Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

František Mašek | rubrika: Jak na to | 12. 2. 2010 | 4 komentáře
Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010
Minimální zdravotní i sociální pojištění Osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je letos vyšší, zvýšil se i maximální vyměřovací základ pro jejich výpočet. Obě pojištění je třeba zaplatit o několik dnů dřív než loni.

Podnikatelé, kteří platí minimální měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění, budou letos platit víc. Minimální měsíční záloha vzrostla od letoška na 1601 korun u zdravotního pojištění a 1731 korun u sociálního pojištění. Minimální výše zálohy na sociální pojištění zaměstnanců, kteří zároveň podnikají nebo si jinak přivydělávají, činí 693 korun měsíčně. Sociální pojištění platí ale pouze ti podnikající zaměstnanci, kteří hradí důchodové pojištění dobrovolně, nebo pokud dosáhl jejich roční příjem po odečtení výdajů nejméně 56 532 korun.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mohou dobrovolně platit také nemocenské pojištění. Minimální částka je 56 korun měsíčně.

Nahoru šla od ledna nejen minimální měsíční výše sociálního a zdravotního pojištění, ale také maximální roční vyměřovací základ pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění. Ten se zvýšil ze 48násobku na 72násobek průměrné mzdy. Tedy na 142 254 korun za měsíc. Měsíční záloha na zdravotní pojištění tedy může dosáhnout až 19 205 korun.

U sociálního pojištění je situace komplikovanější. Maximální roční vyměřovací základ pro výpočet pojistného sice činí 72násobek průměrné mzdy, měsíční maximální základ se tedy rovná šestinásobku průměrné mzdy, jenže zákon o sociálním pojištění stanoví, že zálohy na pojistné se počítají maximálně ze čtyřnásobku měsíční průměrné mzdy. Tedy z 94 836 korun. Na zálohách tak OSVČ maximálně zaplatí za měsíc 27 693 korun. Je proto možné, že příští rok budou muset někteří podnikatelé platící maximální zálohu doplácet dlužné pojistné.

Jaké jsou letos minimální odvody

Minimální platby na důchodové a nemocenské pojištění v roce 2010:
Splatnost do 20. dne následujícího kalendářního měsíce, kdy již ale musí být na účtu správy sociálního zabezpečení

OSVČ - hlavní činnost
důchodové pojištění (do podání Přehledu): 1 720 Kč
důchodové pojištění (po podání Přehledu): 1 731 Kč
nemocenské pojištění (platba zůstává dobrovolná): 56 Kč

OSVČ - vedlejší činnost
důchodové pojištění (do podání Přehledu): 688 Kč
důchodové pojištění (po podání Přehledu): 693 Kč
nemocenské pojištění (platba zůstává dobrovolná): 56 Kč

Minimální platba na zdravotní pojištění v roce 2010: 1 601 Kč
Platbu za leden bylo nutné uhradit do pondělí 8. února 2010!

zdroj: ČSSZ, VZP

V případě zaměstnanců, kteří zároveň podnikají, se maximální vyměřovací základpro stanovení pojistného vypočítá z obou činností. Podobným způsobem se sčítají hrubé příjmy, které jsou nutné k výpočtu tohoto základu, pokud má zaměstnanec více zaměstnání u jednoho zaměstnavatele.

Pomalu se blíží konec března, kdy musí OSVČ, nebo zaměstnanci, kteří zároveň podnikají, případně některé další osoby, podat daňové přiznánía následně zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení, pod kterou spadají, přehled o příjmech a výdajích za rok 2009.

Pokud nevyužijí služeb daňového poradce a přehledy vyplňují sami, musí je odevzdat do měsíce po termínu odevzdání daňového přiznání, což je zpravidla konec dubna. Jestliže jim s přiznáním pomáhá poradce, tento termín se prodlužuje o tři měsíce. OSVČ, kteří nemusí povinně podat daňové přiznání, musí podat přehled do 2. srpna. Případný nedoplatek zdravotního nebo sociálního pojištění je třeba uhradit do osmi dnů od odevzdání přehledu. Je třeba mít na paměti, že jde o datum, kdy by již měly být peníze na účtu zdravotní pojišťovny nebo „sociálky“ a nikoliv den, kdy jim byly odeslány.

Změna v placení pojistného se týká i záloh. I ty musí být ve stanovených termínech už na účtech správy sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovny. Termíny, kdy musí OSVČ hradit zálohy na zdravotní a sociální pojištění, se nemění. Zdravotní pojišťovna je má dostat osmý, „sociálka“dvacátý den následujícího měsíce. Za leden letošního roku je tedy měl podnikatel (OSVČ) poukázat zdravotní pojišťovně 6. února, nebo raději o den dřív. V případě správy sociálního zabezpečení platí zatím nové minimální zálohy za rok 2010 nejpozději 18. února (když neplatí v hotovosti) jen ti, kteří letos začali podnikat. Ostatní až po vyplnění přehledu. Stačí si včas změnit trvalý platební příkazv bance.

Kdo tedy nechce zbytečně platit penále za pozdní platbu některého pojištění, měl by mít určitou časovou rezervu. Česká správa sociálního zabezpečení doporučuje zaplatit peníze přes banku nebo složenkou na poště alespoň tři dny před stanoveným termínem. Zdravotní pojištění je ale také možné uhradit pověřenému zaměstnanci pojišťovny v hotovosti. Není to příliš pohodlné, rozhodně ale lepší než platit případné penále.

Pokud OSVČ nebo zaměstnavatelé nezaplatí pojistné, přesněji řečeno zálohu na pojistné a případný doplatek, včas a ve správné výši, musí počítat s penále, jehož aktuální sazba platná od ledna 2007, činí 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení. Penále je zdravotní pojišťovna podle zákona povinna plošně vymáhat. Obdobně je tomu při platbě sociálního pojištění.

Z přehledů může OSVČ vyjít nový měsíční vyměřovací základ a tudíž jiná výše měsíčních záloh na zdravotní a sociální pojištění, které má platit v roce 2010. Výše vyměřovacího základu zůstává stejná až do měsíce, kdy podáte tento přehled. Pokud někdo platí tyto zálohy předem, může zůstat nezměněna i v dalších měsících, nejpozději ale do června 2010.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

Zdravotní pojištění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

11. 2. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

Pro snížení daní prostřednictvím odečitatelných položek si nezapomeňte včas zajistit všechna potřebná potvrzení. Jinak si nebudete moci za tyto položky z daní odečíst nic.

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

9. 2. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

Každý, kdo si vloni vydělal alespoň 15 tisíc korun, musí letos podat daňové přiznání. Zaměstnanci jen v případě, že si k platu přivydělali nad 6 tisíc korun. Jinak jim stačí, když požádají... celý článek

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

4. 2. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

Od loňského daňového přiznání se změnily výdajové paušály i možnosti dalších odpisů pro malé podnikatele. Letos si osoby samostatně výdělečně činné budou moci na paušálech odečíst více... celý článek

Změny v důchodech, které byste měli znát

11. 1. 2010 | František Mašek | 50 komentářů

Změny v důchodech, které byste měli znát

Do důchodu se půjde později, studenti si pohorší, pracující důchodci budou moci žádat o zvýšení penze, mění se i pravidla pro invalidní a vdovské důchody. To jsou nejdůležitější změny,... celý článek

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

11. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

Kdo odevzdá přiznání k dani z příjmu do konce března, musí nejpozději do 30. dubna vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích a do osmi dnů... celý článek

Partners Financial Services