Pronájmy v Praze prudce zdražily, zájem stoupl na dvojnásobek

pk | rubrika: Aktuality | 23. 9. 2019 | 5 komentářů

Na nově inzerovaný pražský byt k pronájmu se během prvních 48 hodin ozve v průměru patnáct zájemců, jestliže je výše činže správně nastavena. Před rokem to byla ani ne polovina okamžitých zájemců. Vyplývá to ze statistiky realitní kanceláře M&M Reality.

V Praze se průměrné nájemné v nejžádanějších bytech 2+kk pohybuje okolo 16 tisíc korun bez poplatků, uvádí M&M Reality. Záleží samozřejmě na lokalitě, stavu budovy, vybavení bytu a jeho rozloze.

Růst cen nájmů začal zhruba před třemi lety v reakci na zdražování nemovitostí na prodej, ještě ale zesílil po říjnu 2018, kdy Česká národní banka omezila dostupnost hypoték.

„Podívejme se na typický příklad: panelový byt 2+kk o rozloze okolo 45 metrů čtverečních, který se nachází třeba na pražském Chodově. Je-li byt v pěkném stavu, pohybuje se v něm dnes nájemné okolo 15 tisíc korun bez poplatků za měsíc. V roce 2015 by přitom zájemce sehnal srovnatelný byt za zhruba 9500 korun měsíčně,“ říká Jan Martina, oblastní manažer M&M Reality pro Prahu.

„Stejně velké byty, ale před rekonstrukcí, se dnes na Chodově pronajímají za ceny zhruba od 13 500 korun bez poplatků. A najdou se naopak i pronájmy nad hranicí 15 tisíc,“ dodává.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

V Brně vzrostlo průměrné nájemné u bytů 2+kk začátkem letošního roku na 13 500 korun, což je o 500 korun víc než před říjnovým zavedením opatření ČNB. Během letošního roku se ale tento průměr opět vrátil na 13 000 korun.

„Už delší dobu platí, že většina lidí je schopna vydávat určitou částku jako měsíční nájemné. U nás v Brně se to pohybuje v rozmezí od 10 do 13 tisíc korun,“ vysvětluje Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka M&M Reality pro Jihomoravský kraj.

Podobně se v Brně vyvíjí průměrné nájemné v bytech 3+kk, které se v roce 2018 pohybovalo okolo 17 000 korun, začátkem letošního roku vzrostlo o 1500 korun a nyní se pohybuje okolo 17 500 korun.

Poptávka po pronájmech v Brně podle Odehnalové sice po 1. říjnu 2018 stoupla zhruba o třetinu, skokové zdražení ale zájemce vede i k poohlížení se po nemovitostech v okolí města.

V Ostravě je nejžádanější lokalitou samotné centrum města. „Byty v novostavbách se zde bez problému pronajímají téměř okamžitě po zveřejnění nabídky, a to za ceny 14 až 15 tisíc korun bez poplatků za 50metrové 2+kk, jinými slovy v průměru o třetinu až polovinu dráž než v jiných částech města,“ popisuje Jan Nováček z místní pobočky společnosti M&M Reality.

Růst cen nájmů ve velkých městech ale zpomaluje a jsou lokality, kde se již zastavil, dodávají zástupci realitní kanceláře.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

Partners Financial Services