Na nový byt šetří Češi nejdéle v Evropě, ukazuje porovnání

pk | rubrika: Aktuality | 17. 7. 2019

Na koupi nového bytu o rozměrech 70 metrů čtverečních musí Češi vynaložit 11,2 průměrných ročních platů – kdyby neutráceli za nic jiného. Ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi je situace u nás nejhorší. Ukazuje to nejnovější studie Deloitte Property Index 2019. Před rokem to bylo 11,3 průměrných ročních platů, studie vydaná v roce 2017 uváděla 10,9 platů.

Letošní porovnání se zaměřilo na šestnáct států: kromě Česka také Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Dánsko, Francii, Německo, Maďarsko, Itálii, Lotyšsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko a Velkou Británii. Porovnání s výdělky ale obsahuje jenom dvanáct zemí.

V druhé zemi v pořadí, v Lotyšsku, musí lidé na pořízení nového bytu vydat 10,1 ročních platů. Naopak nejsnadněji na byt dosáhnou Portugalci (3,8 ročních platů).

Počet průměrných ročních platů k pořízení nového bytu (70 m2)
Česko11,2
Lotyšsko10,1
Velká Británie  9,4
Chorvatsko 7,9
Polsko 7,5
Maďarsko 7,1
Itálie 6,2
Rakousko 5,7
Německo (nabídková cena) 5,1
Norsko (samostatný dům) 5
Belgie 4
Portugalsko 3,8

„V transakčních cenách dohání Česko západní země. Průměrná cena se v Česku oproti předchozímu období zvýšila o 16,8 procenta. Ceny v Praze dokonce rostly ze všech sledovaných hlavních měst nejvíce. Konkrétně o 22 procent, na 3162 euro za metr čtvereční,“ říká Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

I přes významný růst ale ceny v Česku stále nedosahují úrovně západních zemí a západních měst. Nejdražší zemí se v tomto roce stalo Norsko, kde průměrná transakční cena přesahovala hranici 4000 eur za metr čtvereční. Z hlediska měst je například Paříž nebo Londýn stále téměř čtyřikrát dražší než Praha. Vyšší ceny mají i německá nebo belgická města zahrnutá do letošního vydání Property Indexu.

„Ceny bytů v Česku ženou nahoru zvyšující se stavební náklady, regulační opatření České národní banky a zdlouhavé povolovací procesy. Poptávková horečka však mírně klesá a v letošním roce tak můžeme očekávat určitý pokles prodejů ve všech oblastech. Navzdory tomu zůstává pokles cen spíše nepravděpodobný,“ říká Vojtěch Petrík, senior konzultant v oddělení nemovitostí Deloitte.

„Český bytový fond je v porovnání s Evropou spíše průměrný. Celkem je v Česku téměř pět milionů bytů, z hlediska jejich počtu na tisíc obyvatel se řadíme mezi Norsko a Dánsko. Nejvíce mají jižní státy, konkrétně Portugalsko (579,8 bytů na tisíc obyvatel), nejméně naopak Polsko,“ dodává Hána.

Porovnání se zaměřilo i na výši nájmů. Nejdražší jsou v centru Paříže (27,8 eur za metr čtvereční měsíčně), na druhém a třetím místě jsou norská města Oslo (25,3 eur) a Trondheim (21,3 er). Nejlevnější nájem ze sledovaných měst je v maďarském Debrecínu (6,4 eur). V Praze přijde metr čtvereční na 13,4 eur, v Brně na 9,6 eur a v Ostravě 6,6 eur.

Průměrná sazba českých hypoték na konci loňského roku podle Deloitte oscilovala okolo tří procent a v evropském srovnání se zařadila mezi ty vyšší. Nejnižší sazby byly v Portugalsku (1 %), nejvyšší v Maďarsku (4,5 %).

Přečtěte si také: Za jak dlouho vyděláte na byt v Praze? Napoví nový index

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services