Nová podpora pro podnikatele. Vláda začne od stánkařů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 16. 2. 2022 | 5 komentářů
Nová podpora pro podnikatele. Vláda začne od stánkařů
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Vláda dnes schválila podporu pro podnikatele, na které loni v listopadu a prosinci dopadla vládní protiepidemická opatření. Pomoc se bude týkat oblastí cestovního ruchu, stravování, ubytování, prádelen, pořádání akcí, eventů a zájezdové dopravy.

„Jdeme cestou adresné podpory pro ty, kteří ji opravdu potřebují a kterým minulá vláda ze dne na den znemožnila nebo omezila podnikání. Připravili jsme programy dle nejvíce zasažených oblastí,“ říká Josef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

Jako první vypíše ministerstvo průmyslu program Covid – Adventní trhy. „Pokud nenastane něco nepředvídatelného, program vypíšeme přibližně do týdne a za tři týdny by měly být připraveny peníze pro první příjemce,“ dodává Síkela.

Maximální podpora pro stánkaře se bude odvíjet od počtu jejich stánků a dnů, kdy měl trvat adventní trh. Kdo měl jeden stánek, tak za jeden den, kdy měl zavřeno, bude mít nárok na 5 tisíc korun. Ten, kdo měl dva stánky, bude mít nárok na 8 tisíc za den a stánkaři se třemi a více stánky budou moci dostat 11 tisíc korun za den. Maximální podpora pro jednoho stánkaře za 30 dní tedy bude 330 tisíc korun.

Daňové přiznání online!

Zdroj: Shutterstock

Chcete mít hotovo za pět minut?

  • Za 189 korun si můžete pořídit šikovného průvodce daňovým přiznáním. 
  • Vy jen odpovídáte na otázky. Aplikace si vše sama dopočítá a vyplní.
  • Pokud jste OSVČ, pomůže vám i s přehledy pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu.

Pro podnikatele z oblasti cestovního ruchu a pořádání akcí a eventů budou připraveny dvě nové výzvy. První bude Covid – Nepokryté náklady – Sektorová podpora. Ta bude pro podnikatele, kterým v období od 1. listopadu do 31. prosince 2021 poklesl obrat alespoň o 50 % oproti stejnému období roku 2019 (případně 2018). Pro organizátory akcí je pak rozhodné období 1. listopad 2021 až 28. únor 2022. Žadatelům bude poskytnuta podpora ve výši 50 % nepokrytých nákladů a 70 % pro organizátory akcí. Maximální možná výše podpory na jednoho žadatele činí 1,5 milionu korun a 3 miliony pro organizátory akcí. Na tuto výzvu má ministerstvo průmyslu připraveny dvě miliardy korun.

Program Covid 2022 – Sektorová podpora je pro podnikatele s poklesem tržeb za rozhodné období alespoň o 50 %. Za každého zaměstnance v pracovním poměru získá jeden žadatel 500 Kč na den. Žádat mohou podnikatelé ve výše uvedených sektorech (kromě zájezdové dopravy). Podpora bude poskytována na období od 1. listopadu do 31. prosince 2021 do maximální výše 1,5 milionu korun. Pro organizátory kulturních a sportovních akcí a pro organizátory seminářů, konferencí a veletrhů od bude za období od 1. listopadu 2021 do 28. února 2022 k dispozici až tři miliony korun. Zde ministerstvo počítá s celkovou podporou ve výši 1,75 miliardy korun.

Podnikatelé z oblasti zájezdové dopravy budou mít k dispozici další výzvu z programu Covid Bus. Podpora je zaměřena na ty zájezdové dopravce, kterým od 1. listopadu do 31. prosince 2021 poklesl obrat nejméně o 50 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Jeden žadatel může získat maximálně 2,5 milionu korun, výše podpory bude odvozena od emisní třídy autobusu. Zohledněna je také kapacita autobusu dle míst na sezení. Na program má ministerstvo připraveno 400 milionů korun.

Žádost o podporu mohou podnikatelé podat pouze v jednom ze všech zmíněných programů, nelze je kombinovat. Další podrobnosti k nim bude ministerstvo postupně zveřejňovat na svém webu. Například u programu Covid Bus úřad uvedl, že pomoc bude vyhodnocena a proplacena v 1. pololetí.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services