Zdraží alkohol, cigarety i hazard. Vláda zvyšuje spotřební daně

pk | rubrika: Aktuality | 27. 5. 2019

Spotřební daně z lihu, tabáku a hazardu od roku 2020 výrazně stoupnou. Počítá s tím návrh ministerstva financí, který dnes podpořila vláda. Teď zamíří k poslancům.

Vláda souhlasí, aby spotřební daň z lihu stoupla o 13 procent – u půl litru 40% alkoholu jde o zvýšení z 57 na 64,5 koruny, konečná cena pro spotřebitele by se měla zvýšit o zhruba 10 korun.

„Jde o první zvýšení po deseti letech. Úroveň zůstane srovnatelná s okolními státy, vyšší daň budou mít stále Německo (67,14 Kč) nebo Polsko (68,68 Kč),“ říká ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Spotřební daň z piva se zvyšovat nemá – vláda chce naopak snížit daň z přidané hodnoty na točené pivo. A u takzvaného tichého (nešumivého) vína zůstane spotřební daň nulová.

Komentář Pavla Jégla

„Deficit je ztráta. Kdyby mi někdo sestavil byznysplán se ztrátou, tak ho vyhodím,“ říkal svého času Andrej Babiš. Ve vládě pak rozdával plnými hrstmi. Teď ohlašuje škrty a šetření. A chce od nás příspěvek na své deficity: daně porostou.

Peníze jsme prožrali

Návrh nepotěší ani kuřáky. Spotřební daň sice rostla už v předchozích letech, ale pokaždé o dvě až tři koruny za krabičku, zatímco teď má jít přinejmenším o 6,50 koruny. Ve výsledku by tak krabička měla zdražit o nejméně 10 korun.

Spotřební daň z cigaret má stoupnout z 27 na 30 % u procentní části sazby a z 1,46 na 1,61 koruny za kus u pevné části sazby daně, nejméně však z 2,63 na 2,90 koruny za kus. Zhruba o desetinu má stoupnout daň také u doutníků, tabáku ke kouření, surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků.

U hazardních her chce ministerstvo financí zvýšit sazbu spotřební daně z 23 na 25 procent u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a takzvaných totalizátorových her. Výrazněji – z 23 na 30 procent – pak má daň stoupnout u loterií, bing a živých her. Zvýšení se tak dotkne i her jako Sportka. Pro takzvané technické hry platí už teď sazba 35 procent (minimálně 100 korun za přístroj za den).

Vláda chce zrušit osvobození výher nad 100 tisíc korun od daně z příjmů. Výherci v loteriích, sázkách nebo jiných hazardních hrách tak mají nově začít platit 15% srážkovou daň. Změna se dotkne třeba i Sportky nebo státní loterie Účtenkovka.

Rostou?

Ještě v pátek obhajovala snížení DPH na točené pivo. V pondělí vysvětlovala, jak zvýšení spotřební daně ochrání občany před nezdravým alkoholem, hazardem i tabákem. Dvojí pohled má ministryně financí i na růst mezd.

Chrání nás před alkoholem i Sportkou. Proč ale vláda zlevní pivo?


Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

Sleva na naftu končí, daň se vrátí na původní výši

27. 7. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Sleva na naftu končí, daň se vrátí na původní výši

Spotřební daň z motorové nafty se vrátí na původní výši 9,95 Kč za litr. Návrh ministerstva financí dnes po poslancích podpořili i senátoři. 

Sleva na naftu končí. Daň se vrátí na původní výši

4. 5. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Sleva na naftu končí. Daň se vrátí na původní výši

Spotřební daň z motorové nafty by se měla vrátit na původní výši 9,95 Kč za litr. Návrh ministerstva financí dnes podpořila vláda vedená Petrem Fialou.

Nafta skokově nezdraží, spotřební daň zůstane nižší

16. 9. 2022 | redakce Peníze.CZ

Nafta skokově nezdraží, spotřební daň zůstane nižší

Spotřební daň na motorovou naftu zůstane nižší o 1,50 Kč na litr až do konce roku 2023. Rozhodli o tom poslanci, když schválili vládní návrh. Snížení mělo původně platit jen od letošního... celý článek

Pumpaři snížili ceny, platí nižší daň

1. 6. 2022 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Pumpaři snížili ceny, platí nižší daň

Od dneška klesla na čtyři měsíce spotřební daň na benzin a naftu, což by mělo pohonné hmoty pro konečné zákazníky zlevnit téměř o dvě koruny na litr.

Partners Financial Services