CPE: ... a zkuste někomu říct, jak jsme vás oškubali – zaplatíte padesát tisíc!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 5. 12. 2012 | 22 komentářů
AKTUALIZOVÁNO! Peníze.cz před Vánoci tradičně varují před nebezpečnými půjčkami. Sladké Vánoce na dluh totiž mohou po novém roce hodně zhořknout. A jak můžete dopadnout? Přečtete si příběh ženy, která naletěla společnosti CPE Credits of Private Equity.
CPE: ... a zkuste někomu říct, jak jsme vás oškubali – zaplatíte padesát tisíc!
  • Aktualizováno o stanovisko firmy CPE!

  • Aktualizováno podruhé! Společnost CPE Credits of Private Equity po uveřejnění článku zkontaktovala paní Seimlovou a vrátila jí všechny peníze! 

Podvodníkům i podnikavcům v oblasti spotřebitelských úvěrů začíná vrcholná sezóna. Před Vánoci jsou lidé náchylní k nezodpovědným půjčkám nejvíc. Nejnebezpečnější bývají ty nebankovní společnosti, které jsou ochotny půjčit všem – bez dokládání příjmů, i když v dluzích dávno vězíte až po kolena. Dnes upozorníme na praktiky jedné z nich: společnosti CPE Credits of Private Equity, a. s.

V síti sítí

Domény firmy CPE

Své půjčky CPE nabízí na několika webech s odlišnou grafikou a jakoby pod různými názvy:

Poslední web dělá ovšem starosti firmě Top Credit, a. s., obrázek zvětšíte kliknutím

Nebudeme v upozorňování sami, stížnostmi klientů CPE se internet jen hemží. Snad právě proto najdete ve všeobecných obchodních podmínkách společnosti poměrně šokující ustanovení: za uveřejnění informací o smlouvě a o průběhu jednání o úvěru v médiích hrozí klientům padesátitisícová pokuta. A totéž podle všeobecných podmínek platí pro všechny klienty, kteří o firmě budou šířit negativní příspěvky na internetu. S něčím podobným jsme se zatím ani u nejhorších úvěrových žraloků nesetkali.

Náš názor, že vyděračské ustanovení smlouvy o zákazu medializace naprosto nemůže být platné, nám potvrdila i renomovaná právní kancelář, proto na něj nic nedbáme a přinášíme příběh zoufalé klientky CPE, která se na redakci Peníze.cz obrátila.

Vypadalo to jako výhodná konsolidace…

Paní Lada Seimlová si postupem času nabrala několik půjček, celkem měsíčně splácela patnáct tisíc korun. Vydělávala dost, aby to zvládala. Jenže to se změnilo nástupem na rodičovskou dovolenou. „Potřebovala jsem měsíční splátky srazit. Na rodičovské vám žádná banka konsolidaci na tři sta tisíc neudělá. Proto jsem se rozhodla oslovit společnost z nebankovního sektoru – konkrétně CPE Credits of Private Equity“ začíná vyprávět. Vyplnila na internetu dotazník a čekala na odpověď. Záhy jí dorazila v SMS: „Vaše žádost o půjčku ve výši 300 000 Kč na 120 měsíců (měsíční splátka 3914 Kč) byla schválena. Ihned telefonicky kontaktujte našeho zástupce.“

„Samozřejmě jsem zajásala, že konečně budu moct opět normálně žít. Hned jsem zavolala na uvedené číslo,“ říká paní Lada. Zástupce firmy CPE, jistý pan Hora, si s ní sjednal schůzku na další den. Nejprve žádal uhrazení vratné kauce ve výši patnáct tisíc korun. „S tím, že mi společnost peníze vrátí, když budu dvanáct měsíců řádně splácet,“ popisuje paní Lada. Pak s panem Horou sepsala žádost o úvěr. Za pár dní přišel dopis, kde ji CPE žádala, aby zřídila firmě inkaso ke svému účtu – pro případ, že by řádně nesplácela. „Všechno jsem ještě ten den vyřídila. A pak nastalo období ticha,“ líčí paní Lada. Peníze nepřicházely.

Tip redakce!

Konsolidace dluhů?

Konsolidace dluhů znamená, že si dlužník vezme novou půjčku, kterou splatí svoje staré dluhy. Cílem je získat nižší úrok, nižší splátku, čas. Ne vždycky se ale vyplatí dluhy slučovat. Máme na to kalkulačku a návod. Hledejte dole pod článkem.

Komu patří CPE

Výtečníci se potkávají v ráji

Pardubická akciová společnost CPE Credits of Private Equity má jediného akcionáře. Firmu CPE Credits of Private Equity U.S.A. L.L.C., která „sídlí“ ve známém daňovém ráji – Delaware, USA. Slovní spojení „daňový ráj“ jaksi sugeruje, že důvodem ke stěhování firem do těchto destinací je v první řadě snaha ušetřit. Ještě silnější motivací ale může být – snaha utajit.

V Delaware našly útočiště například vymahačské firmy, které se snaží ještě jednou podjit klienty podvedené nechvalně proslulou Finpomocí: Před čtyřmi lety je sedřela z kůže Finpomoc. Prokletí se vrací.

Sídlo v daňovém ráji je ostatně jedním z možných znaků podvodné firmy, které vyjmenoval Pavel Kohout ve svém Klíči k určování finančních podvodníků.

… a byla to past

Během následujících tří týdnů paní Lada do společnosti CPE několikrát volala. Zpočátku ji ujišťovali, že peníze dorazí během pár dní. „Pak začali naznačovat, že je v mé žádosti nějaký problém,“ pokračuje. Následně ale zjistila, že jí z účtu zmizelo šest tisíc. „Teprve potom mi přišel dopis, ve kterém stálo, že mi byla udělena dvanáctitisícová pokuta za zatajování informací o mých předchozích půjčkách. Zároveň mě CPE vyzývala,, ať doplatím zbylých šest tisíc,“ vypráví klientka. Paní Lada si byla jistá, že do žádosti o úvěr poctivě uvedla všechny své závazky – společně se zástupcem CPE panem Horou je ručně vypsala na zadní stranu žádosti o úvěr, jak ji instruoval. Ukázalo se ale, že si spletla název jedné ze společnosti – místo Home Credit napsala Essox. Firma CPE na základě toho okamžitě odstoupila od smlouvy. „Což pro mě znamenalo propadnutí vratné kauce a stržení pokuty z inkasa. Celkem jsem tak přišla o dvacet jedna tisíc,“ říká paní Lada. Další vysvětlování – telefonické, ani písemné – už společnost CPE nezajímalo. S paní Ladou se dál nikdo nebavil. „Úplně jsem se z toho zhroutila. Místo světlé budoucnosti jsem spadla finančně ještě víc dolů,“ uzavírá.

Vedení společnosti CPE jsme přirozeně s předstihem žádali o vyjádření k případu. I když slíbili, že jej zašlou, ani po urgencích tak neučinili.

Další z mnoha

Podobnou zkušenost s firmou CPE mají i mnozí další – i u nich se našel důvod, proč firma CPE od smlouvy odstoupila dřív, než došlo k vyplacení slíbené půjčky, a na rozloučenou si naúčtovala (či rovnou strhla z klientova účtu) tučnou pokutu. Spekulovat o tom, zda se paní Lada v žádosti o úvěr na schůzce s panem Horou spletla náhodně, z roztržitosti, nebo zda k tomu zástupce CPE nějak přispěl, je dnes už marné.

Patnáctitisícová „vratná“ kauce a tučná pokuta „za zatajování údajů“ však není zdaleka jedinou libůstkou, kterou ve smlouvě a všeobecných obchodních podmínkách společnosti CPE najdete. Abychom na konkrétním případě podložili to, k čemu vás opakovaně nabádáme – abyste důkladně četli, co podepisujete – ukážeme si, co všechno se v takové smlouvě a obchodních podmínkách může schovávat.

Průzkum bojem

Ano, od čerta!

Ano, skutečně, lidé jsou ochotni si půjčovat i u čertů, jak dokládá anketa u článku Nevíte si rady s půjčkou? Úvěr si můžete nechat předem posoudit. Zdarma. To je ona:

Anketa: Do čerta!

Článek s Čerty nejsou žerty. Tak proč s nimi vládnout?vypráví zase o jiných kšeftech s ďáblem. 

Ale aspoň dneska nechte čerty dětem!

Za medializaci pokuta padesát tisíc!

To, co posouvá firmu CPE v žebříčku úvěrových žraloků o pár příček výš, je právě pokuta za medializaci, kterou jsme zmiňovali už v úvodu. Hluboko ve všeobecných obchodních podmínkách je ukryto doslovně toto:

„Smluvní strany se zavazují k mlčenlivosti o smluvním vztahu založeném smlouvou, včetně jeho uzavření a podmínek uzavření. Pro případ, kdy by příjemce nebo poskytovatel informace o tomto smluvním vztahu uveřejnil v médiích či jinak zpřístupnil široké veřejnosti či takové zpřístupnění umožnili, zavazují se zaplatit druhé smluvní straně pokutu ve výši 50 000 Kč. Poručí-li jedna smluvní strana výše uvedenou mlčenlivost, povinnost druhé strany k mlčenlivosti zaniká. Tato smluvní pokuta se dále vztahuje zejména na zadávání negativních příspěvků a komentářů příjemcem ohledně poskytovatele na internetu.“

Ustanovení jsme dali k posouzení odborníkovi na slovo vzatému – advokátu Tomáši Sokolovi. A ten nezaváhal. „Samozřejmě že to je v rozporu s dobrými mravy, a tudíž neplatné ujednání. Důvěrnostní ujednání jsou důvodné v úplně jiných druzích smluv. Tam, kde jsou předmětem skutečně citlivé údaje, výrobního nebo obchodního charakteru. Ve spotřebitelských smlouvách to je navíc v rozporu s požadavkem § 55 občanského zákoníku, podle kterého se v tomto druhu smluv nesmí ujednání odchýlit od zákona v neprospěch spotřebitele a ten se nemůže vzdát práv, která mu poskytuje zákon, nebo jinak zhoršit své postavení. V daném případě by se dokonce spotřebitel vzdával svého ústavního práva šířit svobodně informace a to jde skutečně jen ve výjimečných případech u zcela jiných smluv. Soudní vymožitelnost takového ujednání je podle mne nulová,“ říká Tomáš Sokol.

Anketa

Čtete vždycky všecko, co podškrábnete nebo odsouhlasíte? I na internetu?

Co je ještě ukryto v obchodních podmínkách

Všeobecné obchodní podmínky společnosti CPE jsme dali přečíst také ekonomovi Tomášovi Prouzovi, který se aktuálně zabývá problematikou ochrany spotřebitele ve Světové bance. Společnost CPE a její nabídka je podle něj typickou ukázkou toho, že i přes tisíce varovných příběhů jsou lidé nepoučitelní a znovu budou opakovat chyby, které se jim už tolikrát prodražily. „Obchodní podmínky firmy – mimochodem pozoruhodné je, že jsou umístěné na jiné webové adrese, než jakou má prezentace společnosti – jsou skutečně zajímavým čtením a vedle obvyklých triků přinášejí i některé novinky. Za pozornost stojí především gumové definice důvodů možných pokut, které umožňují díky slovům ‚mimo jiné‘ klienty pokutovat téměř za cokoliv, a samostatná rozhodčí doložka – zatímco o příslušnosti finančního arbitra není v dokumentu samozřejmě ani zmínka,“ říká Tomáš Prouza. Upozorňuje také na to, že si společnost vymáhání absurdních pokut velice usnadňuje. „Jednou ze smluvních podmínek je povinnost dlužníka zřídit inkasní právo ke svému účtu ve prospěch firmy, takže ta si může nejprve stáhnout pokutu a teprve následně o jejím udělení dlužníka informovat,“ upozorňuje ekonom.

Poměrně neobvyklá jsou podle Tomáše Prouzy také rozsáhlá ustanovení o využití osobních údajů klientů, respektive o možnosti věřitele poskytnout je komukoli dalšímu. „Osobně jsem zvědavý, jak by na tak široké oprávnění reagoval Úřad na ochranu osobních údajů,“ říká ekonom.

Žadatel o půjčku podpisem smlouvy dává například souhlas, aby CPE v případě, že se klient dostane do prodlení se splácením, zveřejnila na svém webu jeho jméno a popis jeho závazku – totéž platí v případě, že „dojde k odstoupení od smlouvy z důvodů na straně klienta“. Po dobu deseti let pak dle obchodních podmínek firma může spravovat vaše osobní údaje a poskytovat je také celé řadě dalších subjektů.

Tvrdě jsou nastavena také pravidla vymáhání – v případě, že neuhradíte své závazky vůči CPE včas. „Bude-li příjemce v prodlení s plněním jakékoliv povinnosti ze smlouvy či těchto VOP [všeobecných obchodních podmínek] , je poskytovatel oprávněn zasílat příjemci každý týden upomínku a příjemce se zavazuje poskytovateli zaplatit jako náhradu nákladů na zaslání takové výzvy (upomínky) ke splnění povinnosti částku ve výši 300,- Kč za první výzvu a částku ve výši 500,- Kč za druhou a každou další takovou výzvu,“ stojí v podmínkách.

Na praktiky společnosti CPE Credits of Private Equity, a.s. jsme upozornili sdružení dTest – jehož právníci Vám nově odpovídají i ve spotřebitelské poradně Peníze.cz. Pokud patříte k poškozeným klientům společnosti CPE, neváhejte je kontaktovat. Kauzu společnosti CPE i případ Lady Seimlové pro vás budeme dál sledovat.

CPE Credits of Private Equity volá a píše

Po uveřejnění článku naši redakci kontaktoval mediální zástupce společnosti CPE Credits of Private Equity Tomáš Zdechovský a požádal nás o uveřejnění stanoviska firmy. Zároveň nás jednoznačně ujistil o tom, že společnost CPE paní Seimlové peníze, o které ji připravila, vrátí
 a to vratnou kauci ve výši patnácti tisíc korun i šestitisícovou pokutu, kterou jí strhla z účtu, celkem tedy dvacet jedna tisíc korun. Dále nám mediální zástupce CPE přislíbil, že stejným způsobem firma napraví také případy dalších poškozených klientů. Pokud tedy mezi poškozené klienty této společnosti patříte, požádejte ji neprodleně o nápravu a ozvěte se také nám na adrese redakce@penize.cz. Situaci budeme dál sledovat a budeme vás informovat o tom, zda firma CPE dodržela, co slíbila, a paní Seimlové její peníze skutečně vrátila.

Stanovisko CPE Credits of Private Equity, které jsme po uveřejnění článku písemně obdrželi:

„Děkujeme Vám za upozornění na tento případ. Celou věc jsme prošli a na daný obchodní případ důkladně prošetřili.

Klientce nebyl úvěr poskytnut z důvodu nepřiznání jednoho úvěru, který v její finanční situaci byl ale celkem významnou položkou v jejím rozpočtu. Klientka sice uvádí, že se jednalo o chybu, ale bohužel nemůžeme posoudit, zda se jednalo o omyl nebo reálný úmysl. Nicméně přiznáváme, že jsme jí například v rámci reklamace mohli trochu více vyjít vstříc a nabídnout jí například formou čestného prohlášení s notářským zápisem sepsání přiznání chyby tak, aby se mohlo v úvěru pokračovat.

Na základě Vaší stížnosti jsme s vedením společnosti celou záležitost rozebrali a prošli celý postup. Z nahrávek je patrné, že naši operátoři postupovali maximálně profesionálně a na straně společnosti tak nedošlo k žádnému porušení pracovních postupů. Jedná se zde pouze o omyl, který naší pracovníci řešili striktně dle jasných podmínek. V jejich jednání bych však nespatřoval nic neetického. 

S klientkou jsme připraveni se okamžitě spojit a celou její záležitost vyřešit buď pokračováním v žádosti o půjčku, nebo smlouvu dohodou ukončit a platbu vrátit.“

Sloučení půjček do jedné. Kdy se vyplatí?

Máte dluhy? Máte jich víc? Za určitých okolností se vyplatí vzít si na splacení všech současných závazků jedinou půjčku. Více v článku Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho?

 

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2012 12:34, Michal Kára

Lidi před jejich blbostí ochránit nelze. Leda zbavením svéprávnosti.

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

1. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Nový trik na předváděcích akcích. Varujte babičku!

Před pár měsíci jsme rádi přinesli zprávu o zákonu, který má zkomplikovat podvůdky a podvody vykuků z prodejních akcí. Ale kampak na ně: vymysleli novou fintu a jsou nebezpečnější než... celý článek

Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

21. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

Stát se hvězdou v oboru, kterému se vlastně ani nevěnujete, je mistrovský kousek. Na trhu realit se podařil společnosti Prolux Consulting. Za popularitu vděčí televizním reportážím,... celý článek

Jak (ne)vydělat na investičních diamantech

20. 8. 2012 | Jaroslav Šura | 26 komentářů

Jak (ne)vydělat na investičních diamantech

Diamanty jsou věčné! Pokud vás láká netradiční investice do drahého kamení, dejte si pozor. „Diamanty jsou věčné“ může taky znamenat „diamantů se nikdy nezbavíte, nebo aspoň ne za rozumnou... celý článek

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

14. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno... celý článek

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

24. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

Kolikrát už se politici i úřady kasali, jak si vyšlápnou na lichváře? Naposledy se naděje upínaly k novému zákonu o spotřebitelském úvěru a posíleným kontrolám České obchodní inspekce.... celý článek

Partners Financial Services