Dobré rady: Jak si proklepnout nájemníka

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 30. 11. 2017 | 9 komentářů
Chcete pronajímat byt a nemáte moc zkušeností? Nevyplatí se kývnout prvnímu zájemci. Než si nájemníka nastěhujete, pořádně ho prověřte.
Dobré rady: Jak si proklepnout nájemníka

Budoucího nájemníka byste měli důkladně proklepnout. Není na škodu nastavit kritéria přísně, klást na zájemce o pronájem nároky a klidně říct několika v řadě ne, vyhnete se tak budoucím nepříjemnostem.

Zjišťujte reference

Je čistě na vás, komu svůj byt pronajmete. Nezdráhejte se shánět o zájemci reference a pokládat i trochu šťouravější otázky – lepší, než se spálit. Pokud zájemce znáte osobně, nejspíš aspoň částečně víte, co čekat. Jinak se ptejte společných známých. Pokud bydlíte ve větším městě a jde o docela cizího člověka, nic nedáte za to, když mrknete na internet a jeho sociální sítě, třeba něco napoví. Ptejte se, jestli, kde a jak dlouho pracuje. I na to, proč se stěhuje a jak dlouho byl v předchozím pronájmu. Případně zkuste zájemce požádat o doporučení nebo reference od dřívějšího pronajímatele. Varovnou indicií je, když má váš potenciální nájemník trvalé bydliště na obecním úřadě.

Projeďte rejstříky

Velké trable můžete mít s nájemníkem, který je v exekuci. Hrozí, že nebude mít na placení nájmu. Navíc musíte v pronajatém bytě počítat s návštěvou exekutorských vykonavatelů. Pokud byt pronajímáte zařízený a nebudete chtít, aby exekutor sebral vaše věci, budete muset doložit, že vlastníky jste vy, a nechat je vyškrtnout ze soupisu.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Chtějte proto raději před podpisem nájemní smlouvy vidět výpis z Centrální evidence exekucí, případně si ho můžete obstarat sami.

Centrální evidenci exekucí spravuje Exekutorská komora, údaje v ní jsou veřejné, za poplatek. Z výpisu se dozvíte, jestli je na konkrétního člověka uvalená exekuce, jaká je její výše, který exekutor ji řeší i v jaké fázi exekuční řízení je. Výpis celkem snadno získáte přes internet nebo na pobočkách České pošty, které mají kontaktní místo Czech POINT. Na poště zaplatíte za každou stranu výpisu padesát korun. Zajít si pro něj můžete také do pražské nebo brněnské pobočky Exekutorské komory; ceny jsou stejné jako na poště.

Přes internet stojí jeden náhled do evidence (vyhledání jedné osoby) šedesát korun, nezávisle na počtu stránek. Platí se i za informaci, že daný člověk žádnou exekuci nemá. Když v Centrální evidenci exekucí vyhledáváte často, dostanete slevu, ceník najdete tady.

Bezplatně můžete nahlížet do Insolvenčního rejstříku, kde najdete každého dlužníka, proti kterému bylo zahájené insolvenční řízení (po 1. lednu 2008) a nebyl z rejstříku vyškrtnutý (k tomu dochází pět let po konci insolvenčního řízení).

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu! Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Nebo byste jen přistavěli, rekonstruovali, oživovali? 

Srovnání hypoték a srovnání úvěrů ze stavebního spoření na dosah ruky. My porovnáme, vy ušetříte.

Kromě toho si můžete od zájemce o pronájem vyžádat také výpis z úvěrového registru dlužníků – dozvíte se z něj, jestli splácí svoje půjčky. Sami se k výpisu nedostanete, protože údaje jsou tajné, můžete ale chtít, aby vám ho budoucí nájemník předložil. Jen pozor na to, že ne všechny registry dlužníků jsou relevantní a poctivé. Rady a podrobnosti k registrům najdete v našem nedávném článku:

Veřejnou databázi (velkých) dlužníků má například i VZP. A nic nedáte za to, když pro jistotu projedete taky policejní databázi, jestli nejde o hledaného člověka – trochu krajní případ, ale nikdy nevíte.

Chtějte jistotu (kauci)

O solventnosti nájemníka vám něco napoví i jeho ochota, respektive neochota zaplatit před nastěhováním kauci, řečí zákona jistotu.

Ta sice není povinná, ale pronajímatel se na ní s nájemníkem může ve smlouvě dohodnout. Kryje se tím pro případ, že nájemník poruší smlouvu – typicky přestane platit nebo v bytě napáchá škody.

Kauce nesmí být vyšší než trojnásobek měsíčního nájemného. Tento strop platí teprve pár měsíců, dřív byl horní hranicí šestinásobek měsíčního nájmu. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí ale byla vysoká kauce příliš velkou bariérou pro chudší nájemníky; ve smlouvách uzavřených od 28. února 2017 už proto může kauce dělat nanejvýš zmíněný trojnásobek. Myšlený je v každém případě násobek čistého nájmu, úhrady za energie a služby se nezapočítávají.

Při nastavování jistoty myslete také na to, že si při jejím vracení může nájemník právem říct o úrok:

Jak dobře pronajmout byt: Z kauce se platí nájemníkům úroky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2017 12:16, Pronajímatel multimilionář

No jo to je bohužel tak, když chce každý amatér a neználek rejžovat na pronájmech aniž by tomu rozuměl. Hold příště si to budete už pamatovat :-)

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services