Nejlepší účty pro podnikatele: Projděte si nové porovnání

Porovnali jsme nejenom cenu za využívání účtu, ale i komplexnost nabídky, úroveň přímého bankovnictví, počet poboček či bankomatů nebo dostupnost potřebných informací.
Nejlepší účty pro podnikatele: Projděte si nové porovnání

Nejlepším bankovním účtem pro podnikatele je Fio podnikatelský účet. Druhé místo vybojovalo mKonto Business od mBank a třetí skončil Běžný účet pro podnikatele od Equa bank. Vyplývá to z prvního vydání žebříčku, který sestavil web Finparáda.cz provozovaný analytickou společností Scott & Rose.

Hlavním kritériem jsou náklady na využívání účtu modelovým klientem – v celkovém hodnocení má váhu 60 procent. Dále se (podle stavu k 1. červenci) hodnotila komplexnost nabídky u daného účtu či balíčku služeb (15 %), úroveň přímého bankovnictví (10 %), dostupnost daná počtem poboček, bankomatů a možností zřídit si službu online (10 %), přihlíželo se také ke srozumitelnosti ceníku a kvalitě popisu produktu na webu (5 %).

Porovnávat podnikatelské účty je o dost komplikovanější než u osobních účtů pro běžné občany, u nichž lze snadněji zprůměrovat chování několika modelových klientů. Určit „typického podnikatele“ je prakticky nemožné, jejich priority ohledně bankovních produktů a využívání účtu se výrazně liší podle oboru podnikání, velikosti firmy i řady dalších podmínek.

Modelový příklad, z něhož hodnocení webu Finparáda částečně vycházelo, odpovídá zjednodušeně řečeno „většímu“ samostatnému podnikateli (OSVČ) či menší firmě. Pro představu pár hlavních čísel: Měsíčně přijde na účet třicet plateb v celkovém objemu 500 000 Kč, průměrný zůstatek je 300 000 Kč. Model počítá s deseti hotovostními vklady na účet v průměrném objemu 20 000 Kč. Podnikatel většinou ovládá účet přes internet (na pobočce komunikuje s bankou z 30 %) a stačí mu obvykle elektronické výpisy (80 %). Hotovost si v průměru vybere pětkrát měsíčně z bankomatu vlastní banky, třikrát pak z cizí banky a jednou na přepážce. Odchozích jednorázových plateb je v průměru padesát měsíčně, 85 % do jiné banky. Kartou měsíčně zaplatí 30 000 korun.

Do pětice všeho nejlepšího

Jedničku mezi podnikatelskými účty nabízí Fio banka. Založení a vedení účtu je zdarma bez jakýchkoliv podmínek. Součástí je neomezený počet příchozích i odchozích plateb, bez poplatku jsou příchozí i odchozí platby v eurech, deset výběrů měsíčně z vlastních bankomatů a až pět výběrů měsíčně z cizích bankomatů (za každé 4000 Kč zaplacené kartou u terminálu nebo online), jeden zahraniční výběr v měsíci, dvě karty Mastercard Business Contactless. Lze si založit i podnikatelský kontokorent. Na běžném účtu se peníze neúročí, na spořicím účtu je sazba až 0,5 % ročně podle příslušného pásma.

Druhá se umístila mBank s mKontem Business. Založení a vedení účtu pro OSVČ je bez poplatku, zdarma jsou příchozí i odchozí platby, výběry v Česku i zahraničí nad 1500 Kč (nižší za poplatek 29 Kč), jedna platební karta Mastercard Debit Business zdarma (dodatková za 100 Kč ročně od druhého roku), možnost povoleného přečerpání mRezerva Business až do částky 300 000 Kč. Na běžném účtu se peníze neúročí, na spořicím účtu je sazba 0,01 %.

Třetí místo v žebříčku obsadila Equa bank s Běžným účtem pro podnikatele. I on je nabízen zdarma a bez podmínek. Součástí jsou příchozí i odchozí tuzemské platby, bezplatné výběry ze všech bankomatů v Česku a jedna platební karta. Odchozí platba v eurech vyjde na 100 Kč, příchozí na 200 Kč, zahraničí výběr na 99 Kč. Každý další karta přijde na 39 Kč měsíčně. Kontokorent není nabízen. Úroková sazba na běžném účtu je 0,01 % p.a., na spořicím účtu 0,60 % p.a.

Pozor!

Danění úroků

Pokud si pořídíte podnikatelský účet, neměl by vám uniknout detail, kterým se liší od běžného účtu. Pokud vám náhodou banka někdy připíše nějaký úrok, je tento úrok zisk, který se musí zdanit. U běžného účtu patnáctiprocentní daň z příjmů strhává a odvádí rovnou banka. To ale neplatí pro účty podnikatelské. „Podnikatel musí příslušné úroky uvést do daňového přiznání jako zdanitelný příjem a sám je zdanit,“ vysvětluje Filip Běhal z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Dodejme, že vzhledem k tomu, že úroky u tohoto typu účtů už prakticky neexistují, jde dnes spíš o akademickou otázku.

Na čtvrté pozici se umístila Banka Creditas s Firemním běžným účtem. Zdarma je založení i vedení, příchozí i odchozí platby, výběry ze všech bankomatů v Česku i v zahraničí zdarma a karta Mastercard Business. Odchozí SEPA platba (v eurech) stojí 50 Kč, příchozí 15 Kč. Kontokorent není nabízen. Peníze se neúročí.

A páté místo patří firemnímu Fér kontu Optimal od Sberbank. Přijde na 299 korun měsíčně, v ceně jsou příchozí i odchozí platby, výběry z bankomatů v Česku i zahraničí a dvě platební karty. SEPA platba v eurech přijde na 50 Kč.

Musí mít podnikatel účet pro podnikatele?

Připomeňme, že speciální podnikatelský účet není pro podnikání podmínkou. Žádný zákon výslovně neuvádí, že by podnikající fyzické osoby musely povinně využívat specializovaný účet. Klidně tedy postačí klasický osobní účet, který také bývá většinou levnější.

Člověk jen musí podle zákona o praní špinavých peněz informovat svoji banku, že chce konto využívat k podnikatelské činnosti. To je cesta, která může být vhodná zejména pro živnostníky, kterým na účtu neproběhne velký počet transakcí a kteří při placení daní využívají výdajové paušály.

Některé banky ale nevidí využívání osobních účtů k podnikání rády a dokonce v obchodních podmínkách takové využití zapovídají. Klientům, kteří toto pravidlo porušují a banka je identifikuje (například podle zvýšeného počtu transakcí), může být osobní účet zrušen a převeden na podnikatelské konto.

Na partnerském webu Finparáda mimo jiné najdete:

Podnikatelské konto se může vyplatit, jestliže podnikání neberete pouze jako přivýdělek, máte vyšší počet transakcí, chcete mít o své obchodní činnosti větší přehled a rádi byste využili i některé výhody, které banky podnikatelům nabízejí. Třeba i proto, že k soukromému účtu nelze poskytnout žádný podnikatelský úvěr ani import či export dat z účetních systémů. 

Spočítejte si to na míru

Na kolik přijde podnikatelský účet právě vás, si můžete spočítat online v databázi na webu Finparáda. Nejde jenom o cenu, vyplatí se podívat i na další parametry.

„Byli jsme jedni z prvních, kteří před 16 lety začali prezentovat srovnání běžných účtů. Jsem rád, že teď přicházíme s rozšířením žebříčku i o účty pro podnikatele a firmy. Naše žebříčky vycházejí z pravidelného zpracování dat, která následně srovnáváme a analyzujeme. Důležitým faktorem je nezávislost hodnocení,“ říká Michal Mošnička, který je ve společnosti Scott & Rose zodpovědný za hodnocení finančních produktů.

 

Zdeněk Bubák

Šéfredaktor finančního webu Finparáda. Další články autora.

Valerie Koubová

 Další články autora.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

ČSOB má od pátku problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím. V pátek dopoledne, dnes dopoledne a znovu i dnes odpoledne nebyly dostupné ani její internetové stránky. V pátek hlásila... celý článek

Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

22. 1. 2024 | Petr Kučera

Air Bank bude dál vydávat karty Mastercard

Společnosti Mastercard a Air Bank prodloužily dohodu o spolupráci v oblasti zprostředkování plateb do konce roku 2028, tedy o dalších nejméně pět let.

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

5. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Revoluce v placení se blíží, hlásí banka. Zacvakáte bez terminálu

Nové řešení, které má podstatně rozšířit možnost bezhotovostního placení v Česku, přinese Air Bank pod značkou Cvak. Obchodníkům umožní přijímat platby i bez klasického platebního terminálu. celý článek

Partners Financial Services