Na co dát pozor u pojištění odpovědnosti

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 12. 12. 2017 | 1 komentář
Zvoní soused, že se máte podívat do koupelny, má promáčený strop. Volá babička, že dítě na výletě do muzea poškodilo nějakou ne moc levnou věc. A do toho váš pes na cestě za fenou svého srdce poničil někomu plot. Taková s odpuštěním blbost! Ještěže máte tu pojistku.
Na co dát pozor u pojištění odpovědnosti

Ta pojistka na blbost se správně jmenuje pojistka občanské odpovědnosti nebo pojistka odpovědnosti z občanského života. Když synátor vysklí merunou okno, asi prostě bez velkých okolků sáhnete do peněženky a za sklenáře zaplatíte. Když důkladně vytopíte souseda, prohnete se podstatně víc, ale pokud máte rezervu na nečekané výdaje – a to byste mít měli – dá se se skřípěním zubů unést.

Snadno se ale může stát, že půjde o úplně jinou škodu. Stačí třeba nešikovně skočit při sportu a „sestřelit“ protihráče nebo spoluhráče. Škoda na zdraví se vyčísluje ve statisících nebo i milionech korun – počítejte do ní bolestné, odškodnění za takzvané ztížení společenského uplatnění, ale klidně i náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti nebo ušlý zisk, náklady spojené s péčí o zdraví poškozeného. A potom pojištění odpovědnosti můžete ocenit.

Na co si dát pozor

Kdo je pojištěný

Zatím jsme o pojištění odpovědnosti psali tak, že pokryje všechny škody, které nešikovností, nedbalostí nebo nešťastnou náhodou způsobí pojištěný, člen jeho domácnosti včetně domácích mazlíčků, případně i domácnost sama, přesněji nějaká její součást, ať už to bude pračka, sporák nebo uvolněná skoba, na které visel obraz, který spadl na hlavu vaší návštěvě.

Při sjednávání pojistky si právě tohle ověřte, jsou pojišťovny, u kterých je základ pouze pojištění škod způsobených samotným pojištěncem. Pokud budete chtít pojistit i rodinu, Azora a tatramatku, musíte si u takové pojišťovny připlatit. Nemusí to ale vůbec znamenat, že za takové pojištění zaplatíte víc než u pojišťovny, která nabízí balíček, pojištění si zkrátka poskládáte sami, a protože pojišťujete jen to, co se vás opravdu týká, nakonec pojistka může vyjít laciněji.

Výluky: když pojistka neplatí

A potom je tu evergreen jménem výluky z pojištění. Příběhů o tom, jak se člověk domníval, že si platí drahou pojistku, a je tedy jištěný pro každý případ, jenže když se skutečně něco stalo, ukázalo se, že v pojistných podmínkách si pojišťovna vymínila, že v určitých konkrétních případech a za určitých okolností nic neplatí. A člověk při uzavírání pojištění stvrzuje, že pojistné podmínky zná. Klasický příklad z českých luhů a hájů: lidé se často pojišťují pro případ invalidity způsobené úrazem, takových invalidních důchodců je ale relativně málo, naprostá většina lidí je uznaných invalidními v důsledku nemoci. Jenže možnost úrazu si člověk tak nějak spíš představí než možnost, že těžce onemocní.

Tip!

Využíváte půjčovny?

Většina pojišťoven vylučuje, že proplatí škody na pronajatých věcech. Pokud si občas půjčujete například techniku na zahradu nebo pro nějaký koníček nebo vybavení na sport, prověřte si, jestli vás vaše pojistka opravdu kryje.

Platí to zkrátka u pojištění úrazového, platí to u životních cestovních i havarijních pojistek, všude – z každého pojištění, tedy i z pojištění odpovědnosti, jsou výluky. A je potřeba tu chvíli pojistným podmínkám věnovat, abyste zjistili, jestli vás pojistka kryje vůči skutečným hrozbám nebo jen v situacích, ke kterým dochází spíš ve filmu než v reálném životě.

Spoluúčast

Pojištění občanské odpovědnosti, ať už sjednávané samostatně, nebo jako připojištění k nějaké jiné pojistce (například k pojištění domácnosti), nabízejí pojišťovny stále častěji bez spoluúčasti. Není to tak ale vždy, je tedy dobré si před sjednáním pojistky překontrolovat, jestli se s nějakou spoluúčastí pojištěnce počítá. Spoluúčast znamená, že způsobené škody sice kryje pojišťovna, ale částečně se na jejich úhradě podílí i pojištěný – většinou dohodnutým procentem z celkové škody nebo nějakou minimální částkou. Pokud je například minimální spoluúčast pojištěného tisíc korun, nemá cenu pojišťovnu vůbec kontaktovat kvůli vysklenému oknu – to zaplatíte sami. Pokud to tedy nebyla historicky cenná vitráž, na kterou nestačí tabulka skla a trocha kytu.

Jak to vidí expert

Tip Zuzany Dohnalové, produktové manažerky Direct pojišťovny

V Directu nabízíme u pojištění odpovědnosti klientům možnost volby mezi pěti limity v rozmezí tří až 25 milionů korun. Nikoho nenutíme do přednastavených balíčků, volba optimální varianty je na uvážení každého. Klient sám by se měl rozhodnout, jaké je riziko, že někomu způsobí újmu a v jaké výši. Pokud jsem v důchodu, nikam necestuji a většinu času trávím doma nebo na procházkách po okolí, je pro mě naprosto dostačující třímilionový limit. Když jsem aktivní sportovec a cestovatel, a je tedy větší pravděpodobnost, že někomu jinému způsobím újmu, notabene v zahraničí, zvolím raději limit vyšší. Limity to ale nekončí. Pokud například nemám žádné zvíře, nebudu si pojišťovat odpovědnost za zvíře.

U nás si zkrátka každý zvolí pouze to, co opravdu potřebuje, a neplatí za zbytečnosti. Spoluúčast je u naší odpovědnosti vždy nulová a pojištění platí po celé Evropě.

Připraveno ve spolupráci s Direct pojišťovnou

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

31. 12. 2021 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Perličky z pojišťoven. Nejsem Bivoj. Kroupy mám v mrazáku

Projděte si silvestrovský výběr ze zajímavých hlášení a příběhů klientů tuzemských pojišťoven. Letos se o ně podělily Allianz, ERV Evropská pojišťovna a Uniqa, od ostatních jsme na... celý článek

Na lyžaře v Itálii čeká nová povinnost

21. 12. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

Na lyžaře v Itálii čeká nová povinnost

Italská vláda schválila nový zákon, podle něhož od 1. ledna 2022 musí mít každý lyžař nebo snowboardista na sjezdovce sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě.... celý článek

Jak chránit mobil před poškozením

2. 1. 2021 | FINMARKET

Jak chránit mobil před poškozením

Kvalitní mobil není levná záležitost. Ceny těch nejlepších stále častěji šplhají do desítek tisíc korun. Zničit chytrý telefon přitom není nijak těžké. Chraňte své mobily před poškozením... celý článek

Partners Financial Services