Ze znalostí pojištění proti živlům dostali Češi trojku. Jste nadprůměrní?

Průzkum České asociace pojišťoven, zaměřený na pojistnou ochranu proti živlům, ukázal i na nedostatečnou znalost základních pojmů v pojišťovnictví. Kdyby se známkovalo, uspěli Češi v průměru na trojku. Dokážete to líp? Otestujte se.
Ze znalostí pojištění proti živlům dostali Češi trojku. Jste nadprůměrní?

Česká asociace pojišťoven testovala ve svém průzkumu zaměřeném na „živelní pojištění“ jak teoretickou, tak praktickou znalost nejen pojišťovací terminologie. Bez ní jen těžko uzavřeme vhodné pojištění, těžko ho budeme spravovat a – v neposlední řadě – snižujeme své šance snížit nebo docela vymazat škodu, když nakonec opravdu přijde pohroma.

Teoretická znalost pojistné terminologie je u nás dlouhodobě podprůměrná. Známku tři a nižší by v testu dostalo 59 procent respondentů. Jedničku pouze každý desátý. Jen o trochu lépe dopadla praktická část testu.

Co potřebujete při hlášení škody?

Co potřebujete, když hlásíte pojišťovně škodu? V první řadě přehled. Máte ho? Podívejte se, jak odpovídali ostatní:

Zdroj: Průzkum, který pro Českou asociaci pojišťoven zpracovala agentura NMS Market Research. Graf zvětšíte klikem

V celkovém vyhodnocení prokázalo znalosti na jedničku a dvojku 43 procent z nás. Nejvíce vědomostí měli lidé starší 40 let, s příjmem na domácnost nad 40 tisíc korun, nejhůře se umístili mladí lidé do 30 let s nižšími příjmy. Rozdílné výsledky přineslo i zkoumání jednotlivých krajů. Nejlépe obstáli respondenti z Prahy, Středočeského a Libereckého kraje, kde jedničku nebo dvojku obhájila rovná polovina. Nejmenší přehled měli naopak respondenti z Jihočeského, Královohradeckého a Karlovarského kraje, kde na jedničku nebo dvojku uspěla pouhá třetina dotazovaných.

Bez teorie se neobejdeme

„Pokud se řidič nenaučí znát dopravní značky, riziko, že nedojede bezpečně do cíle, je dost vysoké. Stejné je to s pojištěním. Pojistná smlouva je pro laika plná odborných výrazů a s těmi je třeba se pro vlastní dobro seznámit už ve fázi sjednávání pojištění,“ říká Marcela Kotyrová a pokračuje: „Jen tak máme kontrolu nad tím, že si sjednáváme pojistnou ochranu, jakou potřebujeme, a nenecháváme nic náhodě.“ Respondenti výzkumu České asociace pojišťoven váhali u běžně používaných pojmů, které se objevují ve smlouvách a se kterými se právě při sjednání často operuje. „Pokud si člověk plete pojistnou částku s pojistným, logicky se snaží ji stanovit co nejnižší, což vede k podhodnocení majetku,“ zamýšlí se Marcela Kotyrová a uvádí další příklady. „Odpovídající nevnímali rozdíly mezi jednotlivými riziky a nevěděli, jaký význam má ve smlouvě slovo připojištění. Za takové situace není možné nastavit optimální pojistnou ochranu ani kompetentně kontrolovat a aktualizovat smlouvu.“ Průzkum také ukázal, že každý třetí Čech nezná, nebo není schopen dobře vysvětlit pojmy, jakými jsou časová cena, sublimit pojistného plnění nebo indexace.

Jak se v pojištění vyznáte vy? Otestujte se!


Co je časová cena?

Co je limit pojistného plnění?

Co jsou sublimity pojistného plnění?

Co je podpojištění?

Co je pojistná částka?

Co je připojištění?

Co je výluka z pojištění?

Co je indexace?

Co je pojistné období?

Co jsou zachraňovací náklady?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2014 1:39, jezevec

test je jednoduchounký, nicméně pokud respondenti tápali, je to především vina pojišťoven, pokud už je nepodezřívám ze zlého úmyslu.
pořád čekám, kdy nějaká pojištovna udělá pojistnou smlouvu ne na 40 stran, ale na dvě slova NA FŠECKO bez nějakých 3,14-čovin kolem. ale to asi není tak lukrativní, jako voblbovat lidi, kasírovat pojistné, a v případě škody na ně vystrčit zadek.

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vichřice, bouřka, krupobití: Ani pojištění často nevědí, proti čemu se pojistili

26. 2. 2014 | redakce Peníze.CZ

Vichřice, bouřka, krupobití: Ani pojištění často nevědí, proti čemu se pojistili

Nejčastěji řádící živly dokážou během několika hodin natropit škody za miliardy. Ptáme se Marcely Machové, specialistky pojištění majetku a odpovědnosti z České asociace pojišťoven,... celý článek

Cestovní pojištění psa: Mazlíčkům se smůla nevyhýbá

11. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Cestovní pojištění psa: Mazlíčkům se smůla nevyhýbá

Ať už je to nákladná veterinární péče, nebo třeba odpovědnost za škody, které vaše zvíře spáchá v sousedovic kurníku – pojištění domácího mazlíčka se může v mnoha situacích vyplatit.... celý článek

„Lidé se často diví.“ Rozhovor s expertem o nejčastějších chybách při pojišťování majetku

5. 6. 2013 | Michaela Horáková | 33 komentářů

„Lidé se často diví.“ Rozhovor s expertem o nejčastějších chybách při pojišťování majetku

Kdo se nejlíp vyzná v pojištění? Ne ředitelé pojišťoven, dokonce ani lidé, kteří pojištění vymýšlejí. Nejvíc o něm vědí ti, kteří čelí stížnostem klientů a vysvětlují, co se jiným nepodařilo... celý článek

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

18. 3. 2013 | Vladimír Švorba | 13 komentářů

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

„Mámo, dej mi hubana! Letos jsem tu naši káru pojistil superlevně!“ Hubičku samozřejmě přejeme každému, není ale jisté, jestli si ji v tomhle případě pan Spořivý zaslouží. U pojištění... celý článek

Pojištění nemovitosti: jste pojištění, nebo jen platíte pojišťovně příspěvky?

26. 9. 2011 | Štěpánka Šedivá | 18 komentářů

Pojištění nemovitosti: jste pojištění, nebo jen platíte pojišťovně příspěvky?

Povodně v roce 1997 – první velká revize pojištění nemovitostí. Zjištění? Řada pojistek byla zastaralá: výplata nestačila na koupi nové ani rozsáhlejší opravu poničené nemovitosti.... celý článek

Partners Financial Services