Datovky zrušených finančních úřadů končí. Co teď?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 6. 11. 2023
Datovky zrušených finančních úřadů končí. Co teď?

Zdroj: Shutterstock

Od 15. listopadu znepřístupní finanční správa datové schránky 77 územních pracovišť, která byla v polovině letošního roku z ekonomických důvodů zrušena. Skončí tak přechodné období, kdy nástupnické úřady dočasně zajišťovaly provoz datových schránek uzavřených pracovišť a zpracovávaly daňová přiznání a další podání, která do nich poplatníci omylem doručili.  

„Od poloviny listopadu tak již nebude možné ID těchto datových schránek vyhledat ani do nich doručit datové zprávy,“ informuje finanční správa v tiskové zprávě.

Doporučuje, aby se veřejnost a podnikatelé ověřili, jestli se svým finančním úřadem komunikují prostřednictvím správné datové schránky.

„Rádi bychom požádali, aby si všichni občané, podnikatelé i zástupci firem, kteří spadali pod zrušená pracoviště finančního úřadu a komunikovali se svým správcem daně elektronicky, zkontrolovali používané ID datové schránky. Ze statistik víme, že nemalá část poplatníků stále posílá svá podání na staré adresy,“ vysvětluje generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Na webu finanční správy je u každého ze zrušených územních pracovišť uvedeno, které pracoviště převzalo jeho agendu, včetně nového ID datové schránky. „Obzvláště by si měly dát pozor firmy a přenastavit své mzdové a účetní systémy, ve kterých mohou mít automaticky přednastavené ID datových schránek zrušených pracovišť,“ dodává Hornochová. 

Systém datových schránek ministerstva vnitra u znepřístupněných datových schránek neumožnuje automatické přesměrování do jiné datové schránky ani nastavení automatické odpovědi nebo jiné podobné notifikace. 

Datové schránky 77 zrušených územních pracovišť proto ponechala finanční správa po přechodnou dobu několika měsíců dočasně funkční, aby veřejnosti usnadnila zvyknout si na nové kontaktní údaje nástupnických pracovišť.

ID datových schránek nástupnických územních pracovišť finančních úřadů lidé najdou na webových stránkách finanční správy

Zrušena byla ta pracoviště finanční správy, jejichž služby veřejnost nejméně využívala, nebo ta, která zajišťovala v praxi především služby podatelny. Jako částečnou kompenzaci finanční správa slíbila častější výjezdy do obcí v době, kdy veřejnost řeší největší počet daňových přiznání. Tedy v lednu, kdy se podávají přiznání k dani z nemovitých věcí a v březnu, kdy se podávají daňová přiznání k dani z příjmů. 

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services