Desetina domácností dává za bydlení skoro polovinu příjmů

pk | rubrika: Aktuality | 20. 8. 2019 | 3 komentáře

Tuzemské domácnosti vydávají za bydlení v průměru 15,9 procenta ze svých čistých peněžních příjmů. V posledních pěti letech tento podíl klesal, protože příjmy domácností rostly v průměru rychleji než jejich náklady na bydlení. Mezi jednotlivými typy domácností ale najdeme výrazné rozdíly, uvádí Český statistický úřad ve svém časopise Statistika a my.

Největší podíl vůči čistým příjmům – až 30 procent – dávají za bydlení domácnosti jednotlivců starších 65 let. Domácnosti, v nichž žije jeden dospělý s dětmi, dávají 26,7 % příjmů. Úplné rodiny s dětmi platí na bydlení ze svého rozpočtu jenom 13 %.

„Pro téměř desetinu domácností představují výdaje na bydlení včetně energií více než 40 % z jejich čistých peněžních příjmů. Jednoznačně nejvíce takových domácností – více než čtvrtina – je mezi samotnými nepracujícími důchodci,“ uvádí Jiří Pekárek z oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Naopak třetina úplných rodin s dětmi a čtvrtina dvoučlenných s alespoň jedním pracujícím průměrně měsíčně vydává na bydlení méně než 10 % ze svých příjmů.

Náklady se u všech kategorií domácností zvyšují s velikostí obcí, v nichž žijí. Ve městech s více než 100 tisíci obyvateli platí domácnosti s pracujícími členy v průměru 16,5 % příjmů, domácnosti bez pracujících členů 29,7 % příjmů. Naopak v obcích do dvou tisíc obyvatel dosahovaly průměrné náklady na bydlení 12,5 % čistých příjmů.

Z pohledu průměrně vynaložených měsíčních nákladů vychází bydlení v rodinném domě o více než čtvrtinu levněji než v bytovém domě.

Do výdajů za bydlení počítají statistici nájemné nebo úhradu za užívání bytu, dále platby za dodávky energií, vodné a stočné, odvoz odpadků, paliva a ostatní služby spojené s bydlením. Naopak do nich nepočítají náklady na pořízení bydlení, ale ani splátky hypotéky (či jiného úvěru) nebo náklady na běžnou údržbu či rekonstrukci.

Zajímají vás podrobnosti včetně grafů?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

bydlení

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services