Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 2. 2. 2010
Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni
Kdo letos podává přiznání k dani z příjmů, neměl by vše nechávat na poslední chvíli. Zejména ne placení daně. Daň je třeba poslat z účtu nejpozději dva dny před koncem lhůty pro podání daňového přiznání.

Letos si dejte pozor na placení daně z příjmu. Pokud si sestavujete daňové přiznání sami, musíte ho podat nejpozději do konce března. A do stejného data musí mít finanční úřad na účtu i vámi zaplacenou daň. Pokud se opozdíte, třeba dáte příkaz do banky až poslední březnový den, zaplatíte penále. To je zásadní změna oproti roku 2009, kterou přinesla loňská novela zákona o správě daní a poplatků. (Více si přečtete v článku: PŘEHLEDNĚ: Peníze dostanete na účet rychleji a další lhůty, které byste měli znát)

Stejná podmínka platí i pro ty, komu daňové přiznání zpracovává daňový poradce. V tomto případě je možné daňové přiznání odevzdat až do konce června. Do stejné doby musí mít daň na účtu finanční úřad.

Podle daňové poradkyně ze společnosti TPA Horwath Jany Skálové se vyplatí peníze z účtu posílatnejpozději 29. či 30. března, aby platba finančnímu úřadu dorazila včas. Daňovou složenku je třeba zaplatit na poště nejpozději v pondělí 29. března, lépe v pátek 26. března. ( Využijte interaktivní formulář daňového přiznání na peníze.cz)

Jedinou možností, jak podle Skálové zaplatit daň poslední možný den, je dostavit se na příslušný finanční úřad a zaplatit přímo v pokladně. Jestliže to ale necháte právě na tento den, musíte se připravit na dlouhé fronty. Kdo zaplatit nestihne, musí počítat s tím, že mu správce daně vyměří z dlužné částky podle zákona o správě daní a poplatků za každý den zpoždění úrok z prodlení. (Spočítejte si, kolik byste měli zaplatit na dani z příjmu za loňský rok)

Nejdůležitější termíny pro daňové poplatníky

Zaměstnanci

  • do 15. února 2010 předat účtárně "Prohlášení poplatníka" a veškeré podklady pro daňové úlevy

Poplatníci bez daňového poradce

  • do 31. března 2010 doručit finančnímu úřadu daňové přiznání i s podklady, které potvrzují nároky na daňové úlevy a zaplatit doplatek daně
  • do 30. dubna 2010 doručit zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích

Poplatníci s daňovým poradcem

  • do 31. března 2010 doručit plnou moc daňového poradce na finanční úřad
  • do 30. dubna 2010 doručit plnou moc daňového poradce zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení
  • do 30. června 2010 doručit finančnímu úřadu daňové přiznání i s podklady, které potvrzují nároky na daňové úlevy a zaplatit doplatek daně
  • do 31. července 2010 odevzdat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích

Daňové přiznání musí podat všichni, kteří měli vloni ostatní příjmy více než 15 tisíc korun. Výjimkou jsou jen ti, jejichž příjmy jsou ze zákona osvobozené od daně nebo jejichž příjmy již byly zdaněné srážkou. Daňové přiznání podle údajů České daňové správy je povinna podat rovněž každá osoba samostatně výdělečně činná, bez ohledu na výši příjmu, i když vykazuje daňovou ztrátu. To se podle Skálové nejčastěji týká podnikatelů či živnostníků (OSVČ), kteří začínají a mají v prvních letech podnikání vysoké výdaje a minimální příjmy. Pokud by tito lidé daňové přiznání se ztrátou nepodali, vystavují se postihu od finančního úřadu a nemohli by si v dalších letech tuto ztrátu započítat jako odčitatelnou položku.

Datum, kdy je třeba nejpozději podat daňové přiznání, závisí na tom, zda daňové přiznání podáváte osobně nebo prostřednictvím daňového poradce.

Zaměstnanci, kteří využívají možnosti zúčtovat své daňové povinnosti prostřednictvím zaměstnavatele, musí nejpozději do 15. února podepsat a odevzdat prohlášení poplatníka daně z příjmů (Přesný název: Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků na zdaňovací období 2009). Současně je třeba požádat o provedení ročního zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za zdaňovací období 2009 a dodat účtárně veškeré podklady a potvrzení (např. o zaplacených úrocích z hypotéky). Teprve na základě toho může účetní daň včetně všech slev vyúčtovat.

O zúčtování mohou požádat i ti, kteří vloni změnili práci. Musí ale svému současnému zaměstnavateli dodat od těch předchozích potvrzení o příjmecha o zaplacených zálohách na daň a sociálním a zdravotním pojištění. O roční zúčtování daní svého posledního zaměstnavatele mohou požádat také lidé, kteří v roce 2009 nastoupili do důchodu.

Pro lidi, kteří podávají daňové přiznání sami, je podle zákona o správě daní nejpozdějším datem pro podání daňového přiznání za rok 2009 středa 31. března. Kdo používá elektronický podpis, může podat daňové přiznání elektronicky. Česká daňová správa pro získání elektronického podpisu doporučuje tři společnosti: První certifikační autorita, a.s., eIdentity a.s. a Českou poštu s.p., u které je cena elektronického podpisu s roční platností 190 korun včetně DPH.

Anketa

Jak budete podávat daňové přiznání za rok 2009?

Živnostníci a osoby pracující ve svobodných povoláních nesmí zapomenout do 30. dubna 2010 podat ještě zdravotní pojišťovněa správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích. Problém ale podle Skálové je, že zdravotní pojištění je třeba zaplatit do osmi dnů po podání daňového přiznání. Skálová proto dává univerzální radu: „Sestavte daňové přiznání a vyplňte přehledy o příjmech pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podejte vše naráz a zaplaťte také vše naráz. Vyhnete se tím jakékoliv možnosti prodlení.“

Do konce března musí na příslušný finanční úřad doručit plnou moc ti, za něž bude daňové přiznání podávat daňový poradce. Alespoň kopii této plné moci je do konce dubna třeba dodat i na ČSSZ a zdravotní pojišťovně. Není proto podle Skálové možné, aby si někdo až v dubnu řekl, že daně bude za něj podávat poradce. Pokud tak daňový poplatník do konce března nepodá přiznání sám a nedoručí ani plnou moc, že za něj daňové přiznání zpracovává poradce, pošle mu finanční úřad výzvu pro podání daňového přiznání. „Nepodá-li daňový subjekt daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání včas, může správce zvýšit vyměřenou daň až o 10 procent, dle zákona o správě daní a poplatků,“ uvádí se v oficiálním upozornění na daňové povinnosti.

Termín pro podání daňového přiznání prostřednictvím daňového poradce je i letos poslední červnový den, kdy poradce musí doručit přiznání i s podklady pro uznání daňových úlev. Do konce července je pak třeba doručit Přehled o příjmech a výdajích do zdravotní pojišťovnya ČSSZ.

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslanci vydrželi pracovat jen dvě hodiny. Stálo vás to milion. Co vy na to?

28. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ | 36 komentářů

Poslanci vydrželi pracovat jen dvě hodiny. Stálo vás to milion. Co vy na to?

Hodina práce poslanecké sněmovny vás stojí přes 560 tisíc korun. Na první schůzi v novém roce, ale poslanci dokázali pracovat jen dvě hodiny. Pak si museli vzít oddychový čas, aby se... celý článek

Daň z nemovitostí 2010: Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

26. 1. 2010 | František Mašek

Daň z nemovitostí 2010:  Vyšší i pro majitele nových bytů a domů.

Termín pro přiznání daně z nemovitostí tentokrát nekončí 31. ledna, ale v pondělí 1. února. Daň bude letos vyšší. Podat přiznání musí nově majitelé novostaveb.

Plánuje se zvýšení daní. Ale co za to poplatník dostane?

21. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ | 32 komentářů

Plánuje se zvýšení daní. Ale co za to poplatník dostane?

Na ministerstvu financí se pracuje na plánu, jak zvýšením daní porazit obří rozpočtový deficit. Bohužel občan nebude mít nikdy jistotu, že vyšší daně půjdou skutečně na snížení schodku... celý článek

Změny v daních: dražší pivo, benzín a cigarety

13. 1. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Změny v daních: dražší pivo, benzín a cigarety

Přestože se letos zvyšuje daň z přidané hodnoty či daň z nemovitostí, veřejnost si změny v daních spojuje především s růstem spotřebních daní u piva, vína, pohonných hmot a cigaret.... celý článek

Jaké daně se platí při koupi a prodeji nemovitosti

30. 5. 2008 | Martina Goldová | 16 komentářů

Jaké daně se platí při koupi a prodeji nemovitosti

Prodeje či nákupu nemovitosti se mohou týkat čtyři daně: daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu, daň z přidané hodnoty a daň z nemovitosti. Každá má svá specifika.

Partners Financial Services