OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 11. 3. 2009 | 2 komentáře
OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží
Kdo odevzdá přiznání k dani z příjmu do konce března, musí nejpozději do 30. dubna vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích a do osmi dnů uhradit případný nedoplatek pojistného.

Kdo loni alespoň část roku podnikal na živnostenský list, dosahoval příjmy na volné noze nebo si jako OSVČ přivydělával k platu, musí podat České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) Přehled svých příjmů a výdajů. OSVČ, které podávají daňové přiznání samy, tak musí učinit nejpozději do 30. dubna 2009. V případě, že daňové přiznání zpracovává daňový poradce, je to potřeba do konce dubna ohlásit správě sociálního zabezpečení a termín pro odevzdání Přehledu se pak posune až do 31. července 2009.

OSVČ: důležité termíny pro odevzdání Přehledu

Termíny a povinnostiOSVČ bez daňového poradceOSVČ s daňovým poradce
(ohlásit tuto skutečnost do 30. dubna 2009)
Přehled odevzdat nejpozději do 30. dubna 2009nejpozději do 31. července 2009
Doplatek uhraditDo 8 dnů po podání Přehledu!Do 8 dnů po podání Přehledu!
Nová záloha na pojistné Při podání Přehledu v dubnu splatnost od 1. do 20. května 2009 a následně další měsícePři podání Přehledu v červenci splatnost od 1. do 20. srpna 2009 a následně další měsíce
zdroj: ČSSZ

Živnostníci, pro které bylo loni podnikání hlavním zdrojem příjmu, musejí nové zálohy na pojistné platit po podání Přehledu i v letošním roce povinně. Kdo si podnikáním jen přivydělával k zaměstnaneckému platu, a vykonával tak vedlejší podnikatelskou činnost, platí letos zálohy jen v případě, že si na živnostenský list vydělal po odpočtu výdajů alespoň 51 744 korun.

Vedlejší činnost je ale potřeba prokázat řádným dokladem. Tím je u zaměstnanců “Potvrzení o době trvání a výši příjmů ze zaměstnání za rok 2008“. Studenti odevzdávají „Potvrzení o studiu“. Oba tiskopisy stejně jako Přehled příjmů a výdajů se dají stáhnout z webových stránek České správy sociálního zabezpečení. Kdo potvrzení o vedlejší činnosti zapomene odevzdat nejpozději s Přehledem, má smůlu, ČSSZ bude jeho živnost považovat za hlavní a zálohy na sociální pojištění bude muset letos podnikatel odvádět.

Vyplněním Přehledu o příjmech a výdajích si každý vypočítá, kolik loni zaplatil na důchodovém pojištění a jaký má vzhledem ke svým příjmům vůči správě sociálního zabezpečení přeplatek nebo nedoplatek. Kdo má podnikání jako hlavní zdroj příjmů, vyčíslí si novu měsíční zálohu, kterou je třeba po podání Přehledu odvádět na účet ČSSZ. Nedoplatek pojistného je potřeba uhradit nejpozději do osmi dnů po podání Přehledu. Kdo dluh včas nevyrovná, za každý den prodlení mu ČSSZ vyměří sankci ve výši 0,05 procenta z dlužné částky.

Výpočet penále z dlužného pojistného

OSVČ podala Přehled o příjmech a výdajích za rok 2008 ve čtvrtek 29. ledna 2009. Doplatek na pojistném za rok 2008 byl splatný do osmi dnů po dni podání přehledu, to je do 6. února 2009, a jednalo se o 6 000 Kč. OSVČ tento doplatek uhradila až 24. dubna 2009. Penále vyměřené od 7. února 2009 do 24. dubna 2009, to je za 77 dnů, bude 231 Kč (77 dnů × 0,05 % × 6 000 Kč = 231 Kč).
zdroj: ČSSZ

Až do podání Přehledu se platí na zálohách sociálního pojištění minimálně 1574 korun (29,2 procenta z minimálního měsíčního vyměřovacího základu 5390 korun). Nová záloha se začíná platit od kalendářního měsíce, kdy byl Přehled podán. Jestliže například živnostník podal Přehled již v únoru, první novou zálohu zaplatí v březnu. Splatnost zálohy se oproti loňskému roku prodloužila až do 20. dne kalendářního měsíce. Novou zálohu za duben, ve kterém končí termín pro podání Přehledu, je tak možné uhradit až do 20. května 2009.

Výpočet zálohy na pojistné na důchodové pojištění

OSVČ vykonávala po celý rok 2008 hlavní samostatnou výdělečnou činnost (SVČ). Příjmy měla 400 000 Kč a výdaje 210 000 Kč. Příjmy po odpočtu výdajů tak byly 190 000 Kč. Nejdříve se vypočítá měsíční vyměřovací základ:
(190 000 Kč × 0,5) : 12 = 7 916,66 Kč, který se zaokrouhlí směrem nahoru.
Z něj se vypočítá minimální výše zálohy na pojistné: 7 917 Kč × 0,292 = 2 311,76 Kč (zaokrouhleno na celé Kč nahoru, tj. 2 312 Kč).
Po podání přehledu za rok 2008 bude OSVČ vykonávající hlavní SVČ platit měsíční zálohu na pojistné na důchodové pojištění ve výši 2 312 Kč.

Minimální měsíční záloha na důchodové pojištění u hlavní činnostije letos ve výši 1 720 korun (29,2 procenta z minimálního měsíčního vyměřovacího základu ve výši 5 889 korun). U vedlejší činnostise letos odvádí minimálně 688 korun (29,2 procenta z minimálního měsíčního vyměřovacího základu ve výši 2 356 korun). I v letošním roce zatím platí stropování pojistného. Maximální měsíční vyměřovací základ, z něhož se pojistné ještě vypočítává, se zvýšil z loňských 86 240 korun na letošních 94 220 korun. Živnostníci s vysokými příjmy, které po odpočtu výdajů přesáhnou 1 130 640 korun, tak budou na sociální pojištění platit po podání Přehledu na zálohách letos nejvýše 27 513 korun měsíčně, zatímco loni se platilo nejvýše 25 527 korun měsíčně.

Strop chrání i živnostníky, kteří si přivydělávají k platu a dosahují v zaměstnání velmi vysoké příjmy. Pokud například zaměstnaný živnostník prokáže, že v zaměstnání pobíral vloni měsíčně přes 86 240 korun hrubého a jeho roční plat tak přesáhnul částku 1 034 880 korun, bude jeho vyměřovací základ z podnikání nulový a pojistné na důchodové zabezpečení z vedlejší činnosti odvádět nebude.

Nemocenské pojištění je u OSVČ nadále dobrovolné. Kdo se letos rozhodne pojistit, aby tak měl nárok na mateřskou nebo v případě pracovní neschopnosti dostával nemocenské dávky, platí letos na veřejné nemocenské pojištění minimálně 56 korun měsíčně. Optimální je ale hradit si alespoň 440 korun měsíčně, kdy se státní pojištění vyplatí víc než sjednání soukromé pojistky zdraví.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

sociální pojištění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S daňovým přiznáním lze jít na berňák i v sobotu

10. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

S daňovým přiznáním lze jít na berňák i v sobotu

Češi tradičně podávají přiznání daní z příjmu až na poslední chvíli. Finanční úřady proto rozšiřují v březnu úřední hodiny. Vyplněný daňový formulář je potřeba odevzdat a daň zaplatit... celý článek

O daně z úroků ze zahraničí se stát připravit nenechá

4. 3. 2009 | Petr Čermák | 9 komentářů

O daně z úroků ze zahraničí se stát připravit nenechá

České finanční úřady mají velmi dobrý přehled, kolik Češi vydělali na bankovních úrocích či na úrocích z dluhopisů v zahraničí. Pokud tyto příjmy poplatník nepřizná v daňovém přiznání,... celý článek

Kdy podávají daňové přiznání studenti

26. 2. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Kdy podávají daňové přiznání studenti

Každý pracující student má práci jako vedlejší činnost, z čeho plynou výhody pro případné placení sociálního a zdravotního pojištění. Stát také zvýhodňuje studenty speciální slevou... celý článek

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

19. 2. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

OSVČ, kteří letos vykážou ztrátu, již neplatí minimální daň. Paušální výdaje jsou pohodlným odpočtem nákladů. Kdo uplatní výdaje z účetní evidence, odevzdává také účetní závěrku. Část... celý článek

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Partners Financial Services