Pojištění domácnosti. Nestačí platit pojistku, důležité je být pojištěný

Představte si, že jste hrdinou pořadu, ve kterém si lidé zařizují byt: na začátku jsou holé stěny, na konci krásné vybavené bydlení se vším všudy. A účet, kolik to stálo. Život vás do téhle role může snadno dostat. Zaplatila by vám pojistka nové zařízení?
Pojištění domácnosti. Nestačí platit pojistku, důležité je být pojištěný

V Česku jsou pojištěné jen asi dvě třetiny domácností. Pokud bychom ale byli o něco přesnější mohli bychom volit o něco pesimističtější formulaci: ke dvěma třetinám domácností existuje pojišťovací smlouva. To ale ještě neznamená, že jsou to pojistky dobře nastavené a že plní svou funkci. Na co tedy dát pozor?

Pojištěno, máme to nadosmrti z krku

Jedna potíž s pojištěním domácnosti je v tom, že si lidé pojistku uzavřou, smlouvu strčí do šuplíku a už ji nikdy nevytáhnou. Pojistné smlouvy by se ale měly čas od času zrevidovat. Důvody jsou dva: ve většině domácností časem přibývá cennějších věcí. Představme si například zapomenutou smlouvu z doby před patnácti lety. V domácnosti dvou mladých manželů na začátku společného života byla z elektroniky jedna starší televize po rodičích, stereo, stolní počítač a automatický foťák. Dneska v ní může shořet plazma přes půl stěny a další vybavení domácího kina včetně ozvučení, dva notebooky, zrcadlovka s několika ne zrovna levnými objektivy, nějaké ty tablety. Lednička už taky nebude calexka pana domácího, pračka jiné generace… Prostě úplně jiné stroje, v úplně jiném počtu a za úplně jiné ceny.

Řešení je jednoduché: jednou za dva roky si udělat čas a podívat se na smlouvy k pojistkám. Nejen té na domácnost.

Jedním vrzem

Co můžete pojistit s domácností

Spolu s pojištěním domácnosti lze sjednat řadu připojištění, jejich složení se liší pojišťovnu do pojišťovny.

Například Direct pojišťovna nabízí k pojištění domácnosti také pojištění odpovědnosti z občanského života, z vlastnictví nemovitosti pojištění nebo za škody způsobené domácím mazlíčkem. Připojistit se dá i zdraví domácích mazlíčků, bicykly nebo i jiný movitý majetek, který v domácnosti nebývá – s pomocí připojištění pro případ vloupání do auta nebo loupeže na ulici. Škála možných připojištění je ovšem ještě mnohem pestřejší…

Trošku ušetříme, řekneme, že to stojí míň

Druhá potíž se jmenuje podpojištění. Většinou k němu dojde z té nejlepší příčiny: ze spořivosti. Nechcete platit moc. Myslete ale na to, že někdy kvůli zbytečné spořivosti zaplatíte ve výsledku víc. Znáte to: Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat laciné věci. Když tedy budete fixlovat a kvůli nižšímu pojistnému ohodnotíte svůj majetek nižšími cenami, pojistka pak na pořízení nových věcí nebude stačit. Kvůli podpojištění se navíc můžete dočkat toho, že pojišťovna pojistné plnění zkrátí: jednoduchý příklad – pojistíte si domácnost na sto tisíc, ale věci v ní mají hodnotu dvou set tisíc. Jste tedy podpojištění, na polovičce výkonu. Když vám pak vybuchne lednice za deset tisíc, řekli byste si, že pojistka škodu v pohodě desetkrát pokryje. Jenže se to bere jinak: jedete na půl plynu, dostanete jen polovičku ceny. „Při určování pojistné částky je vždy nejlepší vzít si papír a tužku, projít celý byt a sepsat, co v něm člověk má. Ke všem věcem pak dopsat cenu, za kterou by člověk dané věci koupil nyní. V rámci pojištění domácnosti je také důležité nepodceňovat maličkosti. Všichni do pojistné částky započítají ledničku či televizi, málokdo si ale uvědomí, že v celkovém souhrnu může být částka za knihy vyšší než za televizi,“ radí Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners.

Cena časová a cena nová

Důležité je dát si taky pozor na pojmy časová a nová cena. Případně ještě cena obvyklá. Všechny tři se můžou objevit v pojistných podmínkách. Jde o ceny, ve kterých pojišťovna poskytuje plnění:

  • Nová cena je cena, za kterou můžete v daný moment srovnatelnou věc znovu pořídit. Může být vyšší i nižší než částka, za kterou jste věc původně koupili.
  • Časová cena je cena, kterou měla poškozená věc bezprostředně před pojistnou událostí. K časové ceně se dojde jednoduše tak, že se od nové ceny odečte opotřebení.
  • Obvyklá cena je cena, za kterou byste danou věc aktuálně prodali.

Časové ceny někdy pojišťovny vyplácejí za elektrospotřebiče, telefony nebo foťáky. Obvyklou cenu můžete dostat třeba za věci zvláštní hodnoty nebo cennosti. Jindy je pojistné plnění vždycky v nových cenách s výjimkou věcí, které máte z druhé ruky. Záleží na pojišťovně – a tedy samozřejmě na tom, jak dobře čtete podmínky a jak dobře se ptáte. Ideální je, když vás pojišťovna nechá vybrat si, jestli chcete věci pojišťovat v ceně časové, nebo nové.

Nižší cena za spoluúčast

Pojišťovny si někdy říkají o spoluúčast. Tím v zásadě říkají: ano, až se něco stane, pomůžeme vám to zaplatit, ale – aspoň něco málo vždycky zaplatíte sami. Za spoluúčast (nebo za vyšší spoluúčast) pak bývají slevy. Je potřeba si pořádně promyslet, čeho se bojíte víc, co chcete pojišťovat: hlavně ty velké škody, na malé máme utvořenou rezervu, nebo i škody malé? Pokud budete mít vysokou spoluúčast, může se stát, že menší škodu prostě zaplatíte sami. Pokud chcete, aby pojistka vykrývala i menší škody, volte spoluúčast nulovou nebo v nějaké minimální výši – pětistovku nebo tisícovku.

Chytrý tip od Direct

Tip Zuzany Dohnalové, produktové manažerky Direct pojišťovny

Při sjednávání pojištění domácnosti doporučujeme dát si pozor na nejrůznější háčky. Jedením z nich je spoluúčast při povodních. V Directu si zakládáme na tom, že jsme bez háčků a klient vždy ví, na co je a na co není pojištěn. Klient si v Directu volí spoluúčast, tedy částku jakou se chce podílet na případné škodě. A spoluúčast pro povodeň se může lišit od spoluúčasti na jiných škodách.

Připraveno ve spolupráci s Direct pojišťovnou

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2018 9:34, Marie

Nelíbí se mi, že váš portál není nestranný. Co se však dá čekat od makléřů, že? Ti budou vždycky doporučovat produkty od pojišťovny, kde mají nejvyšší provize nebo se kterými mají smlouvu, při tom pro klienta může být výhodnější jiný produkt jiné pojišťovny. Navíc při variabilností a složitosti pojistných podmínek se málokterý makléř je schopen detailně seznámit s produkty všech pojišťoven. Ti svědomitější to řeší aspoň tím, že vznesoul dotaz na podporu konkrétní pojistovny s vybraným, samozřejmě velmi často lépe provizovaným produktem, aby to byli schopni pak vysvětlit klientovi. Ale ukažte mi na některého. Je jich jako šafránu. A navíc to na nich laik ani nepozná. Většina jich však jde tvrdě za provizí a klient a jeho zajmy je u nich v nejlepším na druhém místě.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2018 13:19, HonzaV

Long story short. Přesně. Chtěl jsem napsat totéž, byl jste první. Poslední, co bych po požáru nebo povodni potřeboval, je ničit si zbytky nervů při jednání s pojišťovnou.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services