Byty, domy i pozemky zdražily o dalších 8 %. Růst cen ale zpomaluje

pk | rubrika: Aktuality | 15. 8. 2019

Tržní cena bytů v Česku byla v letošním druhém čtvrtletí průměrně o 8,2 procenta vyšší než před rokem. Od začátku roku 2010 zdražily byty už skoro o 45 procent. 

Ukazují to čerstvá data HB Indexu, který sleduje Hypoteční banka. Výchozí hodnota indexu – 100 bodů – ukazuje stav k 1. lednu 2010.

Od roku 2010 stouply ceny bytů nejvíc v Brně – o 58,9 %. V Praze se zvýšily o 47,7 %. Naopak dlouhodobě nejméně rostou ceny bytů v Ústeckém kraji, kde od roku 2010 stouply jenom o 13,7 %.

Zdražování ale zpomaluje, hlásí banka. Když porovnáme letošní duben až červen, stouply ceny „jenom“ o 1,7 procentního bodu oproti letošního lednu až březnu. Mezičtvrtletní růst je nejnižší za poslední čtyři roky.

Ceny bytů nejvíc stouply v Jihočeském kraji, naopak v Karlovarském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji letos stagnují. „Nabídka a poptávka se postupně přesouvá za hranice Prahy. Nejvíce se teď zvětšil zájem o byty 3+kk a 3+1. Změnila se také struktura bytové nabídky ve prospěch levnějších projektů v okrajových částech Prahy, což způsobilo malé snížení průměrné cenové hladiny novostaveb,“ říká Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky. Zpomaluje také tempo růstu cen tržního nájemného, které už v některých regionech naráží na cenový strop.

Zdražování bytů

Růst průměrné tržní ceny bytů v ČR.

Rodinné domy zdražily v průměru za celou republiku o 8,4 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku, o dvě procenta v porovnání s letošním prvním čtvrtletím. Od začátku roku 2010 zdražily rodinné domy v průměru o 34,9 %.

„Velká část poptávky se přesouvá z drahých bytů ve městě do levnějších rodinných domů za městem. To potvrzují i developerské projekty, které nejčastěji vznikají ve Středočeském kraji a v blízkém okolí Brna. Co se týče starších rodinných domů, zájem o ně roste zejména ve stabilizovaných lokalitách s dobrou dostupností.  Nejvíce pak roste obliba dřevostaveb, i v nízkoenergetickém standardu, jejichž ceny díky poptávce mírně rostou,“ říká k vývoji na trhu rodinných domů Němeček.

Cena rodinných domů

Růst průměrné ceny rodinných domů.

Pozemky meziročně zdražily o 7,9 %, mezičtvrtletně o dvě procenta. V průměru jsou už o 56,9 % dražší než na začátku roku 2010. „Poptávka dlouhodobě přesahuje nabídku. Cena je nejvíce ovlivněna dopravní dostupností a dosahem služeb. Své kupující si najdou i méně atraktivní pozemky, jako například ve svahu či s atypickým půdorysem,“ dodává Němeček.

Cena pozemků

Růst průměrné ceny pozemků v Česku.

Už víte, že patříme ke špičce? Na nový byt šetří Češi nejdéle v Evropě, ukazuje porovnání

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services