Penzijní fondy už smazaly většinu koronavirových ztrát

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 25. 8. 2020
Penzijní fondy už smazaly většinu koronavirových ztrát

Zdroj: Shutterstock

Penzijní fondy investující do akcií už smazaly většinu koronavirových ztrát. V průměru jsou na 83 procentech úrovně, na které byly na začátku letošního roku. Vyplývá to ze statistiky Asociace penzijních společností ČR ke konci druhého čtvrtletí.

„Důsledky jarního propadu světových akciových trhů se nevyhnuly ani spoření na penzi. Vyvážené a dynamické strategie, jejichž portfolia investice do akcií obsahují, tak zaznamenaly propad, se kterým se potýkáme ještě nyní. Dobrou zprávou ale je, že již více než čtyři pětiny ztráty byly odmazány,“ říká prezident asociace Aleš Poklop.

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření – tedy nových fondů, do nichž lze vstupovat od roku 2013 – oproti minulému čtvrtletí stoupl, nicméně přírůstek nováčků je pomalejší než před příchodem koronaviru. Penzijní společnosti evidují celkem 1 215 855 klientů, což je o 27 580 víc než ke konci prvního čtvrtletí.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. Ale k tomu pořád investovat a šetřit. Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat.

Epidemie se mohla projevit i na celkových číslech takzvaného třetího pilíře, zahrnujících i staré fondy – bývalé penzijní připojištění. Zatímco na konci března evidovaly penzijní společnosti celkem 4 450 016 smluv, na konci června to bylo 4 419 186. Úbytek lidí v transformovaných fondech, do kterých od konce roku 2012 už nejde vstupovat, tak převážil zájem o nové smlouvy o doplňkovém penzijním spoření.

Penzijní společnosti evidují také 67 204 smluv o dětském penzijním spoření a 4663 lidí, kteří čerpají předdůchod (v průměrné výši 11 306 korun).

V penzijních fondech bylo na konci června poprvé v historii víc jak půl bilionu korun, konkrétně 507,5 miliardy korun. Většina – 440 miliard – je ve starých („transformovaných“) fondech. Kde je více lidí, kteří zároveň spoří delší dobu a proto na tyto fondy zatím připadá drtivá většina úspor na důchod.


A tohle už jste četli?

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Partners Financial Services