PPF má nového šéfa. Bartoníčka střídá Šmejc

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 4. 5. 2022
PPF má nového šéfa. Bartoníčka střídá Šmejc
Jiří Šmejc
Zdroj: Emma Capital

Skupina PPF mění vedení. Novým generálním ředitelem bude od 15. června Jiří Šmejc, dlouholetý spolupracovník Petra Kellnera, který loni v březnu tragicky zemřel.

Šmejc ve funkci nahradí Ladislava Bartoníčka, který přechází do nově vzniklého poradního výboru rodiny Kellnerových, jehož členy budou i Šmejc a Daniel Křetínský. Bartoníček PPF se vedení firmy ujal po Kellnerově smrti.

Šmejc zároveň získává opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině PPF, kterou může uplatnit po třech letech při docílení dohodnutého zvýšení hodnoty skupiny.

„Naši rodinu s Jiřím pojí dlouholeté přátelství. V letech 2005 až 2012 byl klíčovou osobou PPF, navíc s Petrem často a do hloubky diskutoval o obchodních aktivitách skupiny a dobře znal jeho uvažování. Proto jsem velmi ráda, že Jiří přijal moji nabídku na pozici ředitele PPF, a přeji mu mnoho úspěchů při rozvoji Petrova odkazu a dalším budování skupiny,“ říká Renáta Kellnerová, která po smrti manžela disponuje většinou hlasovacích práv ve skupině PPF a je spolu se svými dětmi většinovým akcionářem PPF.

„Nabídky vést skupinu PPF si nesmírně vážím. Lidsky ji beru jako potvrzení dlouholetého přátelství s rodinou Petra Kellnera, které v mém životě vždy hrálo zásadní roli. Profesně se jedná o vrchol toho, co může podnikatel v České republice dosáhnout. PPF je jen jedna a já se budu ze všech sil snažit, aby své zcela unikátní postavení ještě více posílila,“ říká Šmejc.

Rodina Petra Kellnera vlastní 98,93 % akcií skupiny PPF. Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart zůstávají minoritními akcionáři, každý z nich má podíl ve výši 0,535 %. Jiří Šmejc, který byl v letech 2005 až 2012 menšinovým akcionářem PPF s pětiprocentním podílem, nebude za výkon funkce pobírat žádný plat. V roce 2025 však může uplatnit opci na nákup až desetiprocentního podílu ve skupině.

„Za sebe a za celou rodinu bych chtěla upřímně poděkovat Láďovi Bartoníčkovi za všechno, co se nám, a nejen v posledním roce, společně podařilo. Láďa odvádí za celé dlouhé roky v PPF fantastickou práci. Zejména musím ocenit jeho přínos v období po smrti mého manžela, kdy jsme současně čelili této ztrátě i mimořádné nepříznivé makroekonomické situaci,“ dodává Kellnerová.

„Práce v PPF byla vždy mimořádně zajímavá a také extrémně náročná. To platí beze zbytku i pro období posledního roku, kdy jsem po tragickém odchodu Petra skupinu PPF vedl. Chtěl bych poděkovat celému týmu za to, že se nám společně podařilo překonat emočně i pracovně velmi složité období, pokračovat v rozvoji společnosti, rozpracovat a dokončit řadu zásadních projektů. PPF je dnes stabilní a připravená na nové projekty a výzvy. Chtěl bych Jiřímu, pro kterého PPF není neznámou firmou, popřát hodně štěstí a úspěchů,“ uvedl Bartoníček.

Současně se změnou na vedoucí pozici skupiny PPF dnes Renáta Kellnerová oznámila i vznik tzv. poradního výboru rodiny (Advisory Board to Family), který bude jí i jejím dětem poskytovat konzultace týkající se strategického směřování skupiny PPF i správy rodinného portfolia. Jeho členy budou Jiří Šmejc, Ladislav Bartoníček, Daniel Křetínský a do budoucna i další osobnosti. Poradní výbor se bude scházet pravidelně a svou činnost začne vykonávat okamžitě.

Šmejc dříve vedl úvěrovou společnost Home Credit ze skupiny PPF, stále v ní má menšinový podíl. V posledních letech se soustředil na aktivity své investiční společnosti Emma Capital, která vlastní například šest energetických společností: čtyři na distribuci zemního plynu v Rumunsku a dvě na distribuci a prodej elektrické energie v Moldávii. Do skupiny Emma patří třeba také pojišťovací služba Rixo.cz.

Šmejc také založil a ze tří čtvrtin vlastní ostrovní hotelový resort Velaa v Maledivské republice. Angažuje se rovněž ve své Nadaci Sirius, která se snaží pomáhat dětem, jež neměly v životě štěstí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services