Akcie v minusu, technologie vypustily páru

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 7. 10. 2020
Ekonom Martin Mašát shrnuje vývoj trhů během září. Jak vypadá výkonnost akciových, dluhopisových a smíšených fondů podle nejnovějších čísel?
Akcie v minusu, technologie vypustily páru

Zdroj: Shutterstock

Po pěti měsících výrazného růstu akcií jsme v září zaznamenali meziměsíční pokles. Stoupající averze k riziku pomohla cenám kvalitních dluhopisů, a naopak oslabila menší lokální měny včetně české koruny. Indexy podílových fondů tyto posuny naprosto přesně kopírovaly.

Druhá vlna pandemie začíná vystrkovat růžky – smutným příkladem je Česká republika. Globální obavy z dalšího možného uzamčení ekonomik ruku v ruce s extrémními cenami technologických akcií spustily v září výprodej. Náladě investorů nepomohla ani zpráva, že nemocí Covid-19 se nakazil i prezident USA Donald Trump. Americké akciové indexy tak poprvé od března skončily v záporných číslech.

Útěk rizikově averzních investorů do bezpečných aktiv srazil ještě níže výnosy dluhopisů. Ty navíc zkresluje zvýšená poptávka ze strany centrálních bank – výnosy dluhopisů srazila na úrovně, které jsou pro normální investory iracionální. Skoro třetina dluhopisů na celém světě má záporný výnos a téměř 80 procent všech dluhopisů nese méně než jedno procento ročně. Situace v Česku dospěla do extrému, kdy pětileté státní dluhopisy mají výnos 0,5 %, zatímco inflace se pohybuje kolem 3,3 %.

Nejistota dopadla i na kurz koruny. Česká měna v posledním měsíci oslabila vůči euru skoro o korunu (asi o čtyři procenta). Propadla se až nad intervenční hodnotu 27 Kč za euro, kde byla naposledy v roce 2017. Slábnoucí koruna aspoň pomohla investorům ve fondech, které nezajišťují cizoměnové investice.

PIF!

Na webu Peníze.cz teď můžete sledovat PIF – Partners indexy fondů. Časové řady ukazují souhrnnou výkonnost podílových fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v České republice. Celkově se do výpočtu zapojuje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. 

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

září 2020-1,3 %-1,2 %
od začátku roku-4 %-8,8 %
poslední rok+1,4 %-2,8 %
poslední tři roky+8,9 %-2,8 %
posledních pět let+25,8 %+19,4 %
posl. deset let+95,3 %+14,5 %
počet fondů3816

Průměrná cena podílů v akciových fondech s globální diverzifikací v září klesla přibližně o 1,3 %. To je ještě velice slušný výsledek v porovnání s propadem amerických trhů o minus 3,9 % nebo akcií střední a východní Evropy o minus 8,4 %. Index akcií pražské burzy je dokonce o 23 % níže než na začátku letošního roku.

Zářijový pokles tak zastavil postupné vymazávání březnových ztrát. Fondy investující do akcií vyspělých zemí ztratily od začátku roku do konce září v průměru 4 %.

Mnohem hůř jsou na tom speciální strategie, často mířící do nyní nepopulárních regionů či sektorů. Takové fondy letos v průměru hlásí minus 9 %. Smolné pololetí zažili investoři především ve fondech orientovaných na střední Evropu nebo na energetické sektory, kde se letošní ztráty počítají na desítky procent.

Zajímavé je, že fondy investující do hlavních akciových trhů jsou na tom z pohledu posledních deseti let (růst o 95,3 %) mnohem líp než speciální fondy (růst o 14,5 %).

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

září 2020+0,6 %-0,4 %
od začátku roku+1,6 %-2 %
poslední rok+1,5 %-0,9 %
poslední tři roky+2,3 %+1,8 %
posledních pět let+2,2 %+11,9 %
posl. deset let+16,1 %+36,5 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Zvýšená nejistota a útěk investorů do bezpečných aktiv zvedaly ceny kvalitních dluhopisů. Fondy zaměřené na státní a kvalitní korporátní dluhopisy proto v září rostly o 0,6 %, od začátku letošního roku posílily o 1,6 %.

Výnos desetiletého českého státního dluhopisu se nyní pohybuje pod 0,9 % ročně, což je z dlouhodobého pohledu velice nízká hodnota. Vysoké ceny korunových dluhopisů nejsou dány nízkou inflací, ale přebytečnou likviditou, která v bankách visí už od intervencí. Velice zajímavý bude příští rok, kdy se vláda chystá proinvestovat své extrémní deficity a mnoho investorů už nebude ochotno státní dluhopisy za současných podmínek kupovat.

Stále velice špatně si vedou fondy zaměřené na rizikové dluhopisy. Pandemie podtrhla nohy mnoha firmám a sektorům. Index těchto fondů v září klesl o 0,4 %, od počátku roku ztratily 2 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
září 2020-0,7 %
od začátku roku-2,3 %
poslední rok-0,1 %
poslední tři roky+1,2 %
posledních pět let+6,8 %
posl. deset let+27,5 %
počet fondů52

Rostoucí riziková averze, klesající ceny akcií a překvapivě i propad ceny zlata způsobily, že také smíšené fondy zůstaly v průměru v záporných hodnotách. Partners index smíšených fondů klesl v září o 0,7 %, od počátku roku o 2,3 %.

Konzervativní složka smíšených fondů bohužel v září nestačila přetlačit ztráty z jiných investic – akcií, zlata, měn, spekulativních dluhopisů a podobně.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services