Výpočet dovolené se změní. Má být spravedlivější

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 5. 11. 2019 | 147 komentářů
Nárok na dovolenou bude nově záviset na počtu odpracovaných hodin místo dnů. Změna se dotkne zaměstnanců s nepravidelnou pracovní dobou.
Výpočet dovolené se změní. Má být spravedlivější

Spravedlivější pro zaměstnance a jednodušší pro zaměstnavatele – takový má být výpočet nároku na dovolenou od roku 2021. Změna je součástí novely zákoníku práce, na jejíž podobě se dohodlo ministerstvo práce a sociálních věcí se zástupci firem a odboráři. Návrh teď zamíří do vlády a pak k poslancům.

Samotná délka dovolené ze zákona – tedy v zásadě přinejmenším čtyři týdny pro každého – se měnit nemá. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) by sice ráda podpořila komunistický návrh přidat pátý týden všem, ale nesouhlasí s tím ani všichni ministři, natož zaměstnavatelské svazy.

Od roku 2021 by se měl usnadnit také převod nevyčerpaného zbytku dovolené do následujícího roku. Naopak změna, která mohla přinést spravedlivější proplácení dovolené, nakonec neprošla.

Není den jako den

Dovolená se teď v praxi dává na dny (přestože zákoník práce uvádí její délku v týdnech). Problém je v tom, že pracovní den není pokaždé stejně dlouhý.

Rozdíl oproti standardním osmi hodinám je vidět hlavně tam, kde se pracuje na směny, typicky v továrně nebo v dopravě. Některé směny trvají dvanáct hodin, jiné jenom šest. Podobně jsou na tom i úředníci: V úřední dny, nejčastěji v pondělí a středu, bývají v kanceláři déle než třeba v pátek.

Anketa

Kolik dnů z letošní dovolené vám ještě zbývá?

Ukážeme si to na příkladu Karla a Leoše. Oba pracují celý rok na plný úvazek, oba mají „nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu“ a střídají se v různě dlouhých směnách. A oba mají – pro zjednodušení – nárok na 20 pracovních dnů dovolené za rok.

Jenže Karel si vybírá dovolenou zásadně v dny, kdy by na něj vycházela dvanáctihodinová směna. Zřejmě mu k tomu pomáhá i šéf, který rozpisy schvaluje. Naopak Leoš má dovolenou v dny, kdy na něj vycházela osmihodinová směna. Přestože si oba vezmou jeden den dovolené, Karel se tak pokaždé „vyhne“ dvanácti hodinám práce, zatímco Leoš jenom osmi. Kdyby to tak dělali skutečně celý rok, získá Karel o 80 hodin dovolené víc než Leoš. 

„Výměra dovolené v týdnech musí být prakticky ve všech případech přepočtena na pracovní dny dovolené připadající na týden dovolené v příslušném kalendářním roce, přičemž není zohledněna délka směn připadajících na tyto jednotlivé dny (jeden den dovolené vyčerpá zaměstnanec vždy, ať mu připadne na tento den směna šestihodinová, osmihodinová nebo dvanáctihodinová, rozdíl se může projevit pouze ve výši náhrady mzdy za dovolenou). I při stejně dlouhé týdenní pracovní době jeden zaměstnanec z ní neodpracuje z důvodu čerpání dovolené více hodin, druhý zaměstnanec méně, přičemž ale oba vyčerpají stejný počet dní dovolené. Přitom za výkon práce se považuje jak doba skutečně odpracovaná, tak i doba čerpání dovolené. Stejný problém a ze stejného důvodu vzniká i při plnění základních podmínek pro vznik práva na dovolenou odpracováním alespoň 60, popřípadně 21 dnů (směn) v kalendářním roce,“ vysvětuje ministerstvo v návrhu novely.

Hledej práci!

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Hodiny místo dnů

Nárok na dovolenou by se proto nově měl odvíjet od počtu odpracovaných hodin, nikoliv dní jako doteď. Víc by se tak zohlednilo, kolik hodin zaměstnanec skutečně odpracoval: Jakmile by za sebou měl určitý počet hodin (ne různě dlouhých dnů), vznikl by mu nárok na určitý počet hodin dovolené (ne různě dlouhých dnů).

Délka dovolené by se tak měla přepočítávat na (průměrnou) týdenní pracovní dobu konkrétního zaměstnance. „Díky tomu bude počet hodin dovolené u zaměstnanců se stejnou týdenní pracovní dobou absolutně stejný bez ohledu na režim jejího rozvržení do směn,“ uvádí ministerstvo práce.

Dosavadní systém je podle ministerstva nespravedlivý, komplikovaný a odporuje zásadě rovného zacházení se zaměstnanci. Změna se snaží reagovat i na rostoucí počet zkrácených úvazků nebo na oblibu práce z domova, během níž si často lidé sami můžou rozvrhnout pracovní dobu. Nebo na „sdílené pracovní místo“, s nímž návrh také nově počítá: Zaměstnanci se dělí o stejné místo, přičemž pracovní dobu (vzájemné střídání) si průběžně rozdělují mezi sebou.

„Zaměstnanci, kteří si pracovní dobu rozvrhují sami, tak mohou odpracovat svoji týdenní pracovní dobu i v některých extrémně kratších směnách (například dvouhodinových), čímž při tomto pravidelném rozvrhu získají podle současné právní úpravy větší počet odpracovaných dní i pro účely dovolené. Například desetihodinovou kratší týdenní pracovní dobu by pravidelně jeden zaměstnanec odpracoval v pěti směnách, jiný ve dvou, přičemž týden dovolené v prvém případě by znamenal pět dní dovolené, ve druhém pouze dva),“ vysvětluje ministerstvo.

Kalkulačka nároku na dovolenou

hodin
týdnů

Další kalkulačky

Posun od dnů k hodinám neovlivní to, kolik za konkrétní dovolenou dostanete peněz. V proplácení totiž hodiny hrají roli už teď.

Spravedlivější proplácení neprošlo

Ministerstvo práce původně chtělo, aby i samotné proplácení dovolené bylo spravedlivější a jednodušší. Pro tuhle změnu ale nenašlo potřebnou podporu.

V současnosti se vychází z průměrného výdělku zaměstnance za předchozí kalendářní čtvrtletí. Jestliže jste třeba v březnu obdrželi vysoké prémie, dostanete za dovolenou vybranou v červnu vyšší náhradu mzdy, než kdybyste ji čerpali až v červenci.

Dosavadní systém přináší nelogické situace: Tomáš i Martina mají v pracovní smlouvě shodně vysokou mzdu. Oba v lednu až květnu odpracovali stejný počet hodin. Martina ale v březnu dostala vysokou odměnu. V první polovině června si Martina vzala dovolenou. A od zaměstnavatele za ní dostane víc peněz, než vydělá Tomáš, který zůstal v práci. Náhrada za dovolenou v dubnu až červnu se totiž počítá podle průměrného výdělku z ledna až března.

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Ministerstvo zvažovalo, že by se místo dosavadního průměrného výdělku za předchozí čtvrtletí nově vycházelo z běžné mzdy – tedy zjednodušeně z částky uvedené v pracovní smlouvě. V novele to ale nakonec nenavrhuje.

Padáte únavou?

Může o termínu a délce vaší dovolené rozhodovat opravdu jenom zaměstnavatel? Kdy ji může zrušit a odvolat vás z ní? A do kdy si musíte vybrat zbytek? Projděte si praktický přehled pravidel.

Chcete dovolenou, šéf je proti. Na co máte nárok?


Možná si řeknete, že jde jenom o slovíčkaření nebo formalitu. Mezi výpovědí a dohodou jsou ale důležité rozdíly, které byste jako zaměstnanec mohli citelně poznat i finančně.

Výpověď dohodou je nesmysl. Čtěte, na co si dát pozor


Za dobu dovolené nedostáváte v práci mzdu ani plat, ale náhradu mzdy. Naše kalkulačka ji vypočítá. Máme pro vás i přehled pravidel.

Kdy se vyplatí vzít dovolenou? Kalkulačka náhrady mzdy

Zbytek dovolené převedete snadněji

Díky novele by se od roku 2021 měla uvolnit i možnost převodu nevyčerpané dovolené do následujícího roku.

V současnosti totiž zákoník říká, že zaměstnanec si má vybrat celou dovolenou (včetně té, kterou firma dobrovolně přidala nad rámec čtyřtýdenního minima stanoveného zákonem) do konce kalendářního roku, v němž mu na ni vznikl nárok. Zjednodušeně: Celých pět týdnů dovolené, které jste dostali pro rok 2019, si máte vybrat skutečně do konce roku 2019.

Nově by taková povinnost platila jenom pro zákonem určené minimum, tedy v zásadě čtyři týdny. To, co vám poskytne zaměstnavatel navíc, tedy typicky pátý týden dovolené, by šlo snadno převést do následujícího roku – jestliže o to požádáte.

Pátý týden? Jenom dobrovolně

Novela nepočítá s navýšením minimální dovolené ze čtyř na pět týdnů. Ministryně Jana Maláčová by to sice ráda prosadila, ale zaměstnavatelské svazy se podle očekávání postavily proti. Přidání pátého a případně dalších týdnů nad rámec zákona tak dál zůstane dobrovolným rozhodnutím firem, tedy benefitem pro zaměstnance.

Nezávisle na vládní novele čeká ve sněmovně komunistický návrh, počítající právě s pátým týdnem dovolené. Jeho podporou by ale ministerstvo porušilo čerstvou „gentlemanskou dohodu“, v níž slíbilo, že nebude prosazovat další zásadní úpravy.

Změnit se nemají ani základní pravidla pro čerpání dovolené. Třeba to, že poslední slovo má zaměstnavatel. Nebo že by měl dovolenou určit tak, aby aspoň jedna část činila nejméně dva týdny v celku. Samozřejmě je dál možná vzájemná dohoda na jiném způsobu čerpání. Každopádně nehrozí, že by firma mohla nově jednostranně určit dovolenou třeba jenom na čtyři hodiny z osmi během jediného pracovního dne.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+94
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 147 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2019 11:49, Tkadlena

Proč mají státní zaměstnanci pět týdnů dovolené a lidé kteří pracují na směny a noční jen čtyři týdny.Kdy tito lidé potřebují více odpočinku, jelikož mají rozházeny režim.a. A všichni nemohu dělat v kanceláři.

+378
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2019 8:41

Kdyby ses lépe učil, mohl jsi mít nějakou jinou práci...

Zobrazit celé vlákno

-316
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (147 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek