Bez peněz do sociálního podnikání nelez

Lucie Weissová | rubrika: BrandInsight | 6. 5. 2022 | 7 komentářů
Pokud si dnes chcete otevřít chráněnou dílnu, bohulibý úmysl vám k tomu stačit nebude. Chce to finanční rezervy a ani tak není přežití na trhu jisté. Jak se dnes sociálně podniká, vysvětluje Pavel Vorlický, majitel firmy EEREE, která brzy spustí sériovou výrobu barefootové obuvi.
Bez peněz do sociálního podnikání nelez

Zdroj: EEREE

„Bosé“ neboli barefootové boty mají početnou skupinu příznivců. Simulují chůzi naboso, čímž umožňují co nejpřirozenější pohyb. Zároveň ale, podobně jako klasická obuv, chrání nohy před potenciálním poraněním či nepřízní počasí.

Právě na jejich výrobu se zaměřuje sociální podnik EEREE ve svých pobočkách ve Šternberku, Bruntále a Šumperku, v nichž zaměstnává více než 70 lidí s hendikepem. V čele firmy stojí Pavel Vorlický, jehož cesta ke chráněným dílnám vedla z pozice majitele stavební firmy. 

Co vás motivovalo k založení sociálního podniku EEREE?

Vše vlastně vyplynulo z okamžité situace, ze změny mého nastavení a životního stylu. Celý svůj profesní život jsem vedl a pak i zaměstnával lidi. Nejprve jako stavební mistr a od roku 1989 jako majitel stavební firmy. Když nastoupíte hned po škole mezi zkušené chlapy pocházející z různého sociálního i etnického prostředí a máte je vést, je to celkem tvrdá realita. Naučíte se ale skvěle pracovat s lidským potenciálem, pochopíte, jak se lidé v různých situacích chovají.

Jenže před několika lety přišel zlom. Přehodnotil jsem spoustu věcí, začal pracovat s vlastní vitální energií. Posledním krůčkem k úplné změně bylo mé působení v brněnské chráněné dílně, kde jsem se poprvé dostal do bližšího kontaktu s lidmi se zdravotním postižením. Úplně mě to vcuclo a znovu jsem se ponořil do podnikání. A proč zrovna barefootová obuv? Nosím ji i v soukromí, takže jsem věděl, jak by ji šlo ještě vylepšit. Pustil jsem se do „studie“ technologií a vznikla společnost EEREE a naše barefootové boty.

Pavel Vorlický

Zdroj: EEREE

Dlouhá léta podnikal ve stavebnictví. V roce 2019 založil sociální podnik EEREE ve Šternberku, který se věnuje výrobě pletených barefootových bot, šití a montážím na zakázku. Ve svých chráněných dílnách zaměstnává více než 70 pracovníků se zdravotním hendikepem. Má čtyři dcery.

V čem se liší sociální podnikání od toho klasického?

Když to vezmu odborně, tak sociální podnik se rozvíjí na konceptu takzvaného trojího prospěchu – sociálního, ekonomického a environmentálního. Má plnit veřejně prospěšný cíl. V praxi to znamená, že zaměstnáváte lidi znevýhodněné na pracovním trhu, například se zdravotním hendikepem, dbáte na udržitelnost, svou činností nijak nezatěžujete životní prostředí a alespoň 51 % ze zisku vracíte zpět do své společnosti.

A z pohledu řízení takového podniku?

Musíte být daleko víc flexibilní, musíte umět rychle reagovat na konkrétní situace. U nás v dílnách pracují převážně zaměstnanci se zdravotními hendikepy, což v reálu znamená, že je nutné počítat s faktem, že jsou náchylnější k nemocem a častěji navštěvují lékaře. Zároveň jsou zranitelnější, může je ovlivnit jakákoliv změna nebo počasí. V jednu chvíli vám klidně zůstane poloprázdná dílna, ale vy svým partnerům musíte dodat sjednané.

Plánování je tu určitě složitější. Navíc se mnoho našich zaměstnanců dostává i kvůli svému hendikepu častěji do životních obtížných a hlavně finančních problémů. Snažíme se je podpořit právním poradenstvím a případně i finanční pomocí pro překlenutí nějakých těžkých období. 

Partner seriálu

Logo RogerZdroj: Roger

Partnerem seriálu je Platební instituce Roger, která zkracuje dlouhou splatnost faktur na tři dny a pomáhá tak podnikatelům s optimalizací provozních financí. V roce 2020 se Roger spojil s jedním z největších hráčů na bankovním trhu – Komerční bankou. Spolu s ní dále zefektivňuje a digitalizuje oblast provozních financí.

Jak řešíte, když vám najednou vypadne třeba i půlka lidí?

Musíme to buď vykomunikovat s naším obchodním partnerem, omluvit se za pozdější dodání nebo motivovat lidi schopné práce, aby si své zkrácené úvazky na pár dnů navýšili.

Máme k ruce i asistenty, kteří pomáhají jak v podobných situacích, tak celkově s chodem firmy – plánují lidem práci, jsou oporou, pokud je třeba. K našim zaměstnancům je nutné přistupovat individuálně, naučit se s nimi komunikovat, chápat, co je trápí. Ti lidé nám musí zkrátka důvěřovat. Přejeme si, aby do práce chodili rádi a my jim dokázali vytvořit domácí prostředí.

Když se řekne hendikep, mnoho lidí si představí člověka na vozíčku, ale u nás typicky zaměstnáváme lidi s lehčím postižením pohybového aparátu, horší motorikou, se silnou cukrovku, epilepsií nebo třeba i po prodělaném infarktu. Někteří se potýkají s psychickými obtížemi.

Výroba barefootových bot není jediná aktivita společnosti EEREE. Čím dalším se tedy zabýváte?

Náš sociální podnik tvoří několik provozů. V první řadě vyrábíme barefootové boty s originální, námi navrženou podrážkou, které nezatěžují životní prostředí. Případné volné pracovní kapacity využíváme v našich dílnách, kde šijeme a pleteme textil na zakázku. Doplňkově se věnujeme i montážím a kompletacím komponentů pro nejrůznější strojírenské a zpracovatelské podniky.

Jen vlastní výroba by podnik neuživila?

V tuto chvíli ještě ne. Ale samozřejmě si přejeme trávit čas hlavně tvorbou našich vlastních produktů, zbavit se závislosti na nepravidelných zakázkách a dostat se co nejdříve na 90 procent zisku z vlastní výroby. O to víc, že mnoho společností dá chráněné dílně nejnižší možnou marži. Jenže my jednoduše potřebujeme, aby u nás lidé chtěli pracovat a byli motivováni dělat to naplno.

Teď jsme ve stádiu, kdy se budeme čím dál víc překlápět do výroby barefootové obuvi. Vylepšenou technologii máme dotaženou a zapracovali jsme už do výroby i zpětnou vazbu od vytipovaných zákazníků. Můžeme se tedy plně soustředit na ostrou sériovou výrobu, kterou chceme v příštích týdnech spustit. Máme také předjednanou spolupráci s velko i maloobchodními partnery, kteří budou naše produkty prodávat.

Daří se vám držet zdravou ekonomiku firmy?

Na začátku nám hodně pomohl úřad práce. Přihlásili jsme se do speciálního programu pro sociální podnikatele a získali příspěvek na stěžejní technologii. Jinak máme ekonomiku postavenou na třech zdrojích. Samozřejmostí je vlastní kapitál, bez něhož by to opravdu nešlo. Naštěstí mám rezervy ze svého „materiálního“ období a mých investic do nemovitostí.

Dále máme podporu úřadu práce, který nám po doložení potřebných podkladů jednou za čtvrtletí proplácí 75 procent mzdových nákladů – vždy pouze do určité výše a zpětně. Tento čtvrtletní „výpadek“, během kterého my ale samozřejmě musíme platit mzdy zaměstnancům, stejně jako sociální i zdravotní pojištění, jsme vyřešili spoluprací s platební institucí Roger od Komerční banky. Ta poskytuje takzvaný faktoring, zkracování splatnosti faktur za poplatek. V našem případě předkládáme místo faktur měsíční náklady na mzdy, což nám pomáhá veškeré mzdové náklady pokrýt. Jakmile nám peníze z úřadu práce dorazí, vypůjčené peníze vracíme. Díky tomu máme volné finanční prostředky na materiály či technologie a můžeme dál v klidu pracovat.

Zvažujete zapojit ukrajinské pracovnice, které do Česka přišly kvůli válce?

My jsme chráněná dílna, zaměstnáváme lidi s hendikepem, takže kdyby se objevil člověk, který přicestoval z Ukrajiny a měl nějaké postižení, nevidím v tom problém. Naše řeč je podobná a jsme schopni ho do našeho kolektivu začlenit.

Máte ambice dál rozšiřovat podnikání?

Ještě v říjnu 2021 jsme byli plní elánu. S příchodem nového roku se ale začalo měnit světové hospodářství, tak jsem se rozhodl, že budeme raději stabilizovat firmu, abychom byli ekonomicky silní, a netříštili síly.

Soustředíme se v téhle nelehké době plně na stabilizaci firmy a na kvalitu výroby a rozmach necháme na lepší časy. Naštěstí vlastníme celou technologii výroby bez zatížení úvěry. Zakázky máme do konce roku a během pár týdnů spustíme zmiňovanou ostrou sériovou výrobu pletených barefootových bot. Těší nás, že se na konečné podobě, která už je dnes k vidění na našem webu, podíleli zákazníci svými připomínkami.

Zdá se, že vedení sociálního podniku je docela boj. Stojí vám to za to?

Kdybyste se mě zeptala před lety, nejspíš bych odpověděl, že ne. Dnes už jsou pro mě klid a vztahy na pracovišti daleko důležitější než třeba peníze. Přestože to není vždy snadné, vím, že naše zaměstnance vždycky i s podporou státu zaplatím, a to je pro mě nejdůležitější. Během svého „materiálního“ života jsem vydělal a ušetřil dost, už si nepotřebuji nic dokazovat. Jsem takto spokojený.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Lucie Weissová

Vystudovala angličtinu a češtinu na Pedagogické fakultě UK. Na mediálních studiích FSV to dotáhla skoro do finále. Začínala jako copywriter a editor v marketingu, nyní si rozšiřuje obzory ve vydavatelství NextPage Media.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2022 10:33

Pomocný a manipulační pracovník - lehká montáž - vyhrazeno pro ozp
Firma EEREE s.r.o.
Pracoviště
obec: Bruntál, okres:Bruntál
Poznámka Pracovní doba (od - do): 7:00 - 11:00 h Vyhrazeno pro OZP. Hledáme nového kolegu do naší společnosti s rodinnou atmosférou na pozici Pomocný a ...
Plat 8100 - 8100
Profese Manipulační dělníci ve výrobě

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services