rodičovské v závislosti na předchozím příjmu rodičů. Maximální výše měsíční rodičovské může dosáhnout 70 procent výdělku, z něhož se počítala peněžitá pomoc v mateřství (mateřská). Maximálně tak můžete měsíčně čerpat tolik, kolik jste dostávali na mateřské.

Jak postupovat, když už čerpáte?

Když vezmeme průměrnou mzdu 30 tisíc korun, může rodina dostávat na rodičovském příspěvku maximálně 21 tisíc korun měsíčně. Když jejich dítěti budou na začátku roku 2020 tři a půl roku, zbude rodině šest měsíců na vyčerpání původní rodičovské (220 tisíc) a k tomu i „přídavku“ ve výši 80 tisíc korun.

Když si to rodina celé správně dopředu propočte, nebude mít problém vybrat si navýšení v maximální částce. Protože má ještě šest měsíců k dobru (dítěti budou čtyři až v půlce roku 2020) a měla dostatečně velký příjem (takže si může příspěvek nastavit až na 21 tisíc korun měsíčně; během půk roku tedy dosáhne až na 126 tisíc korun).

Tento zjednodušený příklad ukazuje, jak by měly rodiny uvažovat: Když chtějí vyčerpat maximum korun, musí si včas nastavit (snížit - minimum, které úřad práce měsíčně vyplácí je 50 korun) čerpání na zbytek letošního roku tak, aby jim zbylo aspoň něco do roku 2020, a zůstaly tedy mezi příjemci. Ale neměly by si čerpání prodloužit zas na příliš dlouho, aby stihly do čtyř let věku dítěte vybrat celý příspěvek i s přídavkem 80 tisíc. O změnu výše vypláceného příspěvku lze na úřadu práce požádat kdykoli. Po provedené změně to pak jde nejdříve po vyplacení dalších tří měsíců.

Zjednodušeně platí: čím dřív budou dítěti po začátku roku 2020 čtyři roky a čím nižší předchozí příjmy rodina měla, tím menší „přídavek“ od státu dostane.

Jak počítat, ukazuje ještě názorněji grafika od ministesrtva práce a sociálních věcí:

Zdroj: MPSV

Jak se rodičovský příspěvek obecně počítá?

Výši měsíčního příspěvku (a tedy i rychlost čerpání) si lze sice zvolit a jednou za čtvrt roku změnit, ne ale libovolně. Vždycky je stanovené určité maximum: jestliže rodič dosáhl na peněžitou pomoc v mateřství, odpovídá jedna dávka rodičovského příspěvku maximálně měsíční mateřské.

Víc než dovolí dovolená

Rodičovský příspěvek si můžete rozložit až do čtyř let věku dítěte, ale rodičovská dovolená trvá nejvýš do jeho tří let. Co když chcete nebo potřebujete zůstat doma s dítětem déle? Hrozí vám výpověď v práci? O jaké jistoty přijdete?

Chcete být s dítětem doma déle? Co dělat, když rodičovská dovolená nestačí

Výjimka platí pro rodiče, kteří pobírali mateřskou nižší než 7600 korun – v jejich případě se strop měsíčního příspěvku zvyšuje právě na 7600 korun. V praxi jde především o osoby samostatně výdělečně činné.

Nejrychleji lze rodičovský příspěvek vyčerpat za šest měsíců. „Od 1. ledna 2019 je maximální suma rodičovského příspěvku 40 068 Kč. Pro vícerčata činí 1,5násobek, což je 60 102 Kč,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Při určení maximální možné hranice u každého konkrétního rodičovského příspěvku srovnává úřad práce, který z rodičů by měl nárok na vyšší mateřskou. Pokud se tedy mateřská vyplácela na základě nemocenského pojištění matky, ale otec má vyšší příjmy, bude horní strop měsíčního rodičáku odpovídat peněžité pomoci v mateřství, která by náležela jemu.

Čerpat míň? Čerpat víc? Upravte si velikost rodičovského příspěvku, ať vám to dobře vyjde

Zvýšení rodičovského příspěvku se dočkají všichni, kdo ho budou brát ještě v lednu. Co když ale máte naplánováno, že ho vyberete dřív? Snadná pomoc – čerpání lze jednou za čtvrt roku zpomalit.

Na druhou stranu – co když děcku budou čtyři roky nedlouho po první lednu? Pak nemáte moc času na to, abyste svých osmdesát tisíc stačili vyčerpat. Bude tedy potřeba mít v lednu co nejnižší „zůstatek“. Možná tedy budete potřebovat čerpání rodičovského příspěvku trochu urychlit. Ovšem pozor: rychlost čerpání má omezení, měsíčně nemůžete vybrat víc, než byla vaše mateřská.

Na Peníze.cz máme užitečnou kalkulačku, která vám spočítá, jak si měsíční výši příspěvku upravit, aby vám – pokud to samozřejmě je možné – vydržel do příštího roku. A aby zůstatek nebyl zbytečně vysoký. 

Rodičovský příspěvek 2019

měsíců
měsíců

Další kalkulačky

Jak je to pro rodiče vícerčat?

I pro ně se zvyšuje celková částka, kterou na rodičovském příspěvku mohou čerpat, a to z 330 tisíc na 450 tisíc korun. Rodiče vícerčat také mohou čerpat rodičovský příspěvek rychleji: konkrétně se pro ně všechny limity zvyšují na 1,5násobek částek, které mají rodiny s jedním dítětem.

Když tedy například rodina neměla nárok na mateřskou, lze v případě jednoho dítěte čerpat maximálně 7600 korun měsíčně, zatímco u vícerčat je to až 11 400 korun.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 81 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2019 17:44, deprese

Otázka je, jestli tomu ještě někdo teď rozumí. :D

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2019 20:47, Veronika Semotamová

Dobrý den,mě končí příspěvek v lednu 2020,přesně 18.1.,mám nárok čerpat celý příspěvek a zároveň tím prodloužit rodicovskou?Kdy případně zažádat o prodloužení, v lednu 2020 budou malému 2 roky.Dekuji

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (81 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services