Fiala slíbil na drahé energie víc, než měl. Příspěvek má limit

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 8. 2022
Fiala slíbil na drahé energie víc, než měl. Příspěvek má limit

Zdroj: Shutterstock

Lidé v Česku zaplatí za bydlení maximálně 30 %, v Praze 35 % svých příjmů včetně poplatků za energie. Veškeré náklady nad tuto hranici jim proplatí stát přes příspěvek na bydlení. Po včerejším jednání vlády to prohlásil premiér Petr Fiala.

Kabinet právě řeší finální podobu úsporného tarifu, který by měl lidem zlevnit drahé energie. Zaplatí stát. Podrobnosti k úspornému tarifu Fiala slíbil do konce srpna, zatím je známý jen obecný rámec, ne konkrétní výše pomoci, kterou má stanovit nařízením.

Pozornost ale Fiala včera vzbudil hlavně v úvodu zmíněným slibem. Pokud by platilo, co řekl, pak by stát musel příspěvek na bydlení vyplácet víc lidem než dnes. Současné podmínky totiž nezaručují doplacení nákladů na bydlení přes tento příspěvek každému, kdo na bydlení vynakládá zmíněných 30 % a v Praze 35 % příjmů.

Pro nárok na příspěvek je třeba splnit ještě druhou podmínku: vejít se do normativních nákladů. „Ty stanovují hranici, za kterou by se mělo (teoreticky) najít přijatelné bydlení,“ vysvětluje David Borges, analytik neziskové organizace Člověk v tísni.

Normativy závisí na počtu členů domácnosti a na velikosti obce. Například dvoučlenná domácnost z města, kde žije 20 tisíc lidí, má normativ 9261 Kč. „Předpokládejme, že skutečné náklady na bydlení této domácnosti dosahují 20 tisíc a její příjem je 50 tisíc. V takovém případě je sice splněna podmínka 30 %, ale protože 30 % z 50 tisíc je 15 tisíc, byl překročen normativ a domácnost nedostane nic. Nárok na příspěvek by vznikl teprve u příjmu domácnosti pod 31 tisíc,“ vypočítává Borges.

„A ještě bych dodal, že právě výše normativů je skutečný problém. Zmíněných 9261 Kč vystačí v malém městě možná na nájem, svícení a vodu, ale určitě ne na teplo. Pokud tedy vláda chce pomoci potřebným, měla by zvýšit normativy a nevymýšlet ‚úsporné tarify‘,“ dodává Borges. Normativy vláda mimořádně zvyšovala na začátku letošního roku právě v reakci na rychlý růst cen energií, jenže ty od té doby výrazně rostly.

Premiér včera k celé věci i tweetoval a kromě jiného uvedl: „Vyšší náklady je připraven stát uhradit v podobě příspěvku na bydlení, jehož čerpání bylo v poslední době výrazně zjednodušeno a byl upraven tak, aby na něj dosáhla větší skupina domácností.“

Nevypadá to tedy, že by vláda měla v současnosti připravený plán na změnu příspěvku na bydlení, tak aby na něj skutečně dosáhl každý, kdo na bydlení vynakládá přes 30 % svých příjmů, respektive 35 % v Praze. To by kabinet musel zrušit limit v podobě normativních nákladů nebo je výrazně zvýšit. Spíš to vypadá, že premiér si svým vyjádřením zbytečně naběhl, protože neměl dostatečně nastudované podmínky příspěvku.

Detailní podmínky čerpání příspěvku na bydlení včetně výše aktuálně platných normativních nákladů najdete v tomto textu:

Doporučujeme i průvodce chystaným úsporným tarifem:

A v kalkulačce si u nás také můžete vypočítat, jestli máte nárok na příspěvek na bydlení:

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

18. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nabízejí příspěvek 18 tisíc, peníze ale seberou. Pozor na podvod

Úřad práce varuje před další vlnou podvodných telefonátů a SMS. Jedná se o automaticky generované hovory, které potenciální oběti lákají na údajné schválení příspěvku na bydlení ve... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services