„Registrace u statistického úřadu“ přijde podnikatele na 38 tisíc ročně!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 17. 6. 2013 | 18 komentářů
Zapíšete se do obchodního rejstříku a ve schránce vám přistane formulář. Na první pohled se jedná o registraci u Českého statistického úřadu. Ve skutečnosti jde o katalogový podvod společnosti ze zavádějící názvem: RES online. Když formulář vyplníte, zavážete se uhradit třicet osm tisíc.
„Registrace u statistického úřadu“ přijde podnikatele na 38 tisíc ročně!

Firmy, které vydělávají na takzvaných katalogových podvodech, v Česku působí již řadu let. Jejich hlavním terčem zůstávají začínající podnikatelé. Stačí trocha nepozornosti a můžete se dostat do maléru, který přijde draho.

Před metodami společnosti RES online již média varovala. Jako katalogový podvod její podnikání označil dokonce i soud. Podle našich informací však společnost pokračuje v zajetých kolejích dál. Na naši redakci se obrátil podnikatel, který se nedávno nechal do pasti společnosti RES online chytit. Svou totožnost si nepřeje zveřejnit. Formulář, který mu přišel do schránky a který přivedl do nesnází již řadu lidí, si se začerněnými identifikačními údaji můžete prohlédnout zde [pdf] nebo zde:

Na první pohled budí formulář dojem, že je od Českého statistického úřadu; je totiž označen velkým logem RES – což je zkratka, která se v Česku užívá pro registr ekonomických subjektů, spravovaný právě Českým statistickým úřadem. Háček je v tom, že zatímco do registru RES jsou podnikatelé zapisováni bezplatně, zařazení do katalogů firmy s podobným názvem RES online(a ve svých dokumentech, jak vidno výš, používá přímo i sousloví registr ekonomických subjektů) vás přijde ročně přinejmenším na třicet osm tisíc:

„Zadavatel registrací objednává závazně službu ,Profi´ na portálu res-online.cz. Součástí služby Profi je zápis do katalogu firem na portálu res-online. […] Cena služby ,Profi´ je 38.500,- Kč bez DPH,“ stojí v podmínkách napsaných drobným písmem v dolní časti formuláře. Smlouva se uzavírá na dva roky. Ve všeobecných podmínkách (VOP) firmy RES online se ale najde i řada dalších zajímavostí:

  • Služba se hradí formou měsíčních splátek. Pokud se dostanete s některou z nich do prodlení, zašle vám firma RES online upomínku: za každou vám může naúčtovat tisícikorunu.
  • Smlouva je uzavírána na dva roky. Pokud nejpozději jeden měsíc před uplynutím této lhůty firmě RES online písemně neoznámíte, že chcete smlouvu ukončit, bude automaticky prodloužena o další rok.
  • Smlouva obsahuje rozhodčí doložku. Poplatek za rozhodčí řízení podle VOP dělá deset tisíc korun bez DPH – a „při zastavení řízení se poplatek nevrací“.

Propojeno

Nová pravidla rozhodčích doložek

Rozhodčí doložky už nejsou tak nebezpečným nástrojem jako dřív. Od dubna 2012 mají nová pravidla. Na Peníze.cz jste o nich četli:

Kdo je kdo

RES online

Podle obchodního rejstříku je jednatelem brněnské společnosti RES online Lukáš Jurenka. Podle sdružení Společná obrana se však jedná o bílého koně. Devadesát procent obchodního podílu ve firmě mají podle obchodního rejstříku společnosti IPD investments LLC a M5 consulting LLC, obě se sídlem v USA. 

Firma RES online funguje na stejném principu jako dříve společnost EO servis. Obě firmy spojuje jak adresa sídla, tak jméno jednatele.

Statistický úřad varuje podnikatele

„Zasílaný formulář je stylizován do podoby nápadně připomínající oficiální výpis ČSÚ z registru ekonomických subjektů, včetně použitého typu písma,“ varuje mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. A dodává, že formulář ani aktivity firmy RES online nemají s Českým statistickým úřadem nic společného. Pravé formuláře Českého statistického úřadu jsou podle něj vždy opatřeny logem úřadu a kontaktními údaji na pracoviště, které daný formulář zpracovává. „V případě pochybností mohou občané samozřejmě kontaktovat náš informační servis (ať již telefonicky, či e-mailem), kde se jim dostane odpovědi,“ doplňuje mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

O vyjádření k celé kauze jsme žádali také zástupce společnosti RES online. Upozorňovali jsme je, že jejich společnost podnikatele značně mate, ptali jsme se, zda jejich podnikání není založeno na katalogovém podvodu a zda není název společnosti úmyslně zavádějící. Dorazila nám jen velice stručná odpověď: „Pan jednatel je pracovně mimo kancelář a nikdo jiný nemůže podávat informace.“ Vyjádřit by se prý měl v průběhu tohoto týdne.

Anketa

Podvod?

Kauzou společnosti RES online se dlouhodobě zabývá sdružení Společná obrana. Podnikání společnosti RES online je podle zástupců sdružení založeno na jednoduchém předpokladu, že „významná část adresátů v dobré víře přehlédne důležité ustanovení ve smlouvě, které tuto smlouvu činí jednostranně a nápadně nevýhodnou“. Sdružení vybízí poškozené podnikatele, aby společnosti RES online nic neplatili. Upozorňuje na verdikt Městského soudu v Brně z konce loňského roku, který označil praktiky společnosti Res online za katalogový podvod. Z verdiktu také vyplývá, že smlouva podnikatele s firmou Res online nemusí být platná, ani v případě, že již poškozený uhradil první splátku. „Soud dospěl k závěru, že žalovaný [firma Res online – pozn. red.] předstíral okolnost, která neexistovala, tedy že se jedná o formulář Českého statistického úřadu, který má sloužit k doplnění registru ekonomických subjektů, který Český statistický úřad vede. U žalobkyně žalovaný vyvolal nesprávnou, respektive nedostatečnou představu o právních účincích právního úkonu – vyplnění a podpisu předmětného formuláře, tedy u ní lstí vyvolal omyl,“ stojí v rozsudku. Soud stanovil, že mezi firmou RES online a podnikatelkou z tohoto důvodu nevznikla platná smlouva a že firma musí ženě všechny peníze vrátit.

Slovník

Katalogový podvod: pojem, který se v Česku zabydluje

S trochou nadsázky se dá říci, že o tom, zda se určitý pojem či obor činnosti skutečně etabloval, vypovídá, zda už je k dispozici jeho definice na Wikipedii. Katalogový podvod už tu svou – ač trochu šroubovanou – má. Je to podle ní klamavá obchodní praktika „směřující k neúmyslnému uzavření obchodně-závazkového vztahu ze strany osloveného jeho uvedením v omyl a následným využitím tohoto omylu podvodnou katalogovou (adresářovou) firmou k jejímu neoprávněnému obohacení. [...] Typická služba, za kterou je požadováno plnění ve výši mnohonásobku ceny obvyklé za služby v této kategorii, je internetový katalog umístěný obvykle na webových stránkách bez uvedení ověřitelného měření návštěvnosti.“

Stalo se vám něco podobného? Dejte nám vědět!

Jsme jedno ucho!

Potkalo vás něco podobného tomu, o čem jsme psali v dnešním článku?

Potkalo vás něco podobného tomu, o čem jsme psali ve kterémkoli z článků, který jsme zařadili mezi texty o finančních prasárnách?

Potkalo vás něco, o čem by se měl napsat článek, který bychom pak zařadili mezi texty o finančních prasárnách?

Napište nám do redakce: redakce@penize.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 6. 2013 17:19, Karel

Takových firem je více. Firmreg, Infdat...nenápedné složenky-zápis do Obchodního rejstříku. Člověk,který začíná podnikat je zmatený, všude jen běhá, platí a sám neví co. Tyto firmy využíívají situace,je to podnikání na harně zákona. Se silným žaludkem. Přeji Vám všem ať Vás nikdo takový neokrade, čtěte vše raději vícekrát a ptejte se.

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

CPE: ... a zkuste někomu říct, jak jsme vás oškubali – zaplatíte padesát tisíc!

5. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

CPE: ... a zkuste někomu říct, jak jsme vás oškubali – zaplatíte padesát tisíc!

AKTUALIZOVÁNO! Peníze.cz před Vánoci tradičně varují před nebezpečnými půjčkami. Sladké Vánoce na dluh totiž mohou po novém roce hodně zhořknout. A jak můžete dopadnout? Přečtete si... celý článek

Konto Života Plus: Studnice finančních inovací

15. 10. 2012 | Aleš Tůma | 36 komentářů

Konto Života Plus: Studnice finančních inovací

Pořídili byste si spoření, které nemalou část vašich peněz investuje do zcela záhadného dluhopisu, a když chcete odejít, zaplatíte výstupní poplatek v řádu desítek tisíc?

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

1. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

Před pár měsíci jsme rádi přinesli zprávu o zákonu, který má zkomplikovat podvůdky a podvody vykuků z prodejních akcí. Ale kampak na ně: vymysleli novou fintu a jsou nebezpečnější než... celý článek

Institut finančního poradenství: ČNB zaštěkala, karavana jde dál

25. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Institut finančního poradenství: ČNB zaštěkala, karavana jde dál

Institut finančního poradenství – firma, které za pyramidovou hru udělila na začátku roku Česká národní banka šestimilionovou pokutu. Vypadalo to, že se pyramida hroutí. Jenže IFP staví... celý článek

Smlouva podepsaná doma už nebude pastí! Na předváděcích akcích ale číhají další

4. 7. 2012 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Smlouva podepsaná doma už nebude pastí! Na předváděcích akcích ale číhají další

Přemluv bábu a dědu, ať nechodí na předváděcí akce – iniciativa, která těžko získá stejnou podporu jako ta antilevicová, potřebná by ale byla jak sůl. Hon na důchodce pokračuje. Teď... celý článek

Partners Financial Services